De eerste uitgave van Clavis is uit. Dat is het nieuwe webmagazine van het bisdom Roermond. Clavis vervangt het maandelijkse Infobulletin, dat gratis naar leden van pastorale teams, kerkbesturen, vrijwilligers, kloosters en overige geïnteresseerden wordt gestuurd. Net als voorheen het Infobulletin, zal ook het webmagazine Clavis maandelijks verschijnen en is het voor iedereen gratis op internet te lezen. Alle abonnees krijgen elke maand per e-mail een bericht als de nieuwe uitgave online is.
Clavis is een Latijns woord en betekent ‘De Sleutel’ en is daarmee een verwijzing naar het gelijknamige bisdomblad, dat ook maandelijks verschijnt. Clavis blijft zich net als het Infobulletin richten op relevant kerkelijk nieuws uit Limburg. Daarnaast zullen er ook meer verdiepende thema’s uitgewerkt worden. In de eerste uitgave is dat bijvoorbeeld ‘geloof en kunst’. Daarnaast biedt Clavis meer mogelijkheden om met foto’s en filmpjes te werken.
De omvorming van het Infobulletin tot een digitaal magazine is onderdeel van een aantal vernieuwingen in het communicatiebeleid van het bisdom Roermond. De opzet van het Infobulletin was verouderd en sloot niet meer aan bij de eigentijdse technieken om online een tijdschrift uit te geven. Bovendien waren met het uitbrengen van het Infobulletin relatief hoge kosten gemoeid, waarop nu kan worden bezuinigd.
Het gedrukte Infobulletin verschijnt na deze uitgave nog twee keer: in juni en in juli/augustus. Dit is bedoeld als overgangsperiode, waarin iedereen die geïnteresseerd is kan overschakelen naar de digitale uitgave. Oudere lezers die geen eigen internetaansluiting hebben, worden geadviseerd om iemand in hun omgeving te zoeken die Clavis kan ontvangen en relevante artikelen wil printen. De techniek van het webmagazine is er op gericht dat elk artikel afzonderlijk als PDF opgeslagen of geprint kan worden. Vanaf september verschijnt de gedrukte versie van het Infobulletin niet meer.
Het nieuwe webmagazine is voortaan elke maand te lezen op:
www.clavis.bisdom-roermond.org. Neem een gratis abonnement op Clavis
De komende drie jaar worden alle waardevolle kunstvoorwerpen in de Limburgse kerken geïnventariseerd. Het zogeheten roerend religieus erfgoed wordt gefotografeerd, beschreven en gedocumenteerd. Alle gegevens worden in een centrale database opgeslagen. Deze vervangt de papieren inventarislijsten die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw zijn gemaakt.
Het project wordt uitgevoerd door het Bisdom Roermond, in samenwerking met organisaties als het Huis voor de Kunsten, de Monumentenwacht Limburg, diverse Limburgse musea en het religieus museum Catharijneconvent in Utrecht. De inventarisatie vindt niet alleen plaats in katholieke kerken, maar ook in protestantse en in de synagoge van Maastricht. Het project wordt voor een groot deel gefinancierd door de Provincie Limburg en het Mondriaanfonds. Ook de kerkgenootschappen zelf leveren een bijdrage.
Verantwoord beheer
Het bisdom heeft twee projectmedewerkers aangenomen, die samen met een team van vrijwilligers alle kerken in Limburg gaan bezoeken om het roerend erfgoed te inventariseren. “We kijken daarbij niet alleen naar schilderijen en beelden,” legt kunsthistoricus Sander van Daal uit, “maar ook naar liturgisch vaatwerk, reliekhouders, kandelaars, paramenten en bijzondere boeken.”
De komende weken worden bij wijze van proef de kerken in het dekenaat Thorn geïnventariseerd. Aan de hand daarvan wordt een werkschema voor de rest van Limburg opgesteld. Alle verzamelde gegevens worden in een besloten database van het Catharijneconvent in Utrecht opgeslagen, zodat er op termijn een goed gedocumenteerd digitaal overzicht ontstaat van alle religieuze kunst en waar deze zich bevindt. “Door de inventarisatie ontstaat een goed beeld van het roerend religieus erfgoed in Limburg,” zegt Van Daal. “Dat is van belang voor een goed beheer van de kunst, maar biedt kerken ook de mogelijkheid om verantwoorde keuzes te kunnen maken bij sluiting, herbestemming of afstoting.”
Startbijeenkomst
Op 13 juni wordt in Genhout het officiële startsein voor het project gegeven door onder meer gedeputeerde Hubert Mackus van de provincie Limburg. Alle kerkbesturen krijgen binnenkort uitvoerig bericht over het project. Ook horen ze dan in welke periode de kerken in hun dekenaat/regio aan de beurt zijn om bezocht te worden. Het project moet in het voorjaar van 2020 helemaal afgerond zijn.
Vrijwilligers gezocht
Voor versterking van het team dat de inventarisaties gaat uitvoeren, worden nog enkele vrijwilligers gezocht. Gedacht wordt aan mensen die interesse hebben in het mee inventariseren van kunstvoorwerpen en kerkelijke inventarissen. Er is een profielschets opgesteld waaraan vrijwilligers moeten voldoen die hiervoor in aanmerking willen komen.
Lees de profielschets
Foto: Sander van Daal (l) en Lennard Willems gaan alle kerken in Limburg inventariseren.
