Bij mijn afscheid als bisschop van Roermond mocht ik onlangs vele blijken van dank en waardering ontvangen. Ik ben daardoor diep geraakt. U heeft mij verrast, gesterkt en bevestigd. Het is nu mijn beurt om aan u allen dank te zeggen.
Hoe kan dat beter dan met een citaat uit de Heilige Schrift. Naar de woorden van Paulus uit zijn Romeinenbrief (16, 19 – 20) zeg ik van harte:
Ik ben vol blijdschap over u en zie graag dat u de wijsheid hebt om het goede te blijven doen en dat u standhoudt tegen het kwaad. De genade van onze Heer Jezus Christus, wiens geboorte wij binnenkort, weer mogen vieren, zij met u.
Ik wens u een Zalig Kerstfeest en alle goeds voor het nieuwe jaar.”
+ Frans Wiertz,
emeritus-bisschop van Roermond
De kou en de sneeuwvlokken buiten de Roermondse kathedraal stonden in schril contrast met de warme en hartelijke woorden die zaterdag 9 december in de kerk klonken, bij gelegenheid van het afscheid van bisschop Frans Wiertz. Kardinaal Wim Eijk en gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg lieten zich in zeer lovende woorden over de bisschop uit en op zijn eigen toespraak volgde een minutenlang applaus.
Dit was aan het einde van een bijna twee uur durende pontificale eucharistieviering in een volle kathedraal. De dankviering begon rond kwart over tien met een intredestoet van schutters met wapperende vaandels, broederschappen, acolieten, diakens, priesters en bisschoppen. Een gelegenheidskoor dat bestond uit zangers uit heel Limburg zorgde voor de muziek.
Erepenning
Tijdens zijn preek herinnerde kardinaal Eijk aan diverse momenten uit het leven van de bisschop, waarin volgens hem de verkondiging van het geloof altijd centraal stond. Gouverneur Bovens wees in zijn toespraak vooral op de maatschappelijke betrokkenheid van bisschop Wiertz en zijn bewogenheid met zwakkere groepen. De gouverneur overhandigde de bisschop ook de erepenning van de provincie, de hoogste provinciale onderscheiding. Lees volledige preek kardinaal Eijk**
Vonken
Aansluitend mocht de bisschop een schilderij met zijn eigen portret onthullen dat kunstenaar Theo Kuijpers uit Maastricht op verzoek van het bisdom heeft gemaakt. Het komt in de portrettengalerij van het bisdom te hangen. Kuijpers maakte bijna veertig jaar geleden ook de kruiswegstaties voor de kerk van De Heeg in Maastricht, waar Mgr. Wiertz bouwpastoor was. In zijn dankwoord riep de bisschop iedereen op om met een interne blik te kijken, met de ogen van Jezus en daardoor het geloof weer te laten vonken. Vervolgens sprak de bisschop zijn grote dank jegens iedereen uit.
Receptie
Na de mis gingen alle aanwezigen onder aanvoering van schutterij Sint Urbanus uit Maasniel naar TheaterHotel De Oranjerie, waar de bisschop urenlang handen schudde van mensen die hem nog graag een keer persoonlijk wilden spreken. Vrijdag 15 december is de bisschop naar Maastricht verhuisd.
“Missioneren is naar mensen luisteren. Ook als ze in jouw oren vreemde dingen zeggen. Probeer ze te begrijpen, dan zullen ze vroeg of laat ook belangstelling voor jou en je geloof tonen.” Dat advies gaf bisschop Frans Wiertz vrijdag 8 december aan de priesters en seminaristen die naar Rolduc waren gekomen voor de 43e Dies Natalis van het grootseminarie.
De bisschop stak de priesters die week-in week-uit in parochies werken een hart onder de riem door te verwijzen naar het Bijbelse beeld van de tocht door de woestijn. “Dat is geen somber beeld, want in de woestijn zijn ook oases. Soms is dat een persoon, soms een diaconaal project en soms een folkloristisch evenement,” aldus Mgr. Wiertz. Hij wees er verder op dat het geen zin heeft om mensen via theologie tot geloof te brengen. “Geloven is een relatie. Die begint in het hart. Het is een vonk die moet overspringen van de ene mens op de andere.”
Geestelijk leidsman
Meer dan honderd priesters en vier bisschoppen, inclusief kardinaal Wim Eijk, waren in Rolduc present op het feest van Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen. Het betrof niet alleen oud-studenten van het grootseminarie, maar alle priesters die tijdens deze viering afscheid wilden nemen van Mgr. Wiertz als bisschop van Roermond. De dag begon met een pontificale eucharistieviering in de abdijkerk. Hoofdcelebrant was bisschop Gerard de Korte van ‘s-Hertogenbosch. Hij prees Mgr. Wiertz voor het helen van de verdeeldheid, die hij bij zijn komst in 1993 had aangetroffen en dankte hem voor zijn inzet als geestelijk leidsman van het bisdom Roermond.
Vader
Het dank zeggen ging na de mis door tijdens een zitting in de Aula Major van Rolduc. Rector Lambert Hendriks van het grootseminarie noemde het “het bijna onrealistisch om na bijna 25 jaar afscheid te moeten nemen van Mgr. Wiertz als bisschop. “U wilde altijd een geestelijk vader voor de priesters zijn, ook als dat vaderschap wel eens op te proef werd gesteld,” aldus Hendriks. Hij benadrukte dat de bisschop altijd hard heeft gewerkt voor het seminarie, waardoor er nu bijna 50 studenten een opleiding tot priester volgen.
