Mgr. Harrie Smeets kijkt met grote vreugde en dankbaarheid terug op de dag van zijn bisschopswijding, afgelopen zaterdag. Hij schrijft dat in een persoonlijk dankwoord. De bisschop richt zich tot allen die meegeholpen hebben de dag voor te bereiden, maar ook tot iedereen die op enigerlei wijze meegeleefd heeft.
“Met grote dankbaarheid mogen we terugkijken op de dag van de bisschopswijding, die buitengewoon feestelijk is verlopen, een dag van grote vreugde. De belangstelling, goede wensen en gebeden van vele bekenden, maar ook van – nog – onbekenden, doen goed.
In de tijd naar de wijding toe werd duidelijk dat velen graag wilden meevieren. En ook werd duidelijk dat er veel, veel meer mensen zich aanmeldden dan van de brandweer de kathedraal in mochten. Voor wie niet in de kathedraal kon meevieren, was er gelukkig de Munsterkerk en bood de tv-uitzending soelaas.
Velen hebben zich op allerlei manieren gezet om de wijdingsdag tot een feest te maken. Organiseren en repeteren was aan de orde van de dag. Hen dank ik allen van harte. De zorg die zij aan deze dag besteedden, maakte het zeker mede mogelijk dat de diepe blijdschap van ons geloof in de viering bijna tastbaar was. Zeker zo grote dank gaat uit naar allen die er waren, of die er hadden willen zijn. Dank, bijzonder voor uw gebed: dat is immers de levensadem van ons gelovig samenleven.
Inmiddels is de wijding enkele dagen geleden en begint het dagelijks leven. De eerste afspraken beginnen de agenda te vullen en zo hoort dat. We leven in de tijd van de Advent: verwachting van de komst van Christus. Christus’ komst, die we vieren met Kerstmis. Zijn komst is er, telkens als we Eucharistie vieren. Maar ook is het Christus die we tegenkomen in de naaste; in mensen die op ons pad komen. Ik hoop velen in de komende tijd in dat Licht te mogen ontmoeten!”
+ Harrie Smeets,
bisschop van Roermond
"Lopen jij. Goed bidden. En gedraag je." Die woorden van zijn moeder tijdens de processie 50 jaar geleden, heeft de nieuwe bisschop van Roermond, Mgr. Harrie Smeets, goed in zijn oren geknoopt. Zo zei hij zaterdag 8 december in zijn slotwoord van de wijdingsplechtigheid in een overvolle Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Hij hoorde de echo van die woorden terug in de teksten van de bisschopswijding die hij even daarvoor mocht ontvangen. Hieronder de volledige tekst van het slotwoord van Mgr. Smeets:
"Nou weet ik niet of Mgr. Schnackers het gemerkt heeft, maar als het goed is, dan is op het moment dat ik op de bisschopszetel plaatsnam, er een last van zijn schouders gevallen. Monseigneur, beste Hub, dank voor je inzet en zorgen, zeker ook dit laatste jaar tijdens de sede vacante.
Uit handen van mgr. Van den Hende kreeg ik deze staf aangereikt. Die staf is eigendom van de parochie in Venray, maar ik mag hem lenen tot aan mijn dood. Hij behoorde ooit toe aan Mgr. Verriet: een Venrayse zoon die bisschop was rond het midden van de vorige eeuw. Tot nu toe stond die in de vitrine in de grote kerk van Venray. Maar een herdersstaf is er niet om in een vitrine te staan. Een herdersstaf is om te gebruiken. Om erop uit te gaan. De kerk in alle tijden, maar zeker de kerk in onze tijd, mag zichzelf niet in een vitrine laten zetten als een relict uit voorbije tijden, of zich afsluiten in zelfgenoegzaamheid van het eigen gelijk, maar zal in de wereld te vinden moeten zijn; zal erop uit moeten om het evangelie in woord en daad te verkondigen.
Een staf om erop uit te gaan. Deze staf – ik geef ‘m even af – is niet de eerste die mij gegeven werd. Dit jaar precies 50 jaar geleden zat ik in groep 3, toen klas 1. En er was jaarlijks sacramentsprocessie in onze parochie in Born. Omdat we pas een jaar later de eerste communie zouden ontvangen, konden we niet als communicantje mee in de processie. Dus werden de jongens klassikaal tot herdertje gebombardeerd. Een manteltje en een bijpassend baretje zorgde voor een zekere uniformiteit. En om het beeld te completeren was er dit: een herdersstafje. Enkele jaren geleden, bij het opruimen van het ouderlijk huis, kwam het tevoorschijn: het heeft al die tijd overleefd, ergens achterdoor, op een plank van een kast. Eigenlijk was het een zandbakschepje, maar met behulp van een potje zilververf van de plaatselijke verfwinkel, kon het er best mee door in de processie.
Er werd zeker niet vooraf gevraagd of ik mee wilde lopen in de processie. Je ging gewoon mee. Punt uit. Nadat mijn moeder mij had aangekleed, drukte ze mij die staf in handen en heeft ze zoiets gezegd als: ‘Lopen, jij. Goed bidden. En gedraag je.’
Een halve eeuw later krijg ik opnieuw een staf in handen gedrukt. En nu door die andere moeder, onze Moeder de Kerk, zoals we dat wel zeggen. En namens de moederkerk vroeg u, Mgr. Van den Hende mij: Wil je Gods volk leiden op de weg van het heil? Leiden op de weg van het heil: Het is de echo van de woorden van mijn moeder: ‘Lopen jij’. En u vroeg mij of ik zonder ophouden wil bidden voor dat heil. Ook daar klinkt de echo van toen: ‘Goed bidden’. En tot slot vroeg u, of ik het bisschopsambt onberispelijk wil vervullen. Kortom: ‘Gedraag je’.