We leven meer dan ooit in een beeldcultuur. Plaatjes blijven beter hangen dan woorden. Ook in geloofsoverdracht. Dat komt goed uit, want onze kerken hangen vol met afbeeldingen en schilderijen. “Kunst kan een heel goede manier zijn om het geloof te verkondigen,” zegt pastoor Marcus Vankan. “Alleen jammer dat we er zo weinig gebruik van maken.”
De pastoor van vijf parochies in de regio Heythuysen probeert al jaren kunstwerken in te zetten in de verkondiging. Zaterdag 20 mei geeft hij daarover samen met kapelaan George Dölle een workshop in Houthem. “Zolang als ik priester ben, organiseer ik al kunstavonden in de parochie,” legt Vankan uit. “Dat begon toen ik kapelaan was in Roermond. Samen met de dominee heb ik daar drie jaar achter elkaar een oecumenische geloofscursus gegeven. Aan de hand van schilderijen bespraken we de geloofsbelijdenis. Die avonden werden goed bezocht, soms waren er wel vijftig mensen per avond. Daar heb ik ontdekt dat kunst een goede manier kan zijn om tot verdieping te komen.”
Hij is met kunst opgevoed. Zijn moeder was creatief docente in het volwassenenonderwijs. “Het gevoel voor kunst heb ik van haar,” zegt Vankan. “We gingen vroeger veel naar musea en exposities. Ik kan nog steeds heel gefascineerd raken als ik mensen een schilderij zie ontleden.” Na de middelbare school begon hij zelf ook aan een opleiding waarin kunstgeschiedenis een rol speelde, totdat hij de overstap naar de priesteropleiding maakte. “Sindsdien komen geloof en kunst voor mij bij elkaar,” zegt hij. “Ik lees er veel over en ga nog steeds graag naar musea. Tegelijkertijd probeer ik het ook te gebruiken om mensen te helpen met zingevingsvragen.”
Gevraagd naar zijn aanpak, zegt hij: “Het begint met goed kijken. Ik laat mensen uitgebreid vertellen wat ze op een schilderij of in een beeld zien en wat het met hen doet. Wat gebeurt er? Wat raakt je? Waarom vind je die kleurencombinatie zo bijzonder? Dat helpt om emoties onder woorden te brengen en te kanaliseren. Het is me opgevallen dat er dan bij veel mensen verdriet naar boven komt. Ik sprak ooit een moeder die een kindje verloren had. Een schilderij van Maria met kind maakte bij haar heel veel los. Door naar het schilderij te kijken, kon ze erover praten.”
Vincent van Gogh
Ook in de parochies waar hij nu werkt, organiseert Vankan regelmatig bezinningsavonden rond kunstwerken. Het liefst rond een actueel thema. “Ik heb een presentatie gemaakt, waarin ik aan de hand van honderd afbeeldingen van Jezus laat zien hoe kunstenaars hem door de eeuwen heen hebben afgebeeld. Vorig jaar zijn we op zoek gegaan naar kunstwerken waarin barmhartigheid tot uitdrukking werd gebracht. En in 2015 was het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed. Dat was een goede aanleiding om de religieuze thema’s in zijn werk te ontdekken.”
Veel mensen associëren Van Gogh niet meteen met religieuze kunst, maar volgens Vankan zijn diens schilderijen juist heel erg religieus geïnspireerd. “De Aardappeleters is zijn variant op het laatste avondmaal. In plaats van brood en wijn staan er aardappels en koffie op tafel, kostbaar voedsel in zijn tijd. In het midden zie je een figuur op de rug. De onbekende man. Wie wil kan daar Christus in zien, die onder ons aanwezig is.” Ook in modernere kunstwerken ziet Vankan soms heel mooie verwijzingen. “In de beroemde kruisweg van Aad de Haas in Wahlwiller zijn bijna alle figuren kleiner dan Christus, behalve Veronica die de tranen van Christus droogt. De Haas zei: ‘Wie dat kan, is even groot als Christus.’ Dat is toch een prachtig getuigenis.”
Om dergelijke verwijzingen in kunstwerken te kunnen herkennen, moet je wel de bijbehorende verhalen kennen. De vraag is of moderne mensen dat nog kunnen? “Dat klopt,” zegt pastoor Vankan. “Als je de Bijbel niet kent, herken je ook de figuren op een schilderij of in een glas-in-loodraam niet. Anderzijds kunnen wij als kerk die beelden wel gebruiken om die verhalen opnieuw te vertellen. Juist omdat we in een beeldcultuur leven, blijven ze waarschijnlijk ook beter hangen. Laten we niet vergeten dat dit vaak ook de reden was, waarom de kunstwerken ooit gemaakt zijn. Met afbeeldingen werden de Bijbelverhalen verteld aan mensen die niet lezen konden.”
