De Beleidsbrief 2020 die bisschop Harrie Smeets in oktober vorig jaar publiceerde, had als ondertitel ‘Naar missionaire geloofsgemeenschappen’. In de brief geeft de bisschop aan dat alle parochies in Limburg aan het einde van dit jaar onderdeel van een federatie moeten zijn, maar hij nodigt de priesters, diakens en actieve leken ook uit om het evangelie opnieuw te verkondigen. “Dat vraagt van ons een missionaire instelling, waarbij we over grenzen en schaduwen heen durven stappen,” zo schrijft de bisschop. Vijf vragen over wat een missionaire parochie is?
Wat is een missionaire parochie?
De term missionair is in de Beleidsbrief van de bisschop bedoeld als het tegenovergestelde van in zichzelf gekeerd. Een parochie die alleen doet wat nu eenmaal gebruikelijk is voor een parochie en daarbij alleen oog heeft voor de mensen die regelmatig naar de kerk komen, is beslist geen missionaire parochie. Een geloofsgemeenschap die het heel gezellig heeft met elkaar, maar anderen nooit iets van zich laat horen, is niet uitnodigend, trekt geen nieuwe mensen aan en ziet zichzelf alleen maar kleiner en kleiner worden. Van zo’n parochie gaat weinig enthousiasme uit. Een missionaire parochie daarentegen probeert actief en met nieuw elan naar buiten te treden. Een missionaire parochie is niet alleen in het kerkgebouw zichtbaar maar ook – en misschien wel vooral – daarbuiten.
Waarom zouden we dat doen?
Omdat Jezus ons de opdracht gegeven heeft om zijn Evangelie te verkondigen. Dat betekent letterlijk zijn 'Blijde Boodschap'. We hebben als kerk een positief verhaal te vertellen van hoop, liefde, zorgzaamheid, solidariteit en verlossing. Van geloven, word je gelukkig. Heel veel mensen in onze tijd zijn daar juist naar op zoek. Maar wie nooit iets van ons hoort, weet dat niet of blijft hangen in oude vooroordelen. De tijd dat iedereen in Limburg de boodschap van het geloof als het ware met de paplepel ingegoten kreeg, is voorbij. Daarom moeten we als Kerk opnieuw gaan vertellen én vooral ook in daden laten zien, waarom die Blijde Boodschap van Jezus zo belangrijk voor ons is. Heel misschien voelen mensen zich daardoor aangesproken, waardoor ze nieuwsgierig worden en vragen gaan stellen.
Moeten we dan op de markt gaan staan preken?
Dat mag. En soms werkt dat ook. Maar het is niet altijd de beste oplossing. Waar het vooral om gaat, is dat mensen in een dorp of stad weten dat een parochie er is en ook zien wat voor goede dingen een parochie allemaal doet. Dat kan heel breed zijn: van catechese op school of het bezoeken van ouderen tot het zichtbaar zijn bij de harmonie en de voetbalclub of mensen ondersteunen die problemen hebben. Er zijn honderden manieren denkbaar. Soms kun je daarbij heel nadrukkelijk iets over het geloof in God vertellen. En soms is het goed om er alleen maar te zijn en een hartelijk woord voor de mensen te hebben. Als alles wat we doen maar eerlijk en oprecht is en in lijn met waar we in de kerk over preken en voor bidden.
Maar we hebben maar één pastoor. Hoe moet hij dat allemaal doen?
Als het alleen van de pastoor moet komen, dan gaat het ook niet lukken. De goede man heeft ook maar vierentwintig uur in een etmaal. Daarom spreekt de bisschop in zijn Beleidsbrief bewust niet van missionaire priesters, maar van missionaire parochies. Daardoor mag iedereen zich aangesproken weten die zich bij de parochie betrokken voelt: het pastorale team, de leden van het kerkbestuur, de vrijwilligers en alle parochianen. Iedereen die zich verbonden voelt met de katholieke Kerk in het algemeen en met zijn of haar eigen parochie in het bijzonder mag zich uitgenodigd weten om het geloof uit te dragen. Al is het maar door zelf het goede voorbeeld te geven in het persoonlijk leven. Maar nog beter is het om actief mee te doen in werkgroepen, gespreksgroepen, bij de organisatie van activiteiten of welke klusjes zich ook aandienen. Geloven is een werkwoord. Daar moet je iets voor doen.
Wat heeft dit met de reorganisatie van parochies te maken?
Als iedere parochie in z’n eigen kleine kringetje blijft ronddraaien, komen we niet vooruit. We zijn als geloofsgemeenschap de afgelopen jaren kleiner geworden, maar onze ‘jas’ is even groot gebleven. Die slepen we als het ware met ons mee. Als we nu een kleinere jas aantrekken, kunnen we ons – om het zo maar te zeggen – veel makkelijker bewegen en houden we energie over om dat te doen wat Jezus van ons vraagt: zijn Blijde Boodschap verkondigen. Natuurlijk weet de bisschop ook dat dit niet meteen morgen geregeld is en dat de kerken ook niet meteen weer vol zitten. Maar dat kan nooit een reden voor ons zijn om het licht uit te doen en de deur te sluiten. We kunnen wel onze parochiefederaties zodanig inrichten dat we alle bestuurlijke dingen efficiënt kunnen regelen en daarnaast tijd over houden om nieuwe manieren te bedenken en uit te proberen om het geloof naar de mensen te brengen. Dan zijn we missionair bezig.