Christus zichtbaar maken
Tijdens de daaropvolgende academische zitting ging bisschop De Korte in op de sociale visie van de katholieke kerk. Hij schetste de context van de Nederlandse samenleving, waarin de kerk kwetsbaar is geworden. Desondanks blijft het volgens hem de opdracht van de kerk om Christus zichtbaar te maken in de wereld van vandaag. Dat kan volgens hem via het gebed en via dienstbaarheid. “We zijn ballingen geworden, maar behoren wel tot een priesterlijk volk. Daarom is het onze opdracht om ook als creatieve minderheid de luis in de pels te blijven.”
Pater Van der Meer
Tijdens de Dies werd ook afscheid genomen van pater dr. Haye van der Meer S.J. Hij heeft 45 jaar lang in het bisdom Roermond gewoond en gewerkt, exact de helft van zijn leven. In een korte toespraak keek de nu 91-jarige pater terug op de tijd vlak na het Tweede Vaticaans Concilie, toen er veel ontwikkelingen in de kerk in Nederland waren. Hij zei ze zich al die tijd gesteund te hebben geweten door het gebed van veel gelovigen. Van der Meer is onlangs naar Nijmegen verhuisd.
Rond het afscheid van Mgr. Wiertz als bisschop van Roermond zijn er diverse tv-uitzendingen geweest. De viering zelf was live op L1 te volgen. Daarnaast waren er interviews met de bisschop te zien bij ‘Roderick zoekt Licht’, het ‘Geloofsgesprek’ en ‘Katholiek Leven’. Al deze programma’s zijn op internet terug te kijken. Op de website van het bisdom is een verzamelpagina gemaakt met een link naar alle berichten, interviews en fotoreportages over het afscheid van de bisschop.
Het Kathedraal Kapittel van het bisdom Roermond heeft op maandag 4 december tijdens een vergadering in Roermond Mgr. Dr. H. (Hub) J. G. M. Schnackers gekozen tot diocesaan administrator van het bisdom Roermond. Hij zal het bisdom besturen totdat paus Franciscus een nieuwe bisschop voor Roermond heeft benoemd en deze zal zijn aangetreden.
Het kiezen van een administrator was nodig, omdat Mgr. Frans Wiertz afgelopen zaterdag op zijn 75e verjaardag officieel ontslag heeft gekregen als bisschop van Roermond. Volgens Canon 421 van het kerkelijk wetboek is het de taak van het zogeheten consultorencollege (Kathedraal Kapittel) om binnen acht dagen na het vacant worden van de bisschopszetel een administrator te kiezen. De diocesaan administrator neemt tijdelijk de rol van de bisschop over als bestuurder van het bisdom, met dien verstande dat hij volgens Canon 428 niets mag veranderen. Dat wil zeggen dat het bestaande beleid gecontinueerd moet worden en dat er geen nieuw beleid mag worden gemaakt, totdat een nieuwe bisschop is aangetreden.
Mgr. Dr. Hub Schnackers werd op 25 november 1946 geboren in Bocholtz. Hij studeerde theologie in Heerlen en in Regensburg, waar hij promoveerde bij prof. dr. Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Mgr. Schnackers werd in 1974 tot priester gewijd. Sindsdien bekleedde hij diverse functies in het bisdom Roermond. Zo was hij onder meer pastoor van Heer, deken van Kerkrade en pastoor van de H. Lambertusparochie en H. Catharinaparochie in Kerkrade. Sinds 1995 is hij bisschoppelijk vicaris en sinds 1999 vicaris-generaal van het bisdom Roermond. Tegelijkertijd is Mgr. Schnackers pastoor van de H. Martinusparochie in Vlodrop. Mgr. Schnackers laat weten dat hij de komende maanden het beleid van Mgr. Wiertz zal voortzetten. Ook zal hij zijn taak als administrator uitvoeren in collegiaal overleg met hulpbisschop Mgr. Everard de Jong.
Oproep tot gebed
Diocesaan administrator Mgr. Schnackers vraagt alle gelovigen in het bisdom Roermond voor hem te bidden, zodat hij zijn taak als administrator de komende periode goed kan uitoefenen. Tevens roept hij op om te bidden voor de benoeming van een goede nieuwe bisschop. Tijdens eucharistievieringen wordt in het eucharistisch gebed voor de residerend bisschop en eventuele hulpbisschoppen gebeden. De naam van Mgr. Wiertz hoeft daarin vanaf nu niet meer genoemd te worden. De naam van hulpbisschop De Jong kan wel genoemd worden. De naam van de administrator wordt daarin niet genoemd.
In het weekeinde van zijn afscheid is ook de laatste adventsboodschap van bisschop Frans Wiertz gepubliceerd. De emeritus-bisschop van Roermond geeft daarin aan dat hij zich in zijn leven en werk heeft laten inspireren door Maria en ander heiligen. Ook neemt hij in die brief afscheid van de gelovigen met de opmerking “Ik ben graag uw bisschop geweest.” Wie de hele brief nog eens wil nalezen, kan deze downloaden van de website van het bisdom.