Schroom
De Kerk heeft door de eeuwen heen kunst altijd ingezet als artistieke en esthetische uitingsvorm van geloof, maar ook als catechesemiddel om de boodschap over te brengen. Vankan bespeurt bij collega’s soms enige schroom om dat opnieuw te gaan doen. “Een tijd geleden hadden de priesters van een dekenaat me uitgenodigd om te vertellen hoe ik zo’n kunstavond opbouw. Ik heb uitgelegd dat ik via een powerpointpresentatie mensen naar afbeeldingen laat kijken en vervolgens het verdiepende gesprek aanga. De collega’s waren heel verrast dat die aanpak werkt. Ze hadden er nooit bij stil gestaan dat je op die manier een beeldmeditatie kunt opbouwen. Soms laat ik tijdens de preek een afbeelding zien of ik beschrijf waarom een schilderij mij geraakt heeft. Dat moet je natuurlijk niet elke zondag doen, maar met enige regelmaat kan dat best. Zeker als je een kerk hebt, waar de afbeeldingen gewoon aan de muur hangen. Loop maar eens met kinderen langs kruiswegstaties en laat ze vertellen wat ze zien. Dan krijg je indrukwekkendste verhalen.”
Hoewel er minder kunstenaars zijn die expliciet vanuit een religieuze overtuiging werken, ziet Vankan in hedendaagse kunst ook wel pogingen om een spirituele laag te raken. “Mensen zeggen vaak dat ze moderne kunst niet begrijpen of elitair vinden. Maar als je de rust neemt om er wat langer naar te kijken, ontdek je soms dat het werk op een heel andere manier religieus is en wel degelijk ook zingevingsvragen stelt.”
Tijdens de bijeenkomst in Houthem zal pastoor Vankan aan de hand van vier schilderijen uitleggen hoe hij kunst inzet om de boodschap van het evangelie over te brengen. “Sinds de eerste fresco’s in de catacomben in Rome is kunst gebruikt om het geloof door te geven. De eeuwen door hebben kunstenaars dat steeds opnieuw gedaan. Dan moet dat nu toch ook kunnen? Als we maar blijven kijken en vragen durven te stellen.”
Foto: Pastoor Marcus Vankan bij een schilderij van de onlangs overleden kunstenaar Sjef Hutschemakers
Gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg is de hoofdspreker tijdens de Sociale Studiedag, die op donderdag 1 juni in Abdij Rolduc in Kerkrade wordt gehouden. Naast Commissaris van de Koning is Bovens ook voorzitter van het Kansfonds, dat tal van sociale projecten in het hele land financieel ondersteunt. Hij spreekt tijdens de studiedag over het thema ‘De kracht van verbondenheid’.
De Sociale Studiedag is een initiatief van de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom. Andere sprekers tijdens de bijeenkomst zijn Zuster Hermana Brand en Ivo Schlenter van de stichting Katharina Kasper, menslievende zorg. Deze zorgorganisatie is enkele jaren geleden ontstaan vanuit de congregatie van de zusters Arme Dienstmaagden van Jezus Christus. Tijdens de bijeenkomst treedt ook verhalenvertelster Angely Toonen op.
Op het einde van de middag wordt bekend gemaakt wie de Doctor Poelsprijs 2017 heeft gewonnen. Deze prijs wordt uitgereikt aan maatschappelijke of kerkelijke sociale initiatieven. De Sociale Studiedag begint om 13.45 uur. Aanmelden Sociale Studiedag
Let op publicatieplicht Anbi-status
Parochies en kerkelijke instellingen moeten opletten dat ze voldoen aan de publicatieplicht voor de Anbi-status. Vóór 1 juli moet de financiële verantwoording over 2016 op de speciale Anbi-website, die elke instelling toegewezen heeft gekregen, worden gepubliceerd. Ook de informatie over bestuursleden, doelstelling en het beleid moet op de juiste wijze worden gepubliceerd.
Alle parochies en katholieke instellingen hebben daarover onlangs een brief ontvangen. Sinds 1 januari 2016 moeten alle instellingen die tot de rooms-katholiek kerk behoren al aan deze publicatieplicht voldoen, maar deze moet ook jaarlijks worden bijgewerkt. De Belastingdienst heeft aangekondigd dat ze begonnen is met het controleren van de gegevens. Instellingen die hun gegevens niet op orde hebben, kunnen hun Anbi-status verliezen. Dat kan heel vervelende gevolgen hebben.
De Anbi-status levert niet alleen fiscale voordelen op voor mensen die de kerk financieel ondersteunen, maar óók voor parochies en instellingen die de giften ontvangen. Wie de erkenning als Algemeen Nut Beogende Instelling verliest, moet over giften meer belasting betalen. Vandaar de oproep aan parochies en kerkelijke instellingen om te zorgen dat alle verplichte gegevens op de juiste wijze gepubliceerd worden.
Wie vragen hierover heeft, kan deze stellen via anbi@bisdom-roermond.nl.
Catecheseproject LOOP aangeboden aan paus
Het Nederlandse catecheseproject ‘Licht op ons pad’ is woensdag 10 mei aangeboden aan paus Franciscus. Tijdens de wekelijkse algemene audiëntie overhandigden hulpbisschop Everard de Jong en de gedelegeerden voor het katholiek onderwijs in Limburg, George Dölle en John Marx, het project aan de paus. Daags ervoor waren ze al bezoek geweest bij de pauselijke raad voor de nieuwe evangelisatie, om het project daar aan te bieden aan de verantwoordelijke bisschop voor catechese.
‘Licht op ons pad’ is een nieuwe doorlopende catechesemethode die de afgelopen jaren voor het Nederlandse taalgebied tot stand is gekomen. De catechesemethode – afgekort tot LOOP – is een samenwerkingsproject tussen uitgeverij Adveniat en het bisdom Roermond. Recentelijk zijn als laatste onderdelen van het project de voorbereiding op de Eerste Communie en een vormselvoorbereidingsproject verschenen. De totale reeks bestaat nu uit 17 delen en biedt een doorlopende catechesemethode aan voor kinderen vanaf vier jaar tot jongeren van 16 plus.