Die tocht met deze staf begint vandaag. Of beter gezegd: gaat vandaag verder. In dankbaarheid naar mijn voorgangers: Mgr. Gijsen die mij 26 jaar geleden in deze kathedraal wijdde, en Mgr. Wiertz in wiens vertrouwen ik 25 jaar als priester in dit bisdom mocht werken. In de loop van 50 jaar is er van alles veranderd in de processie die de Limburgse kerk heet.
In de afgelopen weken zijn er heel wat interviews geweest. Met een spervuur aan vragen: Wordt u een Franciscus-bisschop ? Gaat u dorpskerken sluiten? Wat heeft de kerk voor fouten gemaakt? Hoe denkt u mensen weer terug te krijgen in de kerk?
De woorden die mijn moeder mij toevoegde bij het herdersstafje en de woorden die de moederkerk sprak bij monde van Mgr. Van den Hende, worden allemaal omvat door de woorden uit het evangelie die Maria – die andere moeder – sprak. Woorden uit het evangelie van vandaag: ‘Mij geschiede naar uw Woord’. Dat is mijn antwoord. Dat mag gebeuren wat God wil. Centraal is niet de vraag of ik alle antwoorden heb voor die weg de toekomst in. Wie daarop rekent, kan zich voorbereiden op een teleurstelling.
Niet met alle antwoorden op een rij, maar met die woorden uit het evangelie gaan we de toekomst in: Mij geschiede naar uw woord. Centraal is dat wij in onze Limburgse kerk openstaan voor Gods woord en dat laten werken in ons leven. Het gaat er niet om wat wij met Gods woord doen, maar om wat Gods woord met ons, met u en mij, doet. Daarmee en daardoor durf ik samen met u de toekomst van de Limburgse kerk aan. Daartoe Gods zegen."
“Een bisschop wordt bij zijn wijding uitgenodigd om net als Maria ‘Ja’ te zeggen op de uitnodiging van God.” Dat zei bisschop Hans van den Hende in zijn preek tijdens de wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop. De voorzitter van de Bisschoppenconferentie was de eerstwijdende bisschop. Hij verwees met zijn woorden naar het evangelie van ‘Maria Boodschap’ dat tijdens de wijdingsplechtigheid werd voorgedragen.
“Het ja-woord dat je ten overstaan van de bisschoppen en de gelovigen hier aanwezig zult geven, ligt in het verlengde van je ja-woord destijds bij je diakenwijding en voorafgaande aan je priesterwijding,” aldus Mgr. Van den Hende tegen Mgr. Smeets. “Met nadruk wordt straks aan het einde van de belofte van de wijdeling gezegd: ‘Moge God, die het goede werk in u is begonnen, het zelf tot voltooiing brengen’. Beste Harrie, durf je daarop te vertrouwen?”
De wijding van Mgr. Harrie Smeets tot bisschop werd rechtstreeks op televisie uitgezonden. Daardoor konden veel meer mensen van de plechtigheid meegenietenn, dan er in de kathedraal pasten. Wie de viering nog eens wil beleven, kan deze terugkijken bij de KRO of bij de regionale omroep L1. Die laatste omroep zond ook voor en na de viering nog diverse interviews en reportages uit.
Het was een prachtig feest op zaterdag 8 december.
De wijding van Mgr. Harrie Smeets heeft diepe indruk op mensen gemaakt.
De schutters en broederschappen, de liturgie, de muziek en de woorden die gesproken werden.
Wie nog even wil nagenieten, kan hier de fotoreportage bekijken.
De Nieuwjaarsreceptie van het bisdom Roermond is dit jaar tevens de afscheidsreceptie van Mgr. Hub Schnackers. De receptie vindt daarom niet zoals gebruikelijk op Nieuwjaarsdag in het bisschopshuis plaats, maar vrijdag 4 januari in de refter van het bisdomkantoor op het adres Swalmerstraat 100 in Roermond. Die middag is er om 15.30 uur een vesperviering in de Caroluskapel. Aansluitend begint rond 16.15 uur in de refter naast de kapel de Nieuwjaarsreceptie annex afscheidsreceptie.
Voor Mgr. Hub Schnackers komt daarmee een einde aan een periode van 24 jaar in het bestuur van het bisdom Roermond. Hij was vier jaar bisschoppelijk vicaris (1995 – 1999) voor onder meer onderwijs en missiezaken. Vanaf begin 1999 tot eind vorig jaar was Mgr. Schnackers 19 jaar vicaris-generaal. Vervolgens heeft hij als diocesaan administrator het bisdom afgelopen jaar geleid in de tijd dat er geen bisschop was.
Mgr. Schnackers had bij het terugtreden van Mgr. Wiertz als bisschop al aangegeven dat hij bij het aantreden van de nieuwe bisschop zelf ook terug wilde treden. Hij blijft actief als pastoor van Vlodrop. Iedereen die afgelopen 24 jaar met Mgr. Schnackers heeft samengewerkt, is van harte uitgenodigd voor de afscheidsreceptie, die als Nieuwjaarsreceptie tevens gelegenheid biedt om elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen.
Met het aantreden van een nieuwe bisschop, breekt ook een nieuwe bestuursperiode aan voor de staf van het bisdom. Dit is het team van meest naaste medewerkers van de bisschop, die samen met hem het bisdom besturen.