Sede vacante! De zetel van het bisdom Roermond is sinds 2 december vacant. Bisschop Frans Wiertz vierde die dag zijn 75e verjaardag. Dat was tevens de dag waarop zijn ontslag officieel inging. Sindsdien is de zetel vacant, zoals dat in kerkelijke termen heet.
De bisschopszetel is overigens niet alleen een symbolisch begrip, maar een echt bestaande stoel. In de Sint-Christoffelkathedraal – de bisschopskerk – in Roermond staat de zogeheten cathedra, de officiële zetel van de bisschop van Roermond. Het is een ontwerp van het Utrechtse atelier Brom uit 1957. De zetel is uitgevoerd in koper en brons.
In de omlijsting staan de wapens van de toenmalige dekenaten van het bisdom Roermond. Op de rugleuning hangt traditioneel het wapen van de residerend bisschop. Tot en met 1 december was dat het wapen van bisschop Wiertz. Op het moment dat er een nieuwe bisschop van Roermond benoemd wordt, moet deze de zetel ook letterlijk in bezit nemen door er tijdens een plechtige viering op te gaan zitten. Ook zijn wapen zal dan op de rugleuning worden bevestigd.
Opvolger
Het is nog niet bekend wie de nieuwe opvolger van Mgr. Wiertz wordt. De benoemingsprocedure is wel al in gang gezet, maar naar verwachting zal het nog enige tijd duren voordat de paus de 24e bisschop van Roermond benoemt. Tot die tijd neemt Mgr. Schnackers als diocesaan administrator het bestuur van het bisdom waar. Hij heeft alle overige leden van de bisdomstaf gevraagd om tijdelijk hun portefeuilles te blijven behartigen. Een verschil is wel dat alle vicarissen vanaf nu gedelegeerden worden genoemd.
Het bisdom heeft alle parochies gevraagd om komend voorjaar meerjarenbeleidsplannen op te stellen. Over de inhoud en de aanpak om tot zo’n plan te komen worden in januari en februari drie informatiebijeenkomsten voor leden van kerkbesturen gehouden.
De informatiebijeenkomsten vinden plaats op drie locaties in het bisdom, zodat ieder kerkbestuur redelijk in de buurt naar een bijeenkomst kan gaan. De bijeenkomst voor de noordelijke dekenaten is op dinsdagavond 30 januari in Sevenum, voor de dekenaten uit Midden-Limburg op donderdagavond 15 februari in cultureel centrum Don Bosco in Heel en voor de parochies uit Zuid-Limburg op zaterdagmiddag 17 februari in Abdij Rolduc in Kerkrade. De uitnodigingen voor deze bijeenkomsten worden deze week naar alle kerkbesturen verstuurd.
Tijdens deze bijeenkomsten zullen diocesaan-administrator Mgr. Hub Schnackers en hulpbisschop Mgr. Everard de Jong een korte inleiding houden over de samenwerking tussen parochies en de noodzaak om als parochies een missionair pastoraal beleid te voeren. Vervolgens wordt aan de hand van een voorbeeldplan besproken hoe parochies vanuit de werkvelden leren, vieren, dienen en gemeenschapsopbouw naar zichzelf kunnen kijken om te analyseren wat ze al doen en wat in de toekomst wellicht extra aandacht verdient.
Het bisdom wil de parochies met de meerjarenbeleidsplannen helpen om binnen enkele jaren de doelstellingen te halen die in de Blauwdruk 2020 zijn gesteld. Ook zijn de meerjarenplannen een goed hulpmiddel voor de nieuwe bisschop om inzicht in te krijgen in pastorale situatie van het bisdom.
De Nederlandse bisschoppen willen in het komende jaar samen met alle katholieken elke maand op een speciale dag de rozenkrans bidden voor de vrede in de wereld.
Iedere maand wordt in één van de bisdommen tijdens een bijzondere gelegenheid hiervoor gebeden en de bisschoppen roepen gelovigen op om mee te doen, ieder op zijn of haar eigen plek, alleen of met anderen tezamen. In het bisdom Roermond is dat op 8 december 2018, als het patroonsfeest van het bisdom wordt gevierd.
Afgelopen 13 oktober werd het 100-jarig jubileum van de verschijningen van de Heilige Maagd Maria in Fatima (Portugal) beëindigd. De oproep van Maria om in het bijzonder de rozenkrans te bidden tot intentie van de vrede, is dat echter niet; deze oproep is zeker ook in de wereld van nu van zeer actuele betekenis.
De bisschoppen schrijven in hun oproep aan de katholieken in hun bisdommen: “We willen bidden dat God de vrede in de wereld zal geven en dat Hij - indachtig een gebed van de Heilige Franciscus van Assisi - onszelf tot een instrument van Gods vrede maakt. Het zou bijzonder mooi zijn als gelovigen daarvoor bijeenkomen en - zeker ook als u alleen bent - dat u weet dat u dit gebed bidt in vereniging met velen.”
Elke maand sms
Wie zich daarvoor aanmeldt, ontvangt elke maand een sms’je namens de bisschoppenconferentie als herinnering dat op die dag gebeden wordt voor de vrede en ook wanneer het gebed in de speciale viering per bisdom zal plaatsvinden. Deelnemers kunnen dan die dag of rond het betreffende tijdstip meebidden en zich zo verbonden weten met elkaar en met de bisschoppen in het gezamenlijke gebed voor de vrede.