Meer informatie
Studenten diocesane opleidingen ontmoeten elkaar
De studenten van de verschillende pastorale opleidingen van het bisdom Roermond ontmoeten elkaar zaterdag 27 mei in Abdij Rolduc. Het gaat om studenten van de priesteropleiding, het Theologisch Instituut Rolduc en de catechistenopleiding Kairos.
De dag begint met een eucharistieviering met bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong. Aansluitend vertelt een kerkbestuurslid uit het dekenaat Thorn hoe de parochieclustering in zijn regio tot stand is gekomen en hoe de samenwerking verloopt.
De verschillende pastorale opleidingen hebben allemaal hun eigen lesprogramma, waardoor de studenten elkaar niet zo vaak tegenkomen. Daarom is er één keer per jaar een ontmoetingsdag. In totaal gaat het om zo’n 75 studenten.
Op zaterdag 10 juni worden er in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond twee nieuwe priesters gewijd. Het betreft de twee ‘Maastrichtse’ wijdelingen Henyer García León en Geraldo de Vasconcelos. Beiden zijn vorig najaar tot diaken gewijd.
Henyer Garcia León is lid van de Neocatechumenale Weg. Dat is één van de nieuwe bewegingen in de katholieke Kerk. Het Neocatechumenaat is inmiddels al meer dan tien jaar in het bisdom Roermond actief. De beweging heeft een eigen seminarie in Cadier en Keer, maar de studenten volgen de colleges aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade. Sinds zijn diakenwijding is Henyer Garcia León als kapelaan actief in de parochies H. Servatius en HH. Anna en Lambertus in Maastricht.
Geraldo de Vasconcelos is ook lid van een beweging binnen de Kerk. Hij behoort tot het Oratorium van Filippus Neri. Deze beweging is al vele jaren aan de Sint-Martinusparochie in Wyck verbonden. De Vasconcelos werkt daar ook sinds vorig jaar als kapelaan.
De priesterwijding in de kathedraal begint om 10.30 uur en is voor alle belangstellenden toegankelijk.
Wie interesse heeft in theologie en filosofie kan daarvoor terecht bij het Theologisch Instituut Rolduc (TIR) in Kerkrade. Hier wordt een weekendopleiding aangeboden voor iedereen die geïnteresseerd is in theologie en pastoraat. Op zaterdag 17 juni wordt er een kennismakingsprogramma aangeboden vanaf 10.00 uur.
Het Theologisch Instituut is gevestigd in Abdij Rolduc en staat open voor alle geïnteresseerden. Wie het TIR heeft afgerond, kan eventueel een baan zoeken als pastoraal werker of geestelijk verzorger in bijvoorbeeld de gezondheidszorg. De opleiding leidt ook mensen met een onderwijsbevoegdheid op, die zich willen specialiseren in hat vak godsdienst/levensbeschouwing. Ook staat de opleiding open voor alle belangstellenden die uit interesse cursussen in katholieke theologie willen volgen. Dit is tevens de opleiding tot permanentdiaken.
Geïnteresseerd? Neem dan contact op met rector Lambert Hendriks via (045) 5466810 of rector@rolduc.nl óf met de studieprefect, diaken Ton Batens, via 06-15858042 of diaken.batens@gmail.com. Kijk voor meer informatie over de opleiding op www.rolduc.nl
De fondswervingsactie voor het nieuwe orgel van de kathedraal in Roermond gaat op vrijdag 2 juni officieel van start. Gouverneur Theo Bovens en bisschop Frans Wiertz geven dan het startsein voor de actie. Vanaf die dag is in de kathedraal een expositie te zien over de restauratie en gedeeltelijke nieuwbouw van het orgel. Ook kunnen belangstellenden één of meer orgelpijpen of zelfs een heel register kopen en op hun naam laten zetten.
Na de grote renovatie van de bisschopskerk enkele jaren geleden, is nu als laatste grote project de herbouw van het orgel aan de beurt. De werkzaamheden zijn al enige tijd aan de gang. De historische orgelkast blijft behouden, maar het binnenwerk wordt volledig gerenoveerd en grotendeels vernieuwd. Meer informatie
Kerkstoelen
Het kerkbestuur van de H. Bavoparochie in Nuth is op zoek naar twintig tot veertig kerkstoelen en een nog redelijke versterker voor de geluidsinstallatie. Reacties: John Spaetgens via 06-51592933 of per mail
Kruisweg
Een familie heeft één statie van de kruisweg in bezit die mogelijk deel uitmaakt van een groter geheel. De statie is afkomstig uit de buurt van Gronsveld en waarschijnlijk eind jaren negentig verkregen. Is er een parochie of instantie die deze statie mist? Reacties aan deken Rob Merkx van Roermond per mail
Oud-pastoor Gène Quanjel
In Heerlen is dinsdag 2 mei pater Gène Quanjel s.c.j. overleden. Hij werd op 6 mei 1924 in Heerlen geboren en trad, na afronding van een ingenieursstudie bouwkunde, toe tot de Priesters van het Heilig Hart, waar hij eind 1958 geprofest werd. Op 27 maart 1965 ontving hij in Nijmegen zijn priesterwijding. Vervolgens werkte hij onder meer enkele jaren aan de TU Delft als assistent-moderator. In 1973 werd Quanjel benoemd tot kapelaan van de parochie H. Johannes de Doper in Eygelshoven, gevolgd in 1978 door zijn benoeming tot pastoor van de H. Hartparochie in Haanrade. In 1983 werd hij pastoor van de H. Martinusparochie in Beek en vervolgens in 1992 van de H. Martinusparochie in Holtum. In 2005 kreeg Quanjel eervol ontslag. Vanuit zijn emeritaat bleef hij zijn priesterlijke diensten aanbieden, met name in de parochie in Vijlen. Pater Quanjel is op 6 mei op de begraafplaats aan de Akerstraat in Heerlen begraven.