De Beleidsbrief 2020 van bisschop Harrie Smeets is in oktober 2020 gepubliceerd.
Dit jaar mag een groot aantal priesters en een aantal diakens een wijdingsjubileum vieren. Hieronder een overzicht van de jubilarissen. Achter de naam staat de huidige woonplaats, de datum van het jubileum en de laatste functie die zij in het bisdom Roermond hebben bekleed of momenteel bekleden.
75 jaar priester
F.J. Penders, Gulpen (6 april), oud-pastoor Wijlre
70 jaar priester
F.H.G. Lemmens, Maastricht (10 maart), oud-pastoor Scharn, Maastricht
65 jaar priester
O.J. Jansen, Maastricht (17 maart), oud-catecheet
M.F. Robbertz, Canada (17 maart) spiritual director
P.J. Verdonschot, Leveroy (17 maart), oud-pastoor Grashoek
W.G.A. van Eijk s.m.a., Cadier en Keer (21december) oud-pastoor Bemelen
60 jaar priester
H.M.H. Jansen s.m.m.,Valkenburg (12 maart), pastoor Valkenburg
H. Kleijkers s.m.m., Valkenburg (12 maart) oud-pastoor Ubachsberg
J.M. Kunnen, Venlo (18 maart), pastoor Venlo
J.H.W.M. Deckers, Heythuysen (18 maart), oud-pastoor Linne
H.H.J. de Rouw, Sittard (18 maart), oud-catecheet
50 jaar priester
J.P.M. Janssen, Stein (5 juni) assistent Berg-Urmond-Stein
R.G.J.A. Smets, Maastricht (4 september) rector Dr. Ackenshuis, Gulpen
W.J.G. Verbong, Haelen (25 september), oud-pastoor Maasbree
40 jaar priester
L.A. van Alst, Echt (13 juni), oud-assistent te Echt
L.M.J. Creemers, Maasbracht (13 juni) pastoor cluster Maasbracht
R.G.J.M. Goertz, Roermond (13 juni), oud-pastoor Steyl
Mgr. J.H.W. Spee, Venlo (13 juni) pastoor-deken Venlo
J.L.H. Wiggers, Gouda (13 juni), Arkgemeenschap Gouda
25 jaar priester
J.A.G. Schafraad, Eijsden (27 januari), oud-pastoor Koepelkerk, Maastricht
G.H.J. Honings, Schinnen (1 juni) pastoor-deken Schinnen
F.L.M.M. Houwman, Born (1 juni) pastoor cluster Born
25 jaar permanent diaken:
J.C.M. Heesterbeek, Hamont (B) (16 november), oud-diaken-assistent parochies Stramproy en Altweerterheide
A.C.F. Dohmen, Roermond (16 november), diaken-assistent parochies Roermond-Noordoost
F.H.M.G. Savelkoul, Grathem (16 november), geestelijk verzorger Academisch Ziekenhuis Maastricht en diaken-assistent parochie Grathem
W.A.M. Keijmis, Voerendaal (16 november), diaken-assistent parochie Heerlerbaan
Het bisdom is doende om de meest actuele mailadressen van kerkbesturen/parochiesecretariaten te verzamelen. Deze zijn nodig om parochies te kunnen laten inloggen op een nieuwe besloten website die binnenkort online gaat. Het bisdom hoopt op die manier de communicatie met parochies te kunnen verbeteren.
Alle kerkbesturen hebben recent een e-mail ontvangen met het verzoek om te bevestigen dat het gebruikte mailadres inderdaad het goede is of wanneer dit niet zo mocht zijn, het goede mailadres door te geven. Naar elk kerkbestuur in Limburg is een mail met dit verzoek gestuurd. Een aantal van deze mails is retour gekomen, omdat het adres niet meer actueel blijkt te zijn.
Kerkbesturen die de mail niet ontvangen hebben, worden verzocht even contact op te nemen met de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom.
Geloven kan een verrijking van je leven zijn. Veel mensen ervaren dat zo. Wie dat geloof ook graag met anderen wil delen, kan zich daarin verdiepen via een studie theologie. In Limburg bestaat een speciale opleiding voor mensen die als catechist, pastoraal werker, geestelijk verzorger of docent catechese aan de slag willen. Dit is ook de opleiding voor mannen die permanent-diaken willen worden. Op zaterdag 20 februari is er een informatie-ochtend voor belangstellenden.
Het Theologisch Instituut Rolduc is een deeltijdopleiding. Gedurende een aantal weekenden per jaar (van vrijdagavond tot zaterdagmiddag) komen de studenten in Rolduc in Kerkrade bij elkaar voor een theologische vorming op HBO-niveau. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, Bijbelwetenschap, maar ook sociale leer van de kerk, ethiek, moraal, ecclesiologie, kerkgeschiedenis en meer praktijkgerichte vakken.