De bisschoppen sluiten met dit initiatief aan bij paus Franciscus die op 8 oktober 2016 tegen delegaties uit Maria-bedevaartoorden heeft gezegd zo vaak mogelijk de rozenkrans te bidden, “omdat dit gebed helpt de aanwezigheid van Christus in ons leven te kunnen herkennen”. Zijn aansporing sluit aan bij de Heilige Paus Johannes Paulus II, die in zijn apostolische brief ‘Rosarium Virginis Mariae’ (16 oktober 2002) schreef: “Het rozenkransgebed, hoezeer hij ook betrekking heeft op de Maagd Maria, is eigenlijk een gebed dat ten diepste verband houdt met Christus. In de soberheid van zijn onderdelen heeft het gebed de diepgang van de volledige boodschap van het Evangelie, waarvan het tegelijkertijd ook een samenvatting is, in zich verenigd.”
Gebedsdagen 2018
De dagen in 2018 waarop de rozenkrans tot intentie voor de vrede gebeden zal worden, zijn:
1 Januari – Hoogfeest Heilige Moeder van God en Wereldgebedsdag voor de Vrede (In alle bisdommen)
2 Februari – Feest Opdracht van de Heer/Maria Lichtmis (Bisdom Haarlem-Amsterdam)
19 Maart – Hoogfeest Heilige Jozef, Bruidegom van de Heilige Maagd Maria (Bisdom Groningen)
9 April – Hoogfeest Aankondiging van de Heer/Maria Boodschap (Religieuzen)
31 Mei – Feest Bezoek van de Heilige Maagd Maria aan Elisabeth (Bisdom Breda)
9 Juni – Gedachtenis Onbevlekt Hart van Maria (Aartsbisdom Utrecht)
7 Juli – Gedachtenis Heilige Maagd Maria, Zoete Moeder van Den Bosch (Bisdom ‘s Hertogenbosch)
15 Augustus – Hoogfeest Maria Tenhemelopneming (Bisdom Breda)
8 September – Feest Maria Geboorte (Aartsbisdom Utrecht)
7 Oktober – Gedachtenis Heilige Maagd Maria van de Rozenkrans (Bisdom Rotterdam)
1 November – Hoogfeest Allerheiligen (Alle bisdommen)
8 December – Hoogfeest Onbevlekte Ontvangenis van de Heilige Maagd Maria (Bisdom Roermond)
‘Doorgeven – Traditie van generatie op generatie’. Dat is het thema dat dit jaar centraal staat tijdens de Dag van het Jodendom. Deze vindt plaats op woensdag 17 januari, een dag vóór het begin van de internationale ‘Bidweek voor de eenheid’.
De Nederlandse bisschoppen hebben de Dag van het Jodendom een aantal jaren geleden ook in ons land geïntroduceerd. Op allerlei plekken in het land zijn er bijeenkomsten om stil te staan bij de relatie tussen christenen en joden.
In Limburg is er op 17 januari een bijeenkomst in het seminarie Redemptoris Mater (Huize Blankenberg) in Cadier en Keer. Passend bij het thema wordt dan gesproken over de vraag: Hoe geven we het geloof en onze tradities door aan onze kinderen?
Een joods en een katholiek echtpaar zullen die middag uit eigen ervaring vertellen hoe zij in hun gezin de geloofstraditie doorgeven. Ter afsluiting wordt een feestelijk diner door de seminariegemeenschap aangeboden. Het seminarie Redemptoris Mater is een initiatief van de nieuwe kerkelijke beweging Neocatechumenale Weg die zich op een speciale manier met de joodse wortels van het katholieke geloof verbonden voelt.
Belangstellenden zijn vanaf 15.00 uur welkom in het seminarie op het adres Blankenberg 3 in Cadier en Keer. Om 15.30 uur beginnen de voordrachten. Van 17.30 tot 19.30 uur vindt de maaltijd plaats. De toegang is in principe gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor de maaltijd is van harte welkom.
Geïnteresseerden worden verzocht zich vóór 10 januari aan te melden: hier aanmelden
De gebedskring van het grootseminarie en Theologisch Instituut Rolduc is nieuw leven ingeblazen. Inmiddels hebben zich al meer dan honderd mensen bij de kring aangesloten.
De gebedskring is oorspronkelijk een initiatief uit 1996. De leden werden gevraagd om regelmatig te bidden voor de studenten en docenten van priester- en diakenopleiding en voor nieuwe roepingen. De laatste jaren was het contact met de leden van de gebedskring enigszins verwaterd. Rector Lambert Hendrik van Rolduc heeft het initiatief nu nieuw leven ingeblazen en alle leden van destijds aangeschreven met de vraag of ze weer willen meedoen.
Ook andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om zich bij de gebedskring aan te sluiten. Dit kan door een korte aanmelding te sturen naar Grootseminarie Rolduc t.a.v. mw. G. Lux, Heyendallaan 82, 6464 EP Kerkrade of Aanmelden via e-mail
Foto: John Peters
Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zijn de kantoren van het bisdom Roermond gesloten. Vanaf dinsdag 2 januari zijn de medewerkers van het bisdom weer bereikbaar.