Als vicaris-generaal is Mgr. René Maessen benoemd. Hij neemt deze taak over van Mgr. Schnackers, die eerder al aangegeven had bij de benoeming van een nieuwe bisschop te willen terugtreden. Een vicaris-generaal is in het bestuur van een bisdom de rechterhand van de bisschop. De benoeming van Maessen geldt in principe voor een periode van drie jaar. Maessen was al een keer vicaris-generaal van 1991 tot 1999. Daarna woonde hij enkele jaren in het trappistenklooster in Echt en tussen 2007 en 2015 was hij vicaris voor liturgie en kerkmuziek. Begin januari neemt hij afscheid als deken van Thorn.
De benoeming van de nieuwe vicaris-generaal is de enige wijziging die Mgr. Smeets vooralsnog in het dagelijks bestuur van het bisdom doorvoert. Hij heeft alle overige leden van de bisdomstaf gevraagd hun portefeuille te behouden. Wel hebben hoofdaalmoezenier Wim van Meijgaarden en vicaris André Franssen aangegeven over één á twee jaar met emeritaat te willen gaan.
De staf van het bisdom Roermond bestaat nu uit de volgende personen:
Mgr. drs. Harrie Smeets, bisschop
Mgr. dr. Everard de Jong, hulpbisschop en vicaris-generaal voor de pastorale diensten
Mgr. René Maessen, vicaris-generaal
Heh. Vincent Goulmy, bisschoppelijk vicaris voor missiezaken
Mgr. drs. André Franssen, bisschoppelijk vicaris voor oudere en zieke priesters/diakens
Heh. drs. Ed Smeets, bisschoppelijk vicaris voor liturgie en kerkmuziek
Heh. Dr. Lambert Hendriks, rector grootseminarie Rolduc
Heh. Wim van Meijgaarden, hoofdaalmoezenier van Sociale Werken
Dhr. Drs. Ing. Frank Hamers, algemeen-econoom
Dhr. Mr. Gerrit Smulders, ambtelijk secretaris en kanselier
Dhr. Matheu Bemelmans, woordvoerder en communicatieadviseur
Tijdens de ‘diesviering’ (verjaardag) van het grootseminarie Rolduc is vrijdag 7 december een nieuw boek van hulpbisschop Everard de Jong verschenen. In dit boek ‘Wijsgerige ethiek' gaat Mgr. De Jong vanuit een filosofisch perspectief in op de vraag wat goed leven is. De hulpbisschop is ook docent filosofie aan de priesteropleiding.
Het boek gaat over de vraag wat de filosofische rede mensen te bieden heeft over de weg naar hun levensdoel. Mgr. De Jong: “Op zoveel kruispunten moeten we immers kiezen: wat doen we, wat laten we, wat vinden we belangrijk, wat moet? Die keuzes hangen samen met wie we ten diepste zijn, en zouden willen of moeten worden.” In de aankondiging van het boek verwijst Mgr. De Jong naar een uitspraak van de heilige Augustinus, die zei: “Bemin, en doe wat je wilt.” Volgens de hulpbisschop is dit een mooie ethische richtlijn. “Dit soort verlichting hebben we nodig op onze levensweg,” zegt hij. “Door goed te handelen kunnen mensen méér ‘zichzelf ’ worden en anderen tot bloei brengen.”
‘Wijsgerige ethiek’ is verschenen als negende deel in de reek ‘Studia Rodensia’. In deze serie publiceren docenten van het grootseminarie Rolduc hun werk met het oog op de studie van de priesterstudenten en andere geïnteresseerden. Het boek kost € 24,50 en is te bestellen bij uitgeverij Parthenon
Na vijf jaar neemt de basiliek in Meerssen afscheid van de televisiemissen. Op zondag 30 december – de laatste zondag van het jaar – wordt de mis ook voor de laatste keer vanuit deze kerk uitgezonden. De parochie liet eerder dit jaar weten dat het tijd was om de uitzendingen over te dragen aan een andere parochiekerk in Limburg. Dit is de Sint-Jozefkerk in Landgraaf-Waubach geworden.
Maar eerst wordt op 30 december nog het feest van de Heilige Familie in de Sacramentsbasiliek in Meerssen gevierd. Die ochtend is de pastoor van Meerssen, pater Wim van Meijgaarden sss, ook te gast in het programma Het Geloofsgesprek, dat voorafgaand aan de mis wordt uitgezonden.
De televisiemis is elke zondag vanuit een ander bisdom in Nederland te zien bij de KRO op NPO2. Dit betekent dat ongeveer eens in de twee maanden de viering ook uit Limburg komt. In 2019 is dat vanuit Waubach in Landgraaf. De eerste keer is dat op zondag 10 februari. Hoofdcelebrant is dan vicaris/pastoor Ed Smeets. De andere uitzendingen vanuit Waubach zijn op 24 maart, 26 mei, 7 juli, 25 augustus, 20 oktober en 22 december 2019.
Bisschop Harrie Smeets ondersteunt van harte de oproep aan parochies om woonruimte ter beschikking te stellen aan statushouders. Dit zijn vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, maar voor wie nog geen woning beschikbaar is. Volgens de bisschop is het een uitstekend idee om leegstaande pastorieën voor dit doel te verhuren. Zelf heeft hij zich ook meerdere keren persoonlijk ingezet om vluchtelingen in Nederland te helpen.
Vorige maand deed de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom in Clavis al een oproep aan parochies om leegstaande pastorieën of andere woningen die in het bezit van parochies zijn, hiervoor aan te melden. Dit leverde helaas nog niet zoveel reacties op. In totaal moeten er in Limburg meer dan 500 statushouders worden ondergebracht. Gemeentes en woningverenigingen zijn hard op zoek naar woonruimte en willen daarvoor ook een redelijke huurprijs betalen. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers nodig die statushouders willen begeleiden bij hun inburgering in Limburg.