Wie een diploma van het Theologisch Instituut op zak heeft, kan op diverse plaatsen op de arbeidsmarkt terecht. Maar de opleiding kan ook heel geschikt zijn voor iemand die uit puur persoonlijke interesse een of meer modules wil volgen. Interesse? Aanmelden voor de informatie-ochtend kan door contact op te nemen met rector Lambert Hendriks via (045) 5466810 of stuur e-mail
De televisiemis van de KRO komt in 2021 zeven keer vanuit het bisdom Roermond. De centrale tv-parochie is ook dit jaar de Sint-Josephkerk in Landgraaf-Waubach. Daarnaast is er één bijzondere viering die niet vanuit Landgraaf komt, maar vanuit openluchttheater De Doolhof in Tegelen in verband met de Passiespelen.
Voorafgaand aan elke televisiemis is het programma Geloofsgesprek te zien. Daarin praat Leo Fijen elke keer met een gast uit het bisdom van waaruit de eucharistieviering wordt uitgezonden. De eerstvolgende keer is dat zondag 24 januari. Te gast in het Geloofsgesprek is dan Vivian Kreutz van de Chriskogroep uit Heerlen.
De televisiemissen vanuit Limburg zijn te zien op zondag 24 januari, zaterdag 3 april (Paaswake om 23.30 uur), zondag 18 april (Tegelen), zondag 2 mei, zondag 8 augustus, zondag 3 oktober en zondag 5 december. Op zondag 12 september wordt de mis uitgezonden vanuit het bedevaartoord Lourdes in Frankrijk, vanwege het 100-jarig jubileum van de Limburgse Bedevaart/Huis voor de Pelgrim.
De eucharistieviering is elke zondagmorgen om 10.00 uur te zien op NPO2. Het Geloofsgesprek is te zien vanaf 9.45 uur. Alle uitzendingen zijn terug te zien op de website van de omroep KRO-NRCV.
Het Missiebureau van het bisdom Roermond heeft met zijn campagnes vorig jaar bijna 30.000 mensen in zeker dertien verschillende landen kunnen helpen.
Dat blijkt uit een jaaroverzicht dat het Missiebureau onlangs heeft gemaakt. Los van de jaarlijkse Vastenactie ging er ruim tachtigduizend euro van het Missiebureau naar 24 projecten. Daarnaast werden bijna 287 kinderen ondersteund via een financieel adoptieprogramma en kregen 21 priesterstudenten een bijdrage voor het volgen van hun priesteropleiding.
Dankzij de steun van de donateurs van het Missiebureau Roermond:
- kregen 1228 kinderen toegang tot basisonderwijs;
- kregen 7.500 mensen toegang tot schoon drinkwater;
- werden 750 kinderen toegelaten tot het gezondheidssysteem in hun land;
- werden er vijf kerken, kapellen en seminaries gerenoveerd, waardoor er 4.450 mensen weer de h. mis kunnen bijwonen;
- konden 550 vrouwen en mensen een beroepsopleiding of vaardigheidstraining volgen, waardoor ze in hun eigen onderhoud kunnen voorzien;
- werden 8.920 mensen bereikt op het gebied van catechese en evangelisatie
- ontvingen 6.000 mensen noodhulp.
Daarnaast werden er 2.000 door vrijwilligers in Nederland gemaakte mondkapjes naar Brazilië en Oeganda verstuurd.
Een totaal overzicht van alle door het Missiebureau gesteunde projecten is te vinden op de website van het Missiebureau
In de mediaraad van de regionale omroep L1 zijn vijf vacatures, waaronder die van de vertegenwoordiger van de levensbeschouwelijke groeperingen. Belangstellenden uit de Kerk in Limburg worden uitgenodigd om hierop te solliciteren. De vacature is ontstaan, omdat de maximale zittingstermijn van de vorige vertegenwoordiger is verlopen.
De Mediaraad werd in het verleden ook wel programmaraad genoemd. De raad stelt formeel het media-aanbod van L1 vast op voorstel van de hoofdredacteur. De raad houdt zich niet bezig met concrete programma’s of onderdelen, maar denkt mee over het beleid op hoofdlijnen.
De mediaraad moet wettelijk een afspiegeling vormen van de Limburgse maatschappij en bestaat uit een onafhankelijke voorzitter en vijftien leden. De leden worden gekozen uit de belangrijkste in Limburg voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Zo wordt de bevolking van Limburg op representatieve wijze vertegenwoordigd in de mediaraad.
Van belangstellenden wordt verwacht dat ze aantoonbare affiniteit hebben met de stroming waarvoor ze solliciteren. Leden zitten op persoonlijke titel in de mediaraad, maar worden wel geacht voeling te houden met de stroming die ze vertegenwoordigen. De vertegenwoordiger geestelijke stromingen zit niet namens een specifiek kerkgenootschap in de Mediaraad, maar vertegenwoordigt daar alle geestelijke stromingen in Limburg. Ook wordt verwacht dat mediaraadsleden meer dan gemiddeld kijken en luisteren naar L1 en de website van L1 volgen, zodat een gedegen inhoudelijk oordeel kan worden gegeven over de prestaties van de omroep.
De mediaraad, onder voorzitterschap van Luc Verburgh, vergadert ongeveer zeven keer per jaar. De leden krijgen een (onkosten)vergoeding. De vergaderingen vinden plaats op maandagavond. Omdat de mediaraad een afspiegeling is van de Limburgse bevolking en het aantal mannen in de raad in de minderheid is, geeft L1 bij gelijke geschiktheid de voorkeur aan een man.