Dit betekent dat ook het Carolushuis, de verzendboekhandel van het bisdom in de Kerstweek gesloten is. Bestellingen die in die periode worden gedaan, worden vanaf 2 januari afgehandeld.
Zoals elk jaar houdt het bisdom ook deze keer op Nieuwjaarsdag een Nieuwjaarsreceptie. Alleen is het nu niet de bisschop, maar diocesaan administrator Hub Schnackers die samen met hulpbisschop Everard de Jong, de gasten ontvangt.
Iedereen is van harte uitgenodigd om hen en elkaar de beste wensen voor het nieuwe jaar over te brengen. De Nieuwjaarsreceptie op maandag 1 januari begint om 13.30 uur en zal tot circa 15.00 uur duren. De receptie vindt plaats in het Bisschopshuis, Paredisstraat 10 in Roermond.
Wie denkt dat God uit Nederland verdwijnt, heeft het mis. De traditionele kerken hebben het wel zwaar. Ze lopen leeg en kerkgebouwen krijgen een andere bestemming. Maar in een geseculariseerde omgeving wordt God ook weer ter sprake gebracht. God is verhuisd en mensen gaan opnieuw op zoek naar het adres waar ze Hem kunnen vinden.
Wat betekent dat voor kerkelijke organisaties en parochies? Hoe kunnen zij aansluiting met de wereld om hen heen vinden en zich (weer) maatschappelijk relevant maken? Daarover gaat de lezing van Academie Rolduc die op vrijdag 19 januari wordt gehouden.
De inleiding wordt verzorgd door mr. Petra Stassen. Zij werkte 25 jaar als juridisch adviseur in de R.-K. Kerk in Nederland en is sinds 2010 zelfstandig gevestigd. Ook is zij auteur van vier boeken, die zij samen met de priester Ad van der Helm schreef. De avond laat een boodschap van geloof, hoop en liefde zien, die mensen kan verbinden.
Academie Rolduc is de naam van een reeks lezingen van het Theologisch Instituut Rolduc over een breed scala aan religieuze, politieke, maatschappelijke of filosofisch onderwerpen. De lezingen zijn voor iedereen toegankelijk. Belangstellenden kunnen per avond inschrijven; kosten: vijf euro per bijeenkomst. De lezingen worden gehouden in Abdij Rolduc in Kerkrade en beginnen steeds om 19.00 uur.
Aanmelden
Pastoor-deken Mgr. Jos Schreurs van Schinnen gaat met emeritaat. Op de laatste dag van zijn episcopaat heeft bisschop Frans Wiertz hem per 1 februari aanstaande eervol ontslag verleend. De 83-jarige Mgr. Schreurs heeft 58 jaar voor de Kerk in het bisdom Roermond gewerkt.
Schreurs werd op 11 november 1934 geboren in Nuth en op 21 maart 1959 tot priester gewijd. Sindsdien heeft hij diverse functies in het pastoraat en het bestuur van het bisdom Roermond bekleed. Naast deken van Schinnen-Geleen en pastoor en administrator van diverse parochies werkte hij sinds 1969 als aalmoezenier van Sociale Werken. Van 1996 tot 2009 was hij hoofdaalmoezenier van Sociale Werken (Dienst Kerk en Samenleving) in het bisdom Roermond. In die hoedanigheid onderhield hij veel contacten met tal van maatschappelijke organisaties in Limburg en daarbuiten.
Van 1997 tot 2005 was Mgr. Schreurs ook lid van het Kathedraal Kapittel van Roermond, het belangrijkste adviesorgaan van de bisschop. Op dit moment draagt hij de titel van erekanunnik. Ook was hij enige tijd lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal. In 1998 werd Schreurs door paus Johannes Paulus II benoemd tot kapelaan van Zijne Heiligheid, met de titel van monseigneur. Deken Schreurs gaat na zijn emeritaat in Heerlen wonen.
Dekenaat Maastricht
De eerwaarde heer Slaven Brajkovic is met ingang van 1 november benoemd tot diaken-assistent van de parochies St. Petrus’ Banden (Heer), HH. Monulphus en Gondulfus (De Heeg), H. Michael (Heugem/Randwyck), H. Antonius van Padua (Scharn) en H. Walburgis (Amby), alle in Maastricht. Hij werd eind oktober door hulpbisschop Everard de Jong tot diaken gewijd.
Dekenaat Schinnen
Pastoor-deken Mgr. Jos Schreurs van Schinnen heeft met ingang van 1 februari 2018 eervol ontslag gekregen als deken van Schinnen en pastoor/administrator van diverse parochies in dat dekenaat. Mgr. Schreurs gaat met emeritaat.
De zeereerwaarde heer Jan Geilen is met ingang van 1 december benoemd tot pastoor van de parochies H. Bavo in Nuth, H. Servatius in Vaesrade, H. Stefanus in Wijnandsrade en H. Clemens in Hulsberg. Hij was tot nu toe kapelaan in deze parochies.
Foto: John Peters
Oud-deken Evert Huisman C.S.S.R.