Pater Pim Lentz cssr
Op zondag 14 mei is in Roermond pater Pim Lentz cssr overleden. Hij was actief als missionaris in Brazilië en als priester in diverse parochies in Midden-Limburg. Pater Wilhelmus Petrus Maria (Pim) Lentz c.s.s.r. werd op 5 september 1933 in Roermond geboren. Na zijn toetreding tot de paters redemptoristen in Nijmegen, studeerde hij in Wittem filosofie en theologie. Op 21 september 1960 werd hij in Wittem tot priester gewijd. In 1962 vertrok pater Lentz naar Brazilië en ging daar als kapelaan in een grote parochie werken. Vier jaar later moest hij vanwege gezondheidsredenen terugkeren naar Nederland. Met ingang van 9 januari 1967 werd hij benoemd tot kapelaan van de parochie H. Michaël in Thorn, van welke functie hij per 1 oktober 1969 eervol ontslag kreeg. Hij bleef vervolgens zijn priesterlijke diensten aanbieden, met name in de parochies in het dekenaat Thorn. Van 29 augustus tot en met 15 oktober 1994 was hij administrator van de parochie H. Michaël in Thorn en van 15 november 1995 tot en met 10 november 1996 was hij administrator van de parochie H. Martinus in Neer. Met ingang van 6 april 2000 werd pater Lentz benoemd tot administrator van de parochie H. Martinus in Beegden. Dit bleef hij tot 1 januari 2013. Op donderdag 18 mei is om 19 uur een avondwake in de parochiekerk van de Martinuskerk in Beegden. Op vrijdag 19 mei is de plechtige uitvaartdienst om 10.30 uur in dezelfde kerk, waarna hij begraven wordt op de begraafplaats bij de kerk.
Bij gelegenheid van de 100e verjaardag van de verschijningen van Maria in Fátima zijn de Nederlandse bisdommen toegewijd aan Maruia.
Dat gebeurde tijdens een sfeervolle vesperviering in de O.-L.Vrouwebasiliek in Maastricht in aanwezigheid van alle Nederlandse bisschoppen.
In het weekeinde van 10 en 11 juni wordt voor de achtste keer de landelijke Open Kloosterdag gehouden. Centraal staat deze keer de spiritualiteit van de betreffende orde of congregatie. Om die reden heeft de dag het motto 'Inzicht in onze spiritualiteit' meegekregen.
Wat heeft de spirituele voorgangers (V/M) destijds bewogen? Wat beweegt degenen die in de voetsporen van die voorgangers getreden zijn nu? Religieuzen willen blijven getuigen van hun intense geraaktheid door God en door mensen. Daarom staat dit jaar de ontmoeting met de religieuzen en hun spiritualiteit centraal tijdens en niet het gebouw waarin zij leven.
Met dit initiatief willen religieuzen laten zien dat religieus leven een eigentijdse levenskeuze is. Zij willen tonen hoe zij religieus leven in deze tijd vormgeven. Men hoopt op een inspirerende en respectvolle ontmoeting, waarin bezoekers en kloosterlingen op informele wijze met elkaar in contact kunnen komen.
Limburgse deelnemers
Verspreid door het land stellen dit weekeinde bijna veertig kloosters hun deuren open. In Limburg gaat het om de Hubertuskerk van de paters montfortanen in Genhout, de benedictijnerabdij in Mamelis (Vaals), het Arnold Janssenklooster in Wahlwiller, Klooster Wittem van de pater redemptoristen en het klooster van de liefdezusters van het kostbaar bloed op de Windraak (Sittard). Het programma varieert per klooster: lezingen, tentoonstellingen, wandelingen, ontmoeting, muziek. Vrijwel alle kloosters nodigen hun bezoekers uit om ook een of meer gebedsdiensten bij te wonen.
Al meer dan tachtig jaar komen visueel gehandicapten op bedevaart naar Sint Odilia in Sweikhuizen (gemeente Schinnen). Dit jaar is dat op zaterdag 17 juni. Ook bisschop Frans Wiertz zal deelnemen en tijdens de mis pontificale assistentie verlenen.
Om 11.00 uur worden alle pelgrims ontvangen op het Odiliaplein, om vervolgens in processie naar de kerk te gaan. Daar wordt een eucharistieviering opgedragen. Na de lunch is er een concert in de kerk en aansluitend een plechtig lof.
Wie wil, kan dan deelnemen aan de oogzegening en verering van de relikwie van de Heilige Odilia van Keulen, de patrones van blinden en slechtzienden. De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn.