De profielschets en andere informatie vindt u op de website van de mediaraad. Wie interesse heeft en zich herkent in de profielschets, kan haar/zijn sollicitatie indienen tot 31 januari.
Zit u in de redactie van het parochieblad en vraagt u zich soms af waarover u zou moeten schrijven? Of heeft u wel eens een halve pagina over en niet meteen een passend artikel? Wellicht kan de Parochiebladenservice (PBS) u daarbij helpen.
De Parochiebladenservice bestaat uit klant en klare berichten voor parochiebladen die het bisdom elke twee maanden uitgeeft. In de PBS vindt u berichten over algemene kerkelijke onderwerpen die voor elke parochie in Limburg van belang kunnen zijn. De berichten zijn geschikt voor parochiebladen of websites van parochies of andere kerkelijke instellingen.
Parochies en andere belangstellenden kunnen zich gratis abonneren. Zij krijgen dan zes keer per jaar een e-mail met de berichten toegestuurd. De teksten mogen integraal worden overgenomen in parochiebladen, maar parochiebladredacties mogen ze ook naar eigen inzicht aanpassen of inkorten.
De berichten van de PBS verschijnen altijd ruim op tijd, zodat ze steeds actueel zijn in de periode waarin uw parochieblad verschijnt. Zo zijn deze week de Parochiebladberichten voor de periode maart-april verschenen. De PBS is een uitgave van de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom Roermond.
De afgelopen periode zijn drie priesters overleden die in het bisdom Roermond hebben gewerkt:
Oud-vicaris Pater dr. Haye van der Meer s.j.
Pater dr. Haye van der Meer s.j. is dinsdag 5 januari in zijn huidige woonplaats Nijmegen op 94-jarige leeftijd aan de gevolgen van corona overleden. De jezuïet Van der Meer werkte vele jaren in het bisdom Roermond als eerste rector van het grootseminarie Rolduc, bisschoppelijk vicaris, officiaal (hoofd van de kerkelijke rechtbank) en lid van het kathedraal kapittel. Haye van der Meer werd op 17 juni 1926 in Noordwijk geboren. Op 7 september 1947 trad hij in bij de orde van de jezuïeten. Na zijn opleiding werd hij op 26 juli 1960 in Innsbruck (Oostenrijk) tot priester gewijd. Pater Van der Meer promoveerde op 15 december 1962 aan de Universiteit van Innsbruck tot doctor in de theologie. Van september 1962 tot september 1967 was hij docent aan de opleiding van de jezuïeten, het Berchmanianum, in Nijmegen. Van september 1967 tot augustus 1972 was hij rector van de jezuïtencommuniteit en het jezuïtencollege in Amsterdam. Met ingang van 15 augustus 1972 kwam Van der Meer naar Limburg en werd hij benoemd tot coördinator/gedelegeerde in het bisdom Roermond. Die functie werd met ingang van 7 december 1972 omgezet in bisschoppelijk vicaris.
Toen Mgr. Gijsen in 1973 de nieuwe priesteropleiding grootseminarie Rolduc oprichtte, werd pater Van der Meer benoemd tot de eerste rector. Eerder dat jaar was hij al benoemd tot regent van de leefgemeenschap Rolduc van priesters en priesterstudenten. Met ingang van 1 januari 1987 werd Van der Meer benoemd tot kanunnik van het kathedraal kapittel van het bisdom Roermond. Dit is het belangrijkste adviesorgaan van de bisschop. Per 1 augustus 1987 kreeg hij eervol ontslag als rector van het grootseminarie met de opdracht zich voor te bereiden op zijn nieuwe taak bij de kerkelijke rechtbank, waarna hij met ingang van 1 september 1988 werd benoemd tot officiaal. Na het terugtreden van Mgr. Gijsen als bisschop van Roermond werd pater Van der Meer op 28 januari 1993 gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom Roermond. In die hoedanigheid had hij tijdelijk de leiding over het bisdom Roermond, totdat op 25 september van dat jaar Mgr. Wiertz tot nieuwe bisschop werd gewijd.
Ook daarna bleef Van der Meer deel uit maken van de staf van het bisdom. Op 17 juni 2001 kreeg hij eervol ontslag als kanunnik van het Kathedraal Kapittel, vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Hij bleef bisschoppelijk vicaris tot 1 januari 2002. Per 1 november 2010 trad hij terug als officiaal, maar bleef hij als rechter aan de kerkelijke rechtbank verbonden tot 31 december 2017. Met ingang van die datum legde pater Van der Meer al zijn taken in het bisdom Roermond neer verhuisde hij van het bisschopshuis in Roermond, waar hij al die jaren gewoond had, naar het verzorgingshuis Aqua Viva van zijn orde in Nijmegen. De uitvaart van pater Van der Meer heeft woensdag 13 januari in besloten kring plaatsgevonden.
Oud-pastoor Piet Weijs O.F.M.