Op 16 november is in het Radboudziekenhuis in Nijmegen oud-deken pater Evert Huisman c.s.s.r. overleden. Hij was 29 jaar deken van Gennep. Huisman werd op 10 mei 1924 in Gendt (Gelderland) geboren. Hij trad toe tot de paters Redemptoristen en werd op 9 augustus 1950 tot priester gewijd. Van 1975 tot 1973 werkte hij als kapelaan in de St.-Jozefparochie in Roermond. Daarna werd hij pastoor van de parochie O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Koningsbosch. Met ingang van 1 september 1982 werd Huisman benoemd tot pastoor van de H.-Martinusparochie in Gennep en deken van het dekenaat Gennep. Later werd hij ook pastoor van de H. Norbertusparochie in Gennep. In 2007 kreeg hij eervol ontslag als pastoor, maar bleef hij als administrator van beide parochies aan tot aan zijn definitief emeritaat als pastoor-deken op 1 juni 2011. Deken Huisman bleef daarna in Gennep wonen en tot vlak voor zijn dood is hij pastoraal actief gebleven in het dekenaat Venray-Gennep. Op zaterdag 25 november heeft de uitvaart in Gennep plaatsgevonden, waar hij ook begraven is.
Oud-pastoor Piet Wenders S.M.A.
In het Missiehuis in Cadier en Keer is op 20 november pater Piet Wenders S.M.A. overleden. Na een loopbaan van vele jaren missionaris in Afrika, werkte hij ook een aantal jaren als pastoor van diverse parochies in het Heuvelland. Pater Wenders werd op 2 januari 1936 in Mechelen geboren. Na zijn toetreding tot de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën werd hij op 21 december 1962 in Heerlen tot priester gewijd. Van 1964 tot 1992 werkte pater Wenders als missionaris in Ghana. Na een sabbatical jaar in het S.M.A.-huis in Oosterbeek werd hij op 1 februari 1995 benoemd tot pastoor van de H.-Lambertusparochie in Mheer. In 1998 kwam daar ook de H.-Gertrudisparochie in Sint-Geertruid bij. Deze functies bekleedde hij tot 2001, toen hij opnieuw als missionaris naar Ghana vertrok. In 2006 keerde hij definitief terug naar Nederland en ging in het S.M.A-Missiehuis in Cadier en Keer wonen. Op 24 november is hij op het missionarissenkerkhof van zijn sociëteit begraven.
Oud-pastoor Jan Geurts
Op 26 november is in Itteren oud-pastoor Jan Geurts overleden. Geurts werd op 17 maart 1937 in Bingelrade geboren. In 1961 werd hij tot priester gewijd, waarna hij benoemd werd tot leraar aan het Bisschoppelijk College Sittard. Met ingang van 19 juli 1962 werd hij benoemd tot kapelaan van de parochie O.-L.-Vrouw Altijddurende Bijstand in Kunrade. In 1969 volgde zijn overplaatsing tot kapelaan van de parochie H. Jozef te Kerkrade-Kaalheide. Met ingang van 1 februari 1976 werd hij pastoor van de H.-Jozefparochie in Hoensbroek en met ingang van 1 maart 1990 pastoor van de H.-Jozefparochie in Weert. Na zijn emeritaat in 2002 assisteerde hij nog diverse jaren in de parochiecluster van Pey-Echt. Oud-pastoor Jan Geurts is op 2 december in zijn geboorteplaats Bingelrade begraven.
Pastoor Con Dogge
Na een langdurig ziekbed is op zondag 3 december pastoor Con Dogge overleden. Hij werd op 4 september 1942 in Oost-Capelle in Zeeland geboren. Op iets oudere leeftijd koos hij voor het priesterschap. In 1978 werd hij tot diaken gewijd en benoemd tot assistent in de parochie H. Petrus en Maria-Tenhemelopneming in Kerkrade-Chevremont. Op 9 juni 1979 werd hij tot priester gewijd. In 1981 werd hij benoemd tot kapelaan van de parochie HH. Petrus & Paulus in Schaesberg. Met ingang van 15 november 1983 werd Dogge benoemd tot pastoor van de parochie O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Kerkrade-Heilust. In 1999 werd hij tevens benoemd tot administrator van de parochie O.-L.-Vrouw van Lourdes in Kerkrade-Gracht. In het kader van de samenwerking tussen parochies werd hij op 1 maart 2007 hij benoemd tot assistent van het hele parochiecluster Kerkrade-West. De uitvaart van pastoor Dogge heeft op 9 december in Kerkrade plaatsgevonden. Hij is begraven op het kerkhof van Spekholzerheide.
Diaken Frits Boreas
Op 4 december is in Echt diaken Frits Boreas overleden. Diaken Boreas werd op 11 juli 1935 in Sittard geboren. Op 21 oktober 1966 trad hij in het huwelijk met mevrouw Anna Wiermans. In 1981 ontving hij de diakenwijding. Daarna was hij vijf jaar actief als diaken-assistent in de parochie H. Johannes de Doper in Nieuwstadt. Met ingang van 1 november 1986 werd Boreas benoemd tot diaken-assistent van de H. Amelbergaparochie in Susteren. In 1992 volgde een overplaatsing naar de H. Martinusparochie in Born. Met ingang van 1 september 1999 ging diaken Boreas met emeritaat. De uitvaart voor diaken Boreas heeft op 11 december in Grevenbicht plaatsgevonden. Hij werd begraven op het kerkhof van Mariaveld (Susteren).