Aanmelden
De zaligverklaring van Moeder Clara Fey wordt naar alle verwachting begin mei 2018 uitgesproken. De plechtigheid zal plaatsvinden in Aken. Begin deze maand werd bekend dat paus Franciscus een wonder op voorspraak van Clara Fey officieel heeft erkend.
Moeder Clara Fey was de stichteres van de Zusters van het Arme Kind Jezus, die jarenlang hun generalaat en Moederhuis in Simpelveld hebben gehad. Het zaligverklaringsproces werd aanvankelijk in het bisdom Roermond gevoerd, maar is enkele jaren geleden overgedragen aan het bisdom Aken.
De zusters van Arme Kind Jezus hebben zich altijd ingezet voor de zorg voor kinderen en met name kindertehuizen geleid, onder meer in Simpelveld en Roermond. De congregatie bestaat op dit moment uit zo’n vijfhonderd religieuzen, die actief zijn in twaalf landen. In Nederland heeft de congregatie nog een vestiging in Maastricht. Zuster Marie-Anne Voermans van de Nederlandse vestiging noemt de zaligverklaring een erkenning voor het vele werk dat de zusters van het Arme Kind Jezus hebben verricht en nog steeds verrichten.
Clara Fey (1815-1894) werd in Aken geboren, waar zij in 1844 een nieuwe zustercongregatie stichtte. Tijdens de Kulturkampf in de tweede helft van de 19e eeuw moest ze Duitsland verlaten. De zusters van het Arme Kind Jezus vestigden zich toen in het grensdorp Simpelveld. Clara Fey werd daar ook begraven. Toen de zusters in 2012 Simpelveld verlieten, is het graf van Clara Fey verplaatst naar Aken.
Dit jaar is het precies tien jaar geleden dat pater Karel Houben heilig werd verklaard. Dit wordt in het Pinksterweekeinde op verschillende manieren herdacht in zijn geboorteplaats Munstergeleen. In juli is er een bedevaart naar zijn graf in Dublin. Voor deze reis zijn nog enkele plekken beschikbaar.
Op zaterdag 3 juni gaat ’s middags in Munstergeleen een film in première over het leven van pater Karel en het werk van de passionisten. Om 18.30 uur is er in de parochiekerk een eucharistieviering om de 10e verjaardag van de heiligverklaring te vieren. Hoofdcelebrant is dan vicaris-generaal Mgr. Hub Schnackers. Na afloop van de mis wordt buiten een monumentje voor de ouders van pater Karel ingezegend. Op Tweede Pinksterdag zijn er diverse activiteiten in en rond de Pater Karelkapel in Munstergeleen, waaronder een eucharistieviering om 11.00 uur en het bidden van de kruisweg in de middag. Ook wordt dan bij de Lourdesgrot de ‘Pater-Karelzegen’ gegeven.
Pater Karel Houben werd in 1821 in Munstergeleen geboren. In 1845 trad hij als Karel van Sint Andries in bij de paters passionisten in België. In 1850 werd hij priestergewijd en uitgezonden naar Engeland en Ierland. Daar werd hij bekend als ‘de pater met de zegenende handen’. Na zijn dood in 1893 bleven gelovigen naar zijn graf komen. Ook zijn geboortehuis in Munstergeleen werd een pelgrimsoord. Sinds 1935 is er een kapel in gevestigd. Paus Johannes Paulus II verklaarde pater Karel in 1988 zalig. Op 3 juni 2007 volgde de heiligverklaring door paus Benedictus XVI.
Begin juli wordt er vanuit Limburg een bedevaart naar Ierland gehouden. Dan wordt onder meer het graf van pater Karel in Mount Argus in Dublin bezocht.
Het Grootseminarie Rolduc neemt dinsdag 6 juni deel aan de Springprocessie in Echternach. De seminaristen en ook enkele docenten reizen die dag naar Luxemburg om in de processie mee te springen. Bisschop Frans Wiertz en hulpbisschop Everard de Jong zullen zoals bijna elk jaar bij de processie aanwezig zijn.
De Springprocessie van Echternach vindt jaarlijks op de dinsdag na Pinksteren plaats. Duizenden pelgrims uit de brede grensregio rond Luxemburg komen die dag naar het graf van de heilige Willibrord. Traditioneel wordt tijdens deze processie niet gewoon gelopen, maar gesprongen. Vroeger was dat twee stappen vooruit en één achteruit, maar sinds enkele tientallen jaren springen de deelnemers van het linkerbeen op het rechterbeen.
Ook vanuit Nederland komen er elk jaar heel wat pelgrims naar Echternach, omdat Willibrord de eerste bisschop van Utrecht was en de patroonheilige van de Nederlandse kerkprovincie.
Het grootseminarie Rolduc heeft bij gelegenheid van Roepingenzondag een glossy magazine op de markt gebracht om belangstellenden een kijkje achter de schermen van de priesteropleiding te geven.
In het magazine staan interviews met studenten, docenten en medewerkers van het grootseminarie Rolduc. Zo wordt uitgelegd wat het betekent om priester te worden en vertellen studenten hoe zijn hun roeping ervaren hebben. “Opeens was het net alsof een stem in mijn hoofd zei: ‘je moet priester worden.’ Daar schrok ik enorm van,” vertelt de 23-jarige Clemens van Lier uit Weert. “Ik ben wel gelovig opgevoed, maar dit lag toch niet direct voor de hand”, zegt hij in een persoonlijk interview, waarin hij zijn weg naar de priesteropleiding beschrijft.