Lege pastorieën/woningen
Parochies die een leegstaande woning/pastorie beschikbaar willen stellen kunnen hierover contact opnemen met algemeen-econoom Frank Hamers van het bisdom. Wie meer wil weten over het totale project ‘Vluchtelingen onder dak’ kan contact opnemen met Hub Vossen van de Dienst Kerk en Samenleving.
Landelijke inspiratiedagen
De Dienst Kerk en Samenleving is ook betrokken bij twee landelijke inititieven op het gebied van diaconie en sociaal werk. Op 26 januari is er in Ede een werkconferentie ‘Geloven in mensen’. Hier staat de problematiek rond armoe en schulden centraal en de vraag wat parochies en andere plaatselijke kerken hierin kunnen betekenen. Vanuit het bisdom Roermond wordt het project Schuldhulpmaatje nader toegelicht. Meer informatie werkconferentie
Begin april is er in Nieuwkuijk een diaconale inspiratiedag die mede vanuit de Bisschoppenconferentie wordt georganiseerd. Deze dag is bedoeld om parochianen en diaconale vrijwilligers een inkijk te geven in de veelheid van diaconale projecten die door het hele land georganiseerd worden. Ieder bisdom zal daar een project presenteren. Verder zijn er ook workshops van fondsen en sociaal-maatschappelijke instellingen.
Hoofdspreker tijdens deze inspiratiedag is kardinaal Peter Turkson die in het Vaticaan verantwoordelijk is voor het beleid van de kerk op het gebied van diaconie, sociale omstandigheden en mensenrechten. Ook diverse religieuzen gaan in op de vraag waarom zij zich diaconaal inzetten.
Hoe onbaatzuchtig zijn wij mensen? Hebben we echt wel eens iets belangeloos voor een ander over? Of speelt stiekem altijd een vorm van eigenbelang mee? Die vragen staan centraal tijdens de lezing van Academie Rolduc op vrijdag 11 januari over ‘onbaatzuchtigheid in de gedragseconomie’.
Onderzoekster Dr. Marjolein Harmsen-van Hout doet aan de universiteit van Aken onderzoek naar altruïsme. Tijdens de lezing voor Academie Rolduc vertelt zij over haar onderzoek en de factoren die mensen meer of minder onbaatzuchtig maken. Daarbij komt ook de vraag aan de orde in hoeverre dit in lijn is of juist haaks staat op het christendom.
Academie Rolduc is een lezingenreeks die dit seizoen voor de vijfde keer wordt gehouden. Elke maand is er een andere spreker over een religieus of maatschappelijk thema. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Deelname kost vijf euro per avond, ter plekke te voldoen. De lezing begint om 19.00 uur. Aanmelden vooraf is gewenst
Het bisdom heeft een compleet nieuwe website. Deze is vorige week online gegaan.
De site heeft een totaal ander uiterlijk dan de vorige website. De vormgeving past veel meer bij de nieuwe huisstijl die het bisdom eerder dit jaar heeft geïntroduceerd. Een heel belangrijk verschil is ook dat deze nieuwe site autoresponsive is. Dat betekent dat de pagina zich aanpast aan het apparaat waarop deze bekeken wordt en dus zowel op computers als op tablets of mobiele telefoons goed leesbaar is.
De pagina opent met enkele zogeheten sliderfoto’s van onderwerpen die op dat moment actueel zijn. Wie naar beneden scrolt vindt daar een aan aantal vaste rubrieken zoals ‘Laatste nieuws’, ‘Uitgelicht’ en activiteiten uit de regio. Standaard is ook de rubriek Bij de zondag met een korte overweging rond het zondagsevangelie. Beneden aan elke pagina is een overzicht te zien van de actuele fotoalbums.
Als het goed is, ervaren gebruikers de indeling van de site ook als overzichtelijker dan de vorige site. Via het menu zijn de verschillende afdelingen en activiteiten van het bisdom makkelijker te vinden. Binnenkort wordt ook vormgeving van de wekelijkse digitale nieuwsbrief aan de nieuwe vormgeving aangepast. Het bisdom hoopt hiermee zijn aanwezigheid op de digitale snelweg nog meer te verbeteren.
Diocesaan administrator Mgr. Dr. H. Schnackers heeft begin december de volgende personen in het bisdom Roermond een pastorale benoeming gegeven:
Dekenaat Horst
De zeereerwaarde heer Peter Pierik is met ingang van 1 november benoemd tot kapelaan van de parochiefederatie in Horst en omgeving en het parochiecluster van Kessel-Baarlo-Maasbree. Dit omvat de parochies H. Lambertus en H. Norbertus in Horst, H. Jozef in America, H. Hubertus in Hegelsom, H. Oda in Melderslo, H. Johannes Evangelist in Meterik, HH. Fabianus en Sebastianus in Sevenum, H. Theresia van het Kind Jezus in Kronenberg, O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Evertsoord, H. Barbara in Griendtsveen, H. Petrus in Baarlo, O.-L.-Vrouw Geboorte in Kessel, Maria Onbevlekt Ontvangen in Kessel-Eik en H. Aldegundis in Maasbree.
Dekenaat Roermond
De eerwaarde heer Marco Figliolo is met ingang van 1 november benoemd tot diaken-assistent in het parochiecluster H. Christoforus en H. Geest in Roermond en H. Michaël in Herten. Kapelaan Figliolo is onlangs tot transeunt diaken gewijd.