Komende maand vindt weer de Actie Kerkbalans plaats, de jaarlijkse fondswervingsactie voor de lokale kerken. Het bisdom roept alle parochies op om hier actief aan deel te nemen. Op zaterdag 20 januari is er in Baarn een landelijk startmoment. Maar ook op lokaal niveau is het goed om rond die datum aandacht voor Kerkbalans te vragen.
“Veel kerkbesturen zijn huiverig om parochianen om een bijdrage te vragen, maar dat is nergens voor nodig,” zegt woordvoerder Matheu Bemelmans van het bisdom Roermond. “Tijdens een inspiratieochtend die we afgelopen najaar hebben gehouden, bleek juist dat het heel goed werkt als de kerk mensen rechtstreeks om een financiële bijdrage durft te vragen. Mensen zijn best bereid om iets te geven, maar willen gevraagd worden.”
Stappenplan
Landelijk is er veel materiaal beschikbaar om in een parochie of cluster van parochies een eigen campagne voor Kerkbalans op te zetten. “Belangrijk is dat parochies voor een persoonlijke aanpak kiezen,” zegt Bemelmans. “Elk jaar dezelfde standaard brief werkt niet. Een persoonlijk en op de doelgroep afgestemd verzoek wel.” Volgens Bemelmans moeten parochies niet bang zijn om nieuwe doelgroepen aan te boren en om de bestaande doelgroep te vragen iets meer te geven.
Op de website van Kerkbalans is een uitgebreid stappenplan voor parochies te vinden om een eigen campagne voor de Actie Kerkbalans op te zetten. Het bisdom is ook bereid om parochies daarbij te ondersteunen of voor kerkbesturen presentaties over een nieuwe aanpak van de Actie Kerkbalans te verzorgen. Parochies kunnen daarover contact opnemen met de persdienst van het bisdom.
Actie 2018
De Actie Kerkbalans loopt officieel van 20 januari tot en met 3 februari. Maar parochies kunnen het hele jaar door initiatieven ontwikkelen voor kerkbalans. Het motto van de campagne 2018 luidt ‘Geef voor je kerk’.
Parochies krijgen anderhalf jaar de tijd om over te schakelen naar de nieuwe parochie-automatisering Exact Online en DocBase. Op 30 juni 2019 stopt het programma Navision. Vóór die tijd moeten alle parochies overgestapt zijn. Dat bleek maandag 18 december tijdens de informatiebijeenkomsten voor kerkbestuursleden, die het bisdom in De Oranjerie in Roermond had georganiseerd.
Alle bisdommen in Nederland introduceren komend voorjaar een nieuw digitaal boekhoudprogramma (Exact Online) en een nieuw documentmanagementsysteem annex ledenadministratie (Docbase). Samen vervangen zij het programma Navision. Dit houdt op te bestaan, omdat het verouderd is en niet meer ge-update kan worden.
Navision kent vier modules: financiën, kerkbijdrage, begraafplaatsbeheer en ledenadministratie. Deze functies worden overgenomen door ExactOnline (financiën) en DocBase (documentbeheer en ledenadministratie). De nieuwe programma’s hebben meer mogelijkheden en zijn veel gebruiksvriendelijker, zo legde algemeen econoom Wil van de Molengraft van het bisdom Den Bosch in Roermond aan de Limburgse kerkbestuurders uit. Van de Molengraft is de landelijke projectleider. Afgelopen maanden heeft hij in alle bisdommen soortgelijke voorlichtingsbijeenkomsten gehouden.
Mijn RKK
Aan de nieuwe automatisering wordt ook de app ‘Mijn RKK’ gekoppeld. Het gebruik van DocBase en Mijn RKK is voor alle parochies verplicht, omdat hier nieuwe Europese regels ten aanzien van de privacywetgeving aan ten grondslag liggen. Deze nieuwe privacywet treedt in mei 2018 al in werking. Via de app kunnen alle ingeschreven katholieken in de toekomst zien welke gegevens de parochie van heeft. Bovendien biedt het parochies de mogelijkheid om een goede eigen kerkledenregistratiesysteem op te bouwen. Naast de verplichte functies kent de app Mijn RKK ook een zogeheten plusgedeelte dat parochies naar eigen inzicht kunnen inzetten. Hier kunnen bijvoorbeeld de mistijden worden vermeld of het parochieblad worden rondgestuurd naar alle parochianen.
De nieuwe software kan in principe vanaf 1 januari 2018 al worden gebruikt. Parochies die willen overschakelen, kunnen zich aanmelden. Ze worden dan ingepland voor een datum vanaf wanneer de overstap kan plaatsvinden. Voor het leren omgaan met de nieuwe programma’s komen er instructiefilmpjes die iedereen op internet kan bekijken. De app Mijn RKK is zeer waarschijnlijk vanaf de periode april/mei 2018 beschikbaar.
Kosten
Net als bij Navision moeten parochies ook bij de nieuwe automatisering een eigen bijdrage betalen. Het bisdom zal binnenkort vaststellen hoe hoog dit bedrag is. De overige kosten neemt het bisdom voor zijn rekening.