Enkele van zijn medestudenten uit India en Mexico vertellen openhartig hoe het voor hen was om naar Nederland te komen en hier hun priesterstudie voort te zetten. “Ik kende Ajax en PSV en verder wist ik helemaal niets van Nederland,” aldus een van hen. Ook vertellen ze hoe ze de Kerk in Nederland ervaren: “De mensen in de parochies zijn blij als we komen, we worden overal welkom geheten.”
Bisschop Frans Wiertz van Roermond haalt in het magazine herinneringen op aan zijn eigen tijd op het, toen nog, kleinseminarie Rolduc – “Het was een maatschappij op zich, een klein dorp, met een eigen harmonie, een bakkerij, een slagerij en allerlei clubs.” – en hij legt uit waarom hij ervoor gekozen heeft om buitenlandse priesterstudenten uit te nodigen om naar Limburg te komen. “We hebben in het verleden duizenden missionarissen over de hele wereld gestuurd. Nu wij een tekort hebben aan roepingen van eigen bodem, is het verantwoord om een beroep te doen op de wereldkerk, die in sommige landen een overvloed aan roepingen kent.”
Rector Lambert Hendriks omschrijft het werk van de priesteropleiding in de glossy als “zaaien voor de toekomst”. Wie in deze tijd priester wil worden, moet volgens hem een groot aanpassingsvermogen hebben, een rotsvast geloof en met tegenslagen kunnen omgaan. “Als je projecten wilt opzetten en er onmiddellijk succes mee wilt boeken, moet je geen priester worden,” zegt hij eerlijk. “Dan raak je alleen maar gefrustreerd. Maar wanneer je als resultaat ziet dat je de gelegenheid hebt om er voor mensen te zijn, kun je veel voldoening uit je priesterschap halen.”
Ook diakens en geestelijk verzorgers
Naast de priesteropleiding kent het grootseminarie Rolduc in Kerkrade ook nog andere pastorale opleidingsvarianten, waar permanentdiakens, pastoraal werk(st)ers, geestelijk verzorg(st)ers en catecheten worden opgeleid. Ook deze opleiding wordt in het magazine belicht. Zo vertelt Suzan Crapels uit Roermond waarom zij voor een opleiding aan het Theologisch Instituut Rolduc gekozen heeft: “Ik wil me graag voor de Kerk inzetten. Daar ligt mijn hart.”
Naast persoonlijke interviews duikt de glossy ‘Geroepen’ ook in de geschiedenis van de ruim 900 jaar oude Abdij Rolduc, waar de priesteropleiding sinds 1974 gevestigd is. In het blad staan verder diverse rubrieken met leuke weetjes over Rolduc. Zo wordt het ‘spinnenwonder’ uit de 12e eeuw beschreven en vertelt studieprefect Detlef Rohling dat Plato nog altijd op Rolduc rond schuifelt. Uiteraard is in de glossy ook praktische informatie te vinden voor lezers die interesse hebben om zelf een theologische opleiding te gaan volgen.
Het glossy magazine ‘Geroepen’ is een uitgave van grootseminarie Rolduc. Het magazine is voor € 7,50 te koop.
Glossy bestellen Meer informatie over opleidingen
De Vlaamse pater Jos Bielen o. praem van de abdij van Averbode komt dinsdag 13 juni naar Susteren voor een inspiratieavond over kinderen en kerkmuziek. Hoe krijg je kinderen in de liturgie aan het zingen? Wat speelt er mee als je liederen gaat kiezen? Wat is mogelijk en hoe creëer je een goed evenwicht? Vragen als deze komen tijdens de inspiratieavond aanbod. Bielen heeft ruime ervaring op dit vlak en is een enthousiasmerend spreker. Catechisten, begeleiders van communicanten, vormelingen en jeugdgroepen, priesters en koordirigenten zijn van harte welkom. De bijeenkomst start om 19.30 uur in ’t Stift, Salvatorplein 2 in Susteren. Aanmelden via de SGV.
Als het om de muziek gaat zijn dirigenten de echte leiders van het koor. Zij sturen, verbeteren, dragen repertoire aan… Vaak staan ze er binnen hun vak echter alleen voor. Daarom is het goed om zo nu en dan eens elkaar te ontmoeten om van gedachten te wisselen en eventueel nieuwe ideeën op te doen. In Limburg doen we dat dan onder het genot van ‘n drankje… Dirigenten worden daarom uitgenodigd om elkaar op 1 juli van 13 tot 16 uur te ontmoeten in cultureel centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100 in Heel. Naar aanleiding van de grote belangstelling voor de workshops ‘Ouder wordende stem’ zal Harrie Spronken tijdens de bijeenkomst tekst en uitleg geven over zijn methode hoe met de ouder wordende zangstem om te gaan. Samen met Annie Jansen wordt er gezongen met aandacht voor afwerking en interpretatie. Het niveau van de dirigenten speelt geen rol. Iedereen is welkom! Aanmelden via de SGV.