Dekenaat Venlo
De hoogeerwaarde heer Jos Spee is met ingang van 1 december benoemd tot administrator van de parochie H. Hart van Jezus in Venlo. Hij vervangt in die functie pastoor Michael Proksch, die met ziekteverlof is.
Dekenaat Venray
De hoogeerwaarde heer Alexander de Graaf Woutering is met ingang van 1 december benoemd tot waarnemend deken van Venray en administrator van de parochies Sint Petrus’ Banden, Christus Koning, O.-L.- Vrouw van Zeven Smarten en H. Franciscus van Assisië in Venray en het rectoraat H. Jozef in Smakt. Hij vervangt in die functies Mgr. Smeets, die tot bisschop is benoemd. Deken De Graaf Woutering behoudt daarnaast zijn overige functies als pastoor-deken van Horst en aalmoezenier van sociale werken.
De zeereerwaarde heer Hub van Horne is met ingang van 1 december benoemd tot administrator van de parochie H. Gertrudis in Oirlo. Hij vervangt in die functie Mgr. Smeets, die tot bisschop is benoemd. Van Horne behoudt zijn overige functies als pastoor van Blitterswijck en Wanssum en administrator van Castenray.
De kantoren van het bisdom Roermond zijn in de week van Kerstmis en Nieuwjaar gesloten.
Vanaf vrijdagmiddag 21 december tot en met Nieuwsjaardag is het bisdom gesloten en zijn de medewerkers niet bereikbaar. Vanaf woensdag 2 januari is het bisdom weer bereikbaar. Neem in dringende gevallen contact op met de Dienst Pers en Communicatie.
Anders dan gebruikelijk vindt de Nieuwjaarsreceptie van het bisdom dit jaar niet op Nieuwjaarsdag plaats, maar op vrijdagmiddag 4 januari. Dit is tevens de afscheidsreceptie van Mgr. Schnackers, die na 24 jaar terugtreedt uit het bestuur van het bisdom.
Het televisieprogramma over geschiedenis Andere Tijden zendt maandag 17 december een reportage uit over pastoor René Pisters van Simpelveld.
De pastoor werd maandenlang door een camerateam gevolgd. Ze filmden bij diverse gelegenheden in zijn parochies in Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg. Ook sprak het programma uitgebreid met de pastoor die afgelopen jaar zijn 25-jarig priesterfeest vierde. Het programma is maandag 17 december om 21.10 uur te zien op NPO2.
Nog meer televisienieuws: mediapriester Roderick Vonhögen maakte afgelopen weken op diverse plekken in Limburg opnames voor zijn KRO-programma 'Roderick Zoekt Licht'. Hij sprak onder meer met bisschop Harrie Smeets, maar ook met priesters en tal van andere mensen in Limburg. De reportages worden komende weken uitgezonden op dinsdagmiddag om 16.45 uur op NP02
In januari is weer de Actie Kerkbalans. Heeft uw parochie al een campagneplan? Alleen een mooie brief of een artikel in het parochieblad is niet voldoende!
Kerkbalans is de belangrijkste fondswervingsactie van de gezamenlijke kerken in Nederland. Voor de katholieke kerk betekent dit dat de parochies elk jaar in januari hun parochianen eraan herinneren om hun kerkbijdrage te betalen. Maar zoals alle penningmeesters van kerkbesturen weten: dit gaat niet vanzelf. Parochies moeten er echt werk van maken om hun parochianen er op te wijzen dat geloven wel gratis is, maar dat ook de kerk niet van de wind leeft.
Het onderhoud van het kerkgebouw, het salaris van de priesters, de bloemversiering, het parochieblad, pastorale projecten: ze kosten allemaal geld. In Nederland moeten kerken zien rond te komen van vrijwillige bijdragen van gelovigen. Maar ook voor veel gelovigen is het niet meer vanzelfsprekend om hun kerkbijdrage te betalen. Ze moeten er elk jaar even aan herinnerd worden.
Landelijk is veel campagnemateriaal ontwikkeld om parochies daarbij te helpen. Pas als de boodschap op verschillende manieren wordt overgebracht – en liefst zo persoonlijk mogelijk – komt deze ook goed aan. De kracht van reclame zit immers in herhaling. Daarom doen parochies er verstandig aan om een campagneplan op te stellen om aan de hand daarvan zovele mogelijk parochianen persoonlijk te benaderen om mee te doen met de Actie Kerkbalans.
Het wordt voor parochies steeds belangrijker om hun jaarrekening tijdig aan te leveren bij het bisdom. Parochies die dit te laat doen, lopen namelijk de kans hun ANBI-status te verliezen. Dit heeft belangrijke gevolgen voor mensen die een gift aan parochies willen doen en voor de parochies die de gift accepteren. Zonder ANBI-status moet over schenkingen belasting worden betaald.
Parochies worden geacht om binnen zes maanden na afloop van het boek- of kalenderjaar de exploitatiecijfers via het bisdom te publiceren op de speciale ANBI-website, die daarvoor in het leven is geroepen. Dit betekent dat het bisdom tijdig over de jaarstukken van de parochie moet beschikken. Nog niet alle parochies hebben hun jaarrekeningen tot en met 2017 ingeleverd. Zij hebben onlangs een brief van het bisdom ontvangen, om dit op korte termijn alsnog te doen.
Voor alle parochies geldt dat zij hun jaarrekening over 2018 in de eerste helft van komend jaar moeten aanleveren, omdat ze anders allemaal het risico lopen hun ANBI-status te verliezen.