In Nijmegen is op zondag 20 december oud-pastoor Piet Weijs O.F.M. van Maastricht-West overleden. Hij is 89 jaar geworden. Petrus Maria Jacobus Weijs O.F.M. werd op 18 februari 1931 in Leunen (gemeente Venray) geboren. Nij zijn intreding in de orde van de franciscanen werd hij op 11 maart 1956 in Weert tot priester gewijd. Met ingang van 8 augustus 1967 werd pater Weijs benoemd tot parttime kapelaan van het rectoraat O.-L.-V. van Goede Raad in Maastricht-Malpertuis met als werkgebied de wijk Malberg. Deze benoeming werd met ingang van 1 januari 1977 omgezet in een fulltime functie. Met ingang van 1 januari 1978 werd de parochie De Vier Evangelisten in Maastricht-West opgericht en werd pater Weijs in deze parochie benoemd tot de eerste pastoor. Met ingang van 1 oktober 1990 werd hij tevens benoemd tot administrator van de parochie Christus Hemelvaart in Maastricht tot aan zijn eervol ontslag uit deze functie per 1 januari 1993. Per 14 april 1996 kreeg pater Weijs eervol ontslag als pastoor van de parochie De Vier Evangelisten te Maastricht. De plechtige uitvaartdienst en begrafenis hebben in besloten kring in Megen plaatsgevonden. Hij is begraven op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen.
Oud-pastoor Jo van Dommelen
In Waalwijk is op zondag 20 december oud-pastoor Jo van Dommelen overleden. Op donderdag 24 december vindt de uitvaart in besloten kring plaats in Nieuwkuijk. Johannes Paulus van Dommelen werd op 23-juni 1942 in Nieuwkuijk geboren. Hij ontving op 25 mei 1991 te Rotterdam de priesterwijding en werd daarna pastoor te Langeraar. Op zijn verzoek werd hij op 23 oktober 1994 geïncardineerd in het bisdom Roermond. Hij werkte als pastoor in diverse parochies en ging per 1 mei 2000 met ziekteverlof.
Komend najaar organiseert Museum Catharijneconvent in Utrecht een tentoonstelling over de religieuze veranderingen, die in de jaren zestig van de vorige eeuw in Nederland werden ingezet. De impact hiervan werkt door tot op de dag van vandaag en is volgens het museum misschien wel te vergelijken met die van de Reformatie.
Het is voor het eerst dat dit onderwerp in een tentoonstelling centraal staat. Om zich goed te kunnen voorbereiden, houdt het museum momenteel een enquête naar de veranderingen. Zowel degenen die de jaren zestig actief hebben meegemaakt als alle anderen zijn van harte uitgenodigd deze enquête in te vullen.
Museum Catharijneconvent is het religieus museum van de gezamenlijke Nederlandse bisdommen de Protestante Kerk Nederland. Ook het bisdom Roermond participeert in het museum.
Deze maand wordt weer de Actie Kerkbalans gehouden. Voor veel parochies is dit hun belangrijkste bron van inkomsten. Zeker in deze coronatijd is het voor parochies belangrijk dat ze contact houden met hun parochianen, onder meer via de Actie Kerkbalans. Het is een goed moment om nog eens uit te leggen wat de kerk – buiten de liturgievieringen – ook nog allemaal doet en waarom het van belang is dat gelovigen hieraan blijven meebetalen.
Ook dit jaar zal er rondom Actie Kerkbalans een landelijk persmoment zijn om aandacht voor de campagne te vragen. Tijdens een perspresentatie op vrijdag 22 januari worden de resultaten van een onderzoek gepresenteerd naar de rol van de Kerk in coronatijd en de bereidheid van parochianen om hun parochie financieel te ondersteunen. De perspresentatie vindt plaats in de Pieterskerk in Utrecht. Vanwege de lockdown is de presentatie volledig online en voor iedereen live te volgen via een livestream.
Tijdens deze perspresentatie worden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd door Frank van Kooten van onderzoeksbureau Citisens. Bisschop Gerard de Korte van 's-Hertogenbosch is aanwezig om zijn reactie te geven op het onderzoek. Daarnaast geven onder anderen Gert-Jan Segers van de Christenunie en pastoor Jan-Jaap van Peperstraten (bekend als twitterpastoor) via een filmpje een persoonlijke reactie op de onderzoeksresultaten en laten zij zien hoe groot de veerkracht van de kerken gedurende de Covid-19-pandemie is.
Aangescherpte maatregelen
Ondanks de coronamaatregelen is het goed mogelijk om lokaal een Actie Kerkbalans te organiseren. Brieven met een verzoek om een bijdrage bij parochianen bezorgen en ophalen kan in principe coronaproof. Voor de zekerheid is er toch een coronaprotocol opgesteld. Het is belangrijk dat parochies dit delen met de vrijwilligers die langs de deuren gaan om brieven te bezorgen. Parochies die een digitale versie van de Actie Kerkbalans willen organiseren, kunnen op de landelijke site een stappenplan hiervoor vinden.
Parochies die bij de start van Actie Kerkbalans een eigen startmoment organiseren, bijvoorbeeld door het uitrollen van de rode loper, worden geadsiveerd om ervoor te zorgen dat dit coronaproof gebeurt. Dat wil zeggen met alleen het aantal mensen dat nodig is om het via de livestream uit te zenden, op anderhalve meter afstand en in achtneming van alle andere coronamaatregelen die gelden in uw kerkgebouw.