Voor degenen die niet eerder in de gelegenheid waren een cursus kerkmuziek te volgen, maar wel regelmatig in de kerk zingen en spelen, biedt de Gregoriusvereniging een module kerkmuziek aan. De cursus biedt een unieke gelegenheid tot gestructureerde verdieping in de kerkmuziek. Voor geroutineerde kerkmusici zou een en ander als opfriscursus kunnen gelden. De komende twee maanden staat het onderdeel ‘liturgie’ op het programma. Er is een introductiebijeenkomst voor alle belangstellenden op 17 juni bij het bisdom in Roermond. Daarna volgen vier zaterdagmiddagbijeenkomsten (13.00-16.30 uur) op 24 juni en 1, 8 en 15 juli. Meer informatie is te vinden op www.sgv-roermond.nl onder de betreffende flyer.
De workshop ‘ouder wordende stem’ van Harrie Spronken heeft dit voorjaar enorm veel belangstelling getrokken. Er waren zelfs meer inschrijvingen dan de organisatie aankon. Een aantal mensen moest teleurgesteld worden, omdat de workshops volgeboekt waren. Daarom komt er tijdens de Limburgse Koordagen in Roermond op zaterdag 7 oktober een soortgelijke workshop. Precieze tijdstippen volgen nog, net als alle informatie over de Dag van de Kerkmuziek 2017, die in hetzelfde weekeinde wordt gehouden.
De jaarlijkse voorjaarsbijeenkomst van de Werkgroep Musica Gregoriana vindt plaats op zaterdag 10 juni in Heel. Het thema luidt: “Het manuscript Laon 239”. Dit is een heel oud Gregoriaans handschrift. Docent van de dag is Franco Ackermans. Hij zal het neumenschrift van het genoemde manuscript nader toelichten. De deelnamekosten bedragen € 22,50 per persoon. Aanmelden kan door dit bedrag vóór 30 mei over te maken op IBAN NL71 INGB 0000755051 ten name van: St.-Gregoriusvereniging–Opleidingen te Roermond. De studiedag vindt plaats in Cultureel Centrum Don Bosco, Mgr. Savelbergweg 100 in Heel.
De vormheren voor het schooljaar 2017-2018 zijn bekend. Alle parochies hebben onlangs de jaarlijkse informatiebrief over de toediening van het sacrament van het H. Vormsel ontvangen. Naast enkele richtlijnen, staat daarin ook het overzicht welke vormheer in welk dekenaat komt vormen, met het contactadres.
Zo zal hulpbisschop Everard de Jong komend schooljaar in de dekenaten Horst, Maastricht en Schinnen gaan vormen. Vicaris-generaal Hub Schnackers doet dat in de dekenaten Susteren, Thorn en Venray.
De overige vormheren zijn de vicarissen Vincent Goulmy (dekenaat Gulpen), Ed Smeets (dekenaat Weert), Dré Franssen (dekenaat Sittard), rector Lambert Hendriks (dekenaat Heerlen) en de dekens Rob Merkx (Roermond), Stef Nevelstein (Kerkrade) en Jos Spee (Venlo). Parochies worden verzocht tijdig met de betreffende vormheer de datum af te spreken.
Om misverstanden te voorkomen is de informatie over de vormselvieringen alleen naar de parochiesecretariaten en parochiegeestelijkheid gestuurd en niet ook naar de scholen.
Op zaterdag 3 juni wordt in de kathedraal van Roermond een speciale vigilieviering van Pinksteren gehouden. Parochies, kloostergemeenschappen en nieuwe bewegingen uit het hele bisdom zijn uitgenodigd hieraan deel te nemen.
Het thema van de vigilieviering is ‘Ontvangt de Heilige Geest’. De viering wordt georganiseerd door de afdeling Evangelisatie en Vitalisering van het bisdom. De H. Mis begint om 17.30 uur. Aansluitend is er eucharistische aanbidding met gezangen en gebeden om een nieuwe uitstorting van de Heilige Geest. Deze aanbidding wordt om 20.00 uur afgesloten met de zegen met het Allerheiligste.
Meer informatie
Op Sacramentsdag (donderdag 15 juni) worden 21 nieuwe buitengewoon bedienaren van de eucharistie aangesteld. Dit zijn vrijwilligers die een officiële aanstelling krijgen om de communie uit te reiken in bepaalde parochies en instellingen.
De bedienaren hebben hiertoe een korte cursus van enkele bijeenkomsten gevolgd, waarin de betekenis van de eucharistie uitgebreid besproken is. De cursus wordt afgesloten met de aanstelling op Sacramentsdag. Die avond is er om 19.00 uur een eucharistieviering in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond door vicaris-generaal mgr. Hub Schnackers.
Kunst kan een hulpmiddel zijn bij geloofsoverdracht. Hoe kunstwerken een rol kunnen spelen in godsdienstlessen of catechesegroepen wordt gepresenteerd tijdens een studiemiddag ‘Kunst in geloof, geloof in kunst’. in Houtherm-Sint Gerlach. Lees verder
In Roermond komen leden van de 37 gebedsgroepen van Biddende Moeders bij elkaar. Lees verder
In verband met Hemelvaart zijn de kantoren van het bisdom op donderdag 25 en vrijdag 26 mei gesloten.
De Limburgse zuster Anima Christi werkt als missionaris in Rusland. Ze vertelt over haar ervaringen in het kader van het 100-jarig jubileum in Fátima. Lees verder
Grote pontificale viering bij gelegenheid van het 375-jarig jubileum van de bedevaartplaats Kevelaear. Lees verder
In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond worden twee nieuwe priesters gewijd.
Informatiebijeenkomst over de mogelijkheden om een opleiding tot diaken, pastoraal werker of catecheet te volgen Lees verder