De provincie Limburg heeft een subsidieregeling voor het behoud van klein erfgoed, waaronder ook religieus erfgoed. Omdat er al een tijd geen aanvragen zijn binnengekomen, overweegt de provincie om die regeling stop te zetten. Aanvragen indienen kan nog tot het einde van dit jaar. Parochies of andere kerkelijke instellingen die nog in aanmerking willen komen voor deze regeling moeten dus snel handelen.
De regeling heeft betrekking op klein erfgoed, zoals wegkruisen, kapellen, beeldengroepen of bijzondere grafmonumenten. De provincie vindt het belangrijk dat dit klein erfgoed in stand wordt gehouden. Daarom is ruim een jaar geleden de subsidieregeling Klein Limburgs Erfgoed in het leven geroepen. Eigenaren van klein erfgoed kunnen een kwart van de projectkosten gesubsidieerd krijgen. Omdat de provincie burgerparticipatie wil bevorderen is de betrokkenheid van vrijwilligers bij het project een vereiste. Bij religieus erfgoed is dat bijna per definitie het geval.
Klein erfgoed leeft
De regeling is nu een jaar opengesteld en enthousiast ontvangen. Tot nu toe hebben 18 projecten subsidie mogen ontvangen waarmee de vrijwilligers aan de slag konden. Zo heeft initiatiefgroep Zelfsturing Slenaken samen met omwonenden de keermuur rond kapel Schilberg vervangen waarbij ook het groen rondom de kapel een facelift kreeg. Van Noord tot Zuid-Limburg werden projecten opgepakt rondom kruisen en kapellen, bakhuisjes, transformatorhuisjes en oorlogsmonumenten. De werkzaamheden zijn daarbij zeer divers, van schilderwerk en restauratiewerk aan Engelenbeelden tot en met herstel van glas in lood ramen. De subsidieaanvraag dient uiterlijk 1 oktober 2019 te zijn ontvangen bij de Provincie Limburg.
Hulp bij de aanvraag
Het IKL is door de provincie gevraagd, om te ondersteunen bij subsidieaanvragen. Hiervoor is onder meer een checklist gemaakt. Via deze checklist kunnen aanvragers controleren of ze in aanmerking komen voor subsidie. Voor hulp kan contact worden opgenomen met de Stichting IKL via 046-3030530 en vraag naar Henk van Kuijk of Leon Le Mire
Meer informatie is ook de vinden op de website van de provincie Limburg
Van parochies wordt gevraagd in beeld te brengen welke risico’s werknemers in en rond de parochie lopen door middel van een Risico-Inventarisatie en -Evaluatie (RI&E). Een door de overheid erkende RI&E is daarvoor nu beschikbaar.
De RI&E is een vragenlijst over mogelijke risico’s. Aan de hand van deze vragenlijst brengen parochies in kaart welke risico’s er zijn. Als de parochie weet welke risico’s er zijn, kunnen de juiste maatregelen worden getroffen.
Parochies met minder dan 25 werknemers in dienst kunnen gebruik maken van de bijgevoegde RI&E. De vragen in de lijst mogen niet worden aangepast. De lijst is namelijk een door de rijksoverheid erkend branche-instrument. Wanneer een parochie 25 of meer werknemers in dienst heeft, kan ook deze RI&E worden gebruikt maar dan moet deze wel altijd worden getoetst door een Arbodeskundige.
De parochies zijn via de bisdommen in een brief verder geïnformeerd over wat er precies van parochies wordt gevraagd en bij wie men terecht kan met aanvullende vragen.
Download de erkende RI&E – R-K. Parochies (versie nov. 2018)
De Bisschoppelijke Vastenactie organiseert in 2019 voor de negende keer een pelgrimstocht. Die krijgt dit jaar het motto mee ‘Wandelen over water’. Dit heeft alles te maken met het centrale campagnethema van Vastenactie, waarin komend jaar water centraal staat.
Als plek voor de pelgrimstocht is het gebied rond Weesp gekozen. Ook dat is geen toeval, want de regio onder Amsterdam staat bekend als een waterrijk gebied. De Pelgrimstocht wordt gehouden van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 april 2019. Het betreft rondwandelingen die steeds in Weesp beginnen en eindigen. De tocht vertrekt elke morgen om 9.30 uur vanuit het Lichthuis, Waagplein 10 in Weesp.
Handboek Vastenactie
De pelgrimstocht is onder meer bedoeld om Vastenactie breder onder de aandacht te brengen. Afgelopen jaren heeft de wandeling ook diverse keren in Limburg plaatsgevonden. Alle parochies hebben inmiddels van het Missiesecretariaat van het bisdom een handboek Vastenactie gekregen om de campagne voor 2019 voor te bereiden. Daarin speelt komend jaar de toegang tot schoon drinkwater een belangrijke rol. In een groot aantal landen in de wereld is dat geen vanzelfsprekendheid.
Steeds meer parochies in Limburg werken mee aan de actie ‘Vredeslicht’. Dit initiatief ontstond zo’n dertig jaar geleden in Oostenrijk. Het was nota bene een Limburgse scoutinggroep die het in Nederland introduceerde.
In 1986 werd in Oostenrijk in de Advent een actie voor gehandicapte kinderen gehouden: 'Licht ins Dunkel'. In het kader van die actie ging directeur Obermayer van de Oostenrijkse omroep ORF met enkele 14-jarige gehandicapte kinderen naar Israël om het vredeslicht te ontsteken aan de vredesvlam in Bethlehem.