Online promotie Actie Kerkbalans
Dit jaar wordt Actie Kerkbalans gepromoot via social media. Via Facebook worden advertenties getoond met de oproep om aan Actie Kerkbalans te geven. Iedereen is van harte uitgenodigd om deze posts te delen via hun eigen social media-accounts!
Download coronaprotocol Download stappenplan digitale campagne Volg Actie Kerkbalans op facebook
Als eerste voorbereiding op de Wereldjongerendagen in 2023 vindt er op zondag 31 januari een online jongerenbijeenkomst WJD@home plaats. Deze bijeenkomst is een initiatief van het bisdom Breda, maar ook jongeren uit parochies in Limburg kunnen deelnemen.
Die dag komt een klein aantal jongeren van 16-30 jaar ‘live’ samen met bisschop Jan Liesen van Breda. Alle anderen kunnen meedoen via zoom: in de zaal wordt een groot scherm neergezet, zodat ze er echt bij zijn. Jongeren uit heel Nederland en België zijn van harte welkom om aan te sluiten.
Het thema van deze dag is het WJD jaarthema van 2021: “Sta op. Ik stel u aan tot getuige van wat u gezien heeft.” (Handelingen 26, 16). Mgr. Liesen zal de inleiding daarover verzorgen.
Programma:
15.00 Voorstelrondje, ook met de deelnemers op Zoom.
15.30 Inleiding door Bisschop Liesen
16.00 Uiteen in deelgroepjes om te delen over de vraag: “Wat heeft mijn hart geraakt in deze inleiding?”
16.20 Korte presentatie door Kapelaan Jochem over de WJD in Lissabon.
16.30 Afsluiting met muziek, gebed en voorbede. Zegen door Bisschop Liesen.
De internationale Wereldjongerendagen vinden in 2023 in Lissabon plaats. Overigens is de datum van de regionale Wereldjongerendag, die elk jaar in de bisdommen wordt gehouden, onlangs door de paus verschoven. In het verleden vond deze dag altijd op Palmzondag plaats. Afgelopen november heeft paus Franciscus bekend gemaakt dat dit voortaan op het feest van Christus Koning zal zijn.
Bisschop Harrie Smeets van Roermond was vorige jaar van plan om per dekenaat jongerengroepen te gaan bezoeken. Door de lockdown is dat tot twee kleine bezoeken beperkt gebleven. Zodra de situatie het toelaat, wil de bisschop de draad weer oppakken en in alle dekenaten katholieke jongeren gaan ontmoeten.
In 2020 organiseerde JongKatholiek, de jongerenafdeling van de Rooms-katholieke Kerk in Nederland, met succes diverse online catecheseseries die allemaal snel waren volgeboekt. Sommige hadden zelfs wachtlijsten. Na dit introductiesucces heeft JongKatholiek besloten dit eerste kwartaal van 2021 vier nieuwe catechesesessies te lanceren.
De nieuwe online catechesesessies gaan over godsbewijzen, overleven als christen, liefde en seksualiteit en het denken van Thomas van Aquino. Het zijn vier heel uiteenlopende onderwerpen, maar waarbij wel steeds het geloof en de boodschap van Jezus een belangrijke rol speelt. Elke reeks bestaat uit een aantal online bijeenkomsten. De sessies vinden plaats op doordeweekse avonden en de deelname is gratis.
Meer informatie over de online catechese en aanmelding is te vinden op de website van Jong Katholiek
De Konferentie Nederlandse Religieuzen (KNR) had vorig jaar het plan opgevat om een nieuwe prijs in te stellen: de KNR-waarderingsprijs (voorheen de Religieuzenprijs genoemd). Begin 2020 werd een oproep gedaan voor nominaties. Maar vanwege de coronamaatregelen is de uitreiking een jaar opgeschoven. De KNR doet nu een nieuwe oproep om initiatieven voor deze prijs te nomineren. Het thema van vorig jaar blijft gehandhaafd. Eerder ingediende nominaties blijven geldig.
De KNR-waarderingsprijs is een prijs ter bekroning van activiteiten, die passen bij de traditie van religieuzen op het gebied van zorg, onderwijs en spiritualiteit. De prijs is bedoeld voor een initiatief dat de religieuzen waarderen en waarin zij zich herkennen. Het bestaat uit een bronzen beeldje en een geldbedrag van € 5.000. Dit keer is de prijs bestemd voor een project of initiatief dat zich in het brede gebied van onderwijs en vorming op bijzondere wijze inzet voor het overbruggen van verschillen.
Verschillen overbruggen
We zien in onze maatschappij een steeds grotere diversiteit maar ook een groeiende polarisatie. Er is steeds meer sprake van ‘wij-zij-denken’ Er zijn echter ook mensen die openstaan voor de verscheidenheid en die bereid zijn te luisteren naar anderen en proberen de verschillen te overbruggen. Verschillen in sociale, culturele of religieuze achtergrond, verschillen tussen generaties en in kansen en mogelijkheden etc. Onderwijs en vorming zijn in onze tijd belangrijke middelen om deze verschillen te overbruggen, om vooroordelen weg te nemen en mensen te laten inzien dat er verschillen mogen zijn en dat diversiteit iets positiefs kan zijn. Onderwijs is van oudsher een belangrijk werkveld geweest voor religieuzen. Met het stichten van scholen voor kinderen in hebben zij zich in de 19e en 20e eeuw ingezet om de verschillen in opleiding en kansen voor arme en rijke kinderen te verkleinen.