Per vliegtuig werd dit licht naar Linz gebracht om daar verspreid te worden door groepen die zich spontaan hadden aangemeld, waaronder Oostenrijkse scoutinggroepen. Zo ontstond de actie 'Vredeslicht'. In 1988 verliet het vredeslicht voor het eerst Oostenrijk en brachten scouts het naar Duitsland, Italië, Frankrijk en Zwitserland. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 bereikte het Vredeslicht ook de voormalige communistische landen.
Scouting
In 1996 kwam het vredeslicht voor het eerst naar Nederland. Scouting Wellerlooi ontving het van een Duitse Scoutinggroep en gaf het weer door. Intussen is de actie ‘Vredeslicht’ een internationale actie geworden die door scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund en waaraan ook steeds meer kerken deelnemen. Duizenden scouts gaan in december naar Wenen om daar het vredeslicht voor hun land persoonlijk op te halen en thuis door te geven, tot de VS en Japan aan toe.
Het Vredeslicht is geen magisch symbool dat vrede tovert. Het herinnert ons aan onze plicht om ons voor de vrede in te zetten. Het Vredeslicht is een teken van hoop. Het is in een betrekkelijk korte tijd van een klein lichtpuntje uitgegroeid tot een zee van licht, miljoenen mensen komen in aanraking met het Vredeslicht. Ook dit jaar weer.
Afhalen in Roermond
Het Vredeslicht komt op de vierde zondag van de Advent (23 december) onder meer aan in de kathedraal in Roermond. Tiijdens de reguliere eucharistieviering van 11.30 uur wordt het binnengedragen en wordt ook aandacht aan deze actie besteed. Het licht wordt dan ook doorgegeven aan belangstellenden. Parochies die ook het Vredeslicht willen ontvangen kunnen die zondag met een of meer vertegenwoordigers aan de viering deelnemen en na afloop het licht mee naar huis nemen.
De pastorale diensten van het bisdom hebben een nieuwe Activiteitenkalender 2019 uitgegeven.
Daarin staan alle bijeenkomsten en evenementen die in de eerste helft van het jaar worden georganiseerd. Het aanbod varieert van bezinningsweekenden en zomerkampen voor jongeren tot en met activiteiten rond Roepingenzondag en bijeenkomsten voor vrouwengroepen. De brochure 'Laat van je horen en doe mee!' verschijnt nog deze maand.
Welkom thuis. Dat is het motto van de zomerkampen die de afdeling Jeugd en Jongeren van het bisdom komend jaar weer organiseert.
In augustus 2019 zijn er vier verschillende zomerkampen voor meisjes en jongens in verschillende leeftijdscategorieën. De kampen vinden plaats in Weert, Wellerlooi, Sittard en Epen. De kosten variëren van tachtig tot honderd euro. Alle parochies krijgen op korte termijn flyers met meer informatie over de kampen toegestuurd.
‘Teamspirit’ is komend jaar het thema van de Christoffeldag. De dag voor vormelingen wordt gehouden op 18 mei 2019. Alle parochies krijgen binnenkort de uitnodigingen toegestuurd om onder de vormelingen uit te delen.
Alle kinderen in Limburg die dit schooljaar het sacrament van het vormsel ontvangen zijn tijdens de Christoffeldag van harte welkom in Roermond voor een dag vol sport, spel en korte bezinningsmomenten. Bijzonder is dat de vormelingen dit jaar voor de eerste keer bij de nieuwe bisschop Mgr. Smeets te gast zullen zijn.
Deelname kost € 7,50 per vormeling. Aanmelden kan tot 8 mei 2019 via: Aanmelden
Trouwen is mooi en heel bijzonder. Het is goed om het mooie van het kerkelijk huwelijk nader te belichten en de gehuwden in hun trouw te bemoedigen. Een sacrament om dankbaar voor te zijn. Daarom organiseren het Initiatief Huwelijkszondag en het Centrum voor Huwelijk en Gezin van het bisdom op 10 februari voor de derde keer een Huwelijkszondag. Motto van de dag: ‘Ja, ik wil .... nog altijd’.
Deze dag is bedoeld voor alle echtparen die kerkelijk getrouwd zijn: jong en oud, met en zonder kinderen. Welkom zijn ook gehuwden die een huwelijksjubileum vieren, gehuwden die God willen danken voor bescherming van hun huwelijk en zij die God kracht willen vragen voor hun verbondenheid in het huwelijk.
De dag begint om 09.45 uur met een heilige mis. Daarna zijn er lezingen van onder anderen kardinaal Wim Eijk en pastoor Martin Otto. Er is ook tijd voor ontmoeting en er is een apart programma voor kinderen en tieners. Tijdens de dag vindt ook een viering plaats met hernieuwing van de trouwbeloften. Voor een sfeervolle maaltijd, hapjes en drankjes wordt gezorgd. De dag eindigt rond 17.00 uur.
De huwelijkszondag vindt plaats in het klooster van de Missiezusters Dienaressen van de Heilige Geest Kloosterstraat 8B in Steyl. Deelname kost € 35,-- voor echtparen met kinderen en € 30 voor echtparen zonder kinderen. Aanmelden kan via: website Centrum voor Huwelijk en Gezin of via Aanmelden
De Dag van het Jodendom wordt in ons bisdom deze keer gehouden op zondag 27 januari. Die dag vindt er een themamiddag plaats in het seminarie Redemptoris Mater (foto) in Cadier en Keer. Jochanan Belinfante houdt dan een lezing met als titel ‘Is lernen leren’.
De lezing sluit aan bij het thema van de landelijke Dag van het Jodendom, dat dit jaar over ‘lernen’ gaat. Met dit Jiddische woord wordt gedoeld op het samen lezen en bespreken van teksten uit de Bijbel en de commentaren daarop, zoals dat al eeuwenlang in de Joodse gemeenschap gebeurt.
Belinfante woont momenteel in Venlo, maar hij is oud-voorganger van de synagoge in Tilburg. Hij zal het begrip ‘lernen’, zoals dat in de Joodse gemeenschap wordt verstaan, verder uitdiepen. Daarna gaat rector Stanislaw Kielek van Redemptoris Mater in op de vraag: 'De Heilige Schrift samen lezen en overwegen: 'Wat zeg het aan mij?' Na een korte film over het concert 'Het lijden van de Onschuldigen', dat afgelopen zomer in Berlijn plaatsvond, kunnen alle aanwezigen deelnemen aan ene diner, dat aangeboden wordt door de seminariegemeenschap.
De themamiddag op zondag 27 januari 2019 begint om 14.00 uur en zal tot ongeveer 19.00 uur duren. Het Seminarie Redemptoris Mater ligt aan Blankenberg 1 in Cadier en Keer. In verband met organisatie is aanmelding vooraf noodzakelijk. Aanmelden kan tot uiterlijk 20 januari 2019 via
Er is een volledig vernieuwde uitgave van het magazine voor huwelijksvoorbereiding ‘Ja, ik wil’ verschenen. Het magazine is een gezamenlijk initiatief van het Centrum voor Huwelijk en Gezin (CHG) van het bisdom Roermond en het Sint-Franciscuscentrum van het bisdom Breda.
Het magazine is bedoeld als aanvulling op de huwelijksvoorbereidingsbijeenkomsten die in veel parochies plaatsvinden. In het rijk geïllustreerde blad staan tal van artikelen over liefde, het geheim van een gelukkige relatie en veel interviews en getuigenissen van echtparen.
“In ons bisdom wordt al jarenlang huwelijksvoorbereiding gegeven door teams die uit een echtpaar en een priester bestaan,” legt Vivi Demandt van het CHG uit. “Het echtpaar vertelt onder meer vanuit eigen ervaring over de ups en downs in hun huwelijk.” Daarbij komen onderwerpen als verschillen tussen man en vrouw, communicatie, vergeving, trouw, opvoeding, vruchtbaarheid, de vijf talen van de liefde, bidden en wat te doen als het moeilijk wordt, aan bod. “Daarnaast zijn natuurlijk ook de gesprekken met de priester die een bruidspaar trouwt,” van belang.
In het nieuwe magazine ‘Ja, ik wil’ worden deze onderwerpen verder uitgewerkt en vooral geïllustreerd met ervaringen van echtparen. Zo is er een jong echtpaar dat net hun tweede kindje verwachtte toen hij een hersenbloeding kreeg. In het magazine vertellen ze hoe ze daarmee als echtpaar omgaan en welke rol het geloof daarbij speelt. “We ervaren dat God met ons meewandelt, wat er ook gebeurt!,” zo vertellen ze nu een paar jaar later in het magazine.
Wat betreft seksualiteit en vruchtbaarheid is er een getuigenis van een jong echtpaar dat kwam aanwaaien bij een cursus. Demandt: “Ze kregen van hun gynaecoloog te horen dat ze nooit kinderen konden krijgen. Daarna hoorden ze tijdens de huwelijksvoorbereiding van natuurlijke geboorteregeling en volgden de cursus Fertility Care. Na een paar maanden verwachtten ze een kindje en inmiddels hebben ze er twee. Elke keer blijkt weer dat jonge mensen blij zijn om deze informatie te ontvangen, terwijl menigeen het moeilijk vindt om erover te beginnen.”
In het magazine wordt ook een overzicht gegeven van diverse katholieke initiatieven die een aanbod hebben gericht op jonge mensen en hun vragen. Van Family Factory (opvoeding) tot Bewust Katholiek (video’s over sacramenten).
Elk jaar op 8 december viert het grootseminarie Rolduc zijn verjaardag: de Dies Natalis.
Omdat de 8e dit jaar op een zaterdag viel, werd het feest op vrijdag 7 december gevierd.
Alle priesterstudenten en een groot aantal pristers uit het bisdom waren hierbij aanwezig.
Eregast was bisschop Ron van den Hout van Groningen,
die vóór zijn benoeming tot bisschop enige tijd docent was op Rolduc.
In zijn voordracht keek hij vanuit bijbels perspectief naar de multiculturele samenleving.
Tijdens de Dies werd ook een nieuw boek van hulpbisschop Everard de Jong gepresenteerd.
Op de derde Zondag van de Advent viert de Kerk Zondag Gaudete. De advent is halverwege. Kerstmis nadert.
Laatste zondag van de voorbereidingstijd op Kerstmis.
We vieren de geboorte van Onze Heer Jezus Christus.
Vandaag wordt voor de laatste keer de televisiemis van de KRO uitgezonden vanuit de basiliek in Meerssen. 10.30 uur op NPO2.
Nieuwjaarsdag, het begin van 2019. Vandaag viert de kerk het feest van de Heilige Maria, Moeder van God.
NB: In tegenstelling tot voorgaande jaren is er vandaag géén Nieuwjaarsreceptie bij het bisdom.
15.30 uur: Vespers bij gelegenheid van het afscheid van Mgr. Schnackers in de Caroluskapel in Roermond.
16.15 uur: Nieuwjaarsreceptie bisdom en tevens afscheidsreceptie van Mgr Schnackers.
Locatie: Swalmerstraat 100 in Roermond.