Nominaties gevraagd
Iedereen kan een project nomineren. Dus: kent u een project of initiatief waarvan u vindt dat door scholing, vorming of coaching in brede zin bijgedragen wordt aan het overbruggen van verschillen in onze maatschappij? Dan nodigt de KNR u uit om het voor te dragen voor de KNR-waarderingsprijs. Daarna zal de jury, bestaande uit zuster Anne-Marie Bos o.carm, zuster Gerda van Gogh sfic en frater Niek Hanckmann cmm uit alle inzendingen een shortlist opstellen. De Hogere Oversten bepalen, bij voorkeur in overleg met hun medezusters en –broeders, welk initiatief uiteindelijk de prijs krijgt uitgereikt. Nomineren kan tot 31 maart.
Kerken en synagogen zijn plaatsen van samenkomst rond het Woord van God. Die bijzondere plekken in het christendom en het jodendom staan dit weekeinde centraal tijdens de jaarlijkse Dag van het Jodendom (zondag 17 januari).
Die dag is een aantal jaren geleden ingevoerd om de verbondenheid tussen joden en christenen te markeren. Die verbondenheid is onder andere terug te vinden in een aantal overeenkomsten in de gebedshuizen: kerk en synagoge. Zowel in de gebouwen als in de eredienst zijn er naast verschillen ook heel wat raakvlakken.
Om daarmee kennis te kunnen maken had de Resonansgroep Jodendom-Katholieke Kerk in Limburg voor zondag 17 januari een excursie willen organiseren met een bezoek aan de enige actieve synagoge in ons bisdom – in Maastricht – en de vlakbij gelegen Sint-Servaasbasiliek. Maar door de coronamaatregelen is dat helaas niet mogelijk.
Als alternatief is de voordracht die zondagmiddag gehouden zou worden over de synagoge en de verschillen en overeenkomsten met de katholieke liturgie online gezet. Het thema van de lezing en van de Dag van het Jodendom (Plaats van samenkomst rondom het Woord van God) sluit ook aan bij de Zondag van het Woord van God, die door paus Franciscus is vastgesteld op de derde zondag door het jaar. Dit jaar is dat op 23/24 januari, precies een week na de Dag van het Jodendom en aan het einde van de internationale Week van Gebed om eenheid.
Hoe kunnen we tijdens de coronapandemie veilig Aswoensdag vieren? Als antwoord op die vraag heeft de Nationale Raad voor Liturgie (NRL) alle parochies geadviseerd om de as over de hoofden van de gelovigen te strooien in plaats van een askruisje op het voorhoofd te maken.
As over het hoofd strooien, is niet nieuw. Het is zelfs de oorspronkelijke Bijbelse vorm, zo laat de NRL weten. Het gebruik van as is een boeteritueel aan het begin van de Vasten. Van oudsher kent de Kerk twee manieren om de as op te leggen, zoals dat officieel heet: het strooien van as boven het hoofd of het tekenen met as in de vorm van een kruisje op het voorhoofd.
Later werd er een verschil gemaakt tussen de twee vormen: bij priesters en diakens werd de as over het hoofd gestrooid en lekengelovigen kregen een kruisje op het voorhoofd. Door tijdens deze pandemie terug te keren naar de oude vorm kan Aswoensdag gewoon gevierd worden, zonder dat er fysiek contact hoeft plaats te vinden.
Met de pauselijke brief Spiritus Domini heeft paus Franciscus het nu officieel mogelijk gemaakt dat gedoopte vrouwen een liturgische aanstelling als lector of acoliet kunnen krijgen. De brief is maandag 11 januari door het Vaticaan gepubliceerd.
In veel parochies was het al gebruikelijk dat meisjes en vrouwen als lector of acoliet in de liturgie actief waren. Met de aanpassing van canon 230 § 1 van het kerkelijk wetboek is dit nu ook officieel geregeld. Volgens de persdienst van het Vaticaan heeft de paus met de wijziging van de regels geformaliseerd wat in de praktijk al lang gebruikelijk was. Van oudsher worden de taken van een acoliet en lector gezien als eerste stap op weg naar het priesterschap.
In zijn muto proprio motiveert paus Franciscus zijn besluit vanuit de discussie tijdens de laatste bisschoppensynode over het Amazonegebied in 2019, toen onder meer gesproken werd over een grotere rol voor vrouwen in de liturgie. Volgens paus Franciscus vloeien sommige taken in de liturgie voort uit het algemeen priesterschap, waartoe alle gedoopten geroepen zijn. De paus maakt hierbij een duidelijk verschil tussen zogeheten lekenfuncties zoals lector en acoliet en het priesterschap waarvoor een wijding noodzakelijk is.
Het Huis voor de Pelgrim komt dit jaar met een aangepast bedevaartprogramma. In het voorjaar vinden er vanwege de coronapandemie nog geen bedevaarten plaats. Wel organiseert de bedevaartorganisatie in Maastricht dit voorjaar enkele ‘pelgrimini’s’: mini-pelgrimages van één dag in naar regionale bedevaartplekken in Nederland. Vanaf september hoopt het Huis voor de Pelgrim weer voorzichtig reizen naar Lourdes en andere bedevaartoorden te kunnen aanbieden.
Afgelopen jaar konden er vanwege corona helemaal geen bedevaarten worden georganiseerd. Het heiligdom in Lourdes was zelfs een tijdlang gesloten. Ook Rome en Santiago waren niet voor pelgrims bereikbaar. Ook nu zijn de mogelijkheden nog beperkt. Desalniettemin hoopt het Huis voor de Pelgrim dat er dit najaar weer een aantal reizen kunnen worden gemaakt, waarbij zeker nog beperkende maatregelen zullen gelden.
Voor de pelgrimini’s heeft het Huis voor de Pelgrim een aantal programma’s samengesteld voor bezoeken aan onder meer Peerke Donders in Tilburg, Klein-Lourdes in Tienray en het Mariaheiligdom in Heiloo. Ook zijn er diverse pelgrimswandelingen gepland. Aan deze programma’s kunnen kleine aantallen mensen deelnemen, die op eigen gelegenheid naar de plaats van bestemming toekomen en daar een programma kunnen volgen, waarbij de anderhalve meter gewaarborgd is.
Vanaf september biedt het Huis voor de Pelgrim meerdere bedevaarten naar Lourdes aan. Op het aangepaste programma staan verder bedevaarten naar Banneux, Zuid-Italië (Sint-Gerardus), Fátima en een reis met Kerstmis naar Rome. Tijdens de herfstvakantie staat een gezinsbedevaart naar Lourdes gepland. Of alle reizen door kunnen gaan, is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen van de pandemie in de loop van dit jaar. Binnenkort verschijnt een brochure met het aangepaste reisprogramma van dit jaar.
Dit jaar is trouwens een bijzonder jaar voor het Huis voor de Pelgrim, want de bedevaartorganisatie viert haar 100-jarig bestaan. Ook de jubileumactiviteiten zijn opgeschoven naar het najaar.
Welke nare gevolgen covid19 ook allemaal met zich meebrengt, bidden kan gelukkig coronaproof! Ieder van ons kan in de beslotenheid van z’n hart op een veilige manier het gesprek met God aangaan. Elk jaar in januari vragen alle christelijke kerken gedurende een week aandacht voor een gezamenlijk gebed om eenheid.
Juist in tijden waarin de samenleving onder druk staat, is eenheid van groot belang. De Week van Gebed vindt plaats van 17 tot en met 24 januari. Het thema luidt dit jaar #blijfinmijnliefde. Het verwijst naar een oproep van Jezus zelf in het evangelie volgens Johannes. Jezus vraagt zijn leerlingen daar om in liefde met hem verbonden te blijven (Joh. 15, 9-12).
Tijdens de Week van Gebed laten christenen over de heel wereld zien en merken dat ze in gebed met elkaar en met God verbonden zijn. Ook in onze parochies nemen we deel aan de Week van Gebed. Tijdens de vieringen zullen we stilstaan bij het thema #blijfinmijnliefde. Maar iedereen die dat wil, kan ook thuis, onderweg of waar ook meebidden om eenheid tussen mensen.
Vrije gedachtenis van de H. Arnold Janssen,
stichter van de congregaties van de
Missionarissen van Steyl (s.v.d-paters),
Dienaressen van de H. Geest (blauwe zusters) en
Dienaressen van de H. Geest van de Altijddurende Aanbidding (roze zusters)
Jaarlijkse fondwervingsactie van de gezamenlijke kerken in Nederland.
Zie ook bericht
Jaarlijkse dag van het Jodendom in de katholieke kerk.
Zie ook bericht
Internationale Gebedsweek voor de eenheid van de christenen.
Zie ook bericht
Paus Franciscus heeft deze zondag speciaal aangewezen om extra aandacht te besteden aan de verkondiging het Woord van God.
De televisiemis van de KRO komt deze zondag vanuit de
St.-Josephkerk in Landgraaf-Waubach, om 10.00 uur op NPO2.
Op dinsdag 2 februari viert de Kerk het feest van de Opdracht van de Heer, bekend als Maria-Lichtmis. Daags erna, op woensdag 3 februari, viert de Kerk het feest van de H. Blasius en kan de Blasiuszegen worden uitgereikt. In veel parochiekerken zal ook in de weekendvieringen aandacht hieraan worden besteed.
Op 2 februari wordt in veel religieuze gemeenschappen ook stilgestaan bij de dag van het Godgewijde leven.
Op de feestdag van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes viert de Kerk ook Wereldziekendag.
Lees boodschap van de paus b.g.v. van Wereldziekendag
Voorafgaand aan de Vasten is het drie dagen Carnaval. De kantoren van het bisdom Roermond zijn op maandag 15 en dinsdag 16 februari gesloten.
Vasten- en onthoudingsdag. Vandaag start de 40-daagse voorbereidingstijd op Pasen. Vandaag start ook de jaarlijkse campagne van de Vastenactie.
Zie ook bericht over uitdelen askruisje