Op de vooravond van de vierde zondag van de Advent (zaterdag 23 december) wordt tijdens een eucharistieviering in de O.-L.-V. Munsterkerk in Roermond de jaarlijkse Vredeslichtactie gehouden. Vervolgens kan het licht in de laatste dagen voor Kerstmis door heel Limburg verspreid worden.
Het Vredeslicht wordt jaarlijks in Bethlehem ontstoken en daarna door kinderen – met name scouts over de hele wereld verspreid. De paus heeft het Vredeslicht al meerdere jaren in ontvangst genomen. Sinds enkele jaren sluit ook het bisdom Roermond zich bij de Vredeslichtactie aan. Ook dit jaar wordt door een aantal Nederlandse scouts het Vredeslicht uit Bethlehem in Wenen opgehaald en naar Nederland gebracht, waar het verder wordt doorgegeven door scoutinggroepen. Ook veel Limburgse scoutinggroepen doen mee aan de verspreiding van het Vredeslicht, dat vervolgens met Kerstmis in de nachtmissen weer verder doorgegeven kan worden.
Op 23 december wordt het Vredeslicht tijdens de eucharistieviering van 18.00 uur de Roermondse Munsterkerk binnengedragen en vervolgens doorgegeven aan belangstellenden. Vertegenwoordigers van parochies kunnen hieraan deelnemen om het vuur op te halen en mee te nemen naar hun eigen kerk. Desgewenst kunnen priesters tijdens de viering concelebreren.
Voor jongeren die verlangen naar een beetje rust en een moment van stilte wordt in februari een bezinningsweekend gehouden. Thema is: ‘Jezus schenkt 100-voudig’.
Het weekend vindt plaats van vrijdag 23 februari om 19.30 uur tot zondag 25 februari om 14.00 uur. Het is bedoeld voor jongeren tussen 18 en 30 jaar en wordt gehouden in foyer de charité ‘Marthe Robin’ in Thorn. Deelname kost € 60,-.
Komend jaar beginnen afdeling Jeugd en Jongeren en het Centrum voor Huwelijk en Gezin van het bisdom Roermond met een regionale Tienergroep. De groep is bedoeld voor tieners vanaf de brugklas tot en met 15 jaar en komt éénmaal per maand op zaterdagmiddag en –avond bijeen in het klooster van de zusters Birgittinessen in Weert.
De groep kom bij elkaar op, zijn: 6 januari, 3 februari, 3 maart, 12 mei, 2 juni, 7 juli, 1 september, 6 oktober, 3 november en 1 december. Het programma begint steeds met een inloop vanaf 16.30 uur tot 17.00 uur. Tijdens de eerste bijeenkomst in januari is er voor de ouders ook een korte ontvangst. Vervolgens is er een kick-off met een inhoudelijk blok rond een bepaald thema. Na een gezamenlijke warme maaltijd staat een (creatieve) verwerking van het thema gepland, gevolgd door een spel en een gebedsviering. De bijeenkomst is steeds om 21.00 uur afgelopen.
De afdeling Jeugd en Jongeren en het Centrum voor Huwelijk en Gezin van het bisdom beginnen met deze groep, omdat ze het belangrijk vinden dat gelovige tieners de kans krijgen om te groeien in hun persoonlijke relatie met Christus en tijdens de ontmoeting met leeftijdgenoten kunnen ervaren dat ze niet alleen staan in hun geloof.
De leiding van de nieuwe Tienergroep wordt gevormd door een kernteam van vrijwilligers. Van de deelnemers wordt een bijdrage van drie euro per bijeenkomst gevraagd met een maximum van zeven euro vijftig per gezin. Dat is inclusief een avondmaaltijd.
Aanmelden
In de zomer van 2018 biedt de afdeling Jeugd en Jongeren van het bisdom weer diverse zomerkampen aan. De folder met informatie daarover is inmiddels beschikbaar. Het thema van de kampen luidt komend jaar: 'Durf te duiken'
Er is een jongenskamp (7 – 12 jaar) in Kinrooi in België, een meisjeskamp (7 – 12 jaar) in Weert, een survivalkamp voor jongens van 12 tot 17 jaar in Epen en een kamp voor meiden van 12 tot 17 jaar in Sittard.
Christen zijn anno nu. Daarover gaat een weekend dat het Jongerenplatform van het bisdom Roermond in januari aanbiedt. Van vrijdag 26 tot en met zondag 28 januari zijn jongeren tussen 18 en 30 jaar van harte welkom in de abdij Maria Mart van de zusters Birgittinessen in Weert.
Tijdens het winterweekend staat de vraag centraal: Wat zou Jezus nu tegen ons zeggen? Politieke en religieuze verdeeldheid worden groter en terroristische aanslagen komen steeds dichterbij. Geloven is niet meer voor iedereen vanzelfsprekend. In ethische kwesties bijvoorbeeld lijken religieuze argumenten steeds minder een rol te spelen. Hoe kun je als jonge christen de boodschap van Jezus naar deze tijd vertalen?
Jongeren die met leeftijdgenoten hierover willen nadenken en discussiëren zijn van harte welkom op dit weekend. Deelname kost € 50,- per persoon. Opgeven is mogelijk tot 12 januari.
Op zaterdag 14 april vindt in Roermond de jaarlijkse Christoffeldag voor vormelingen plaats. De inschrijving voor de dag is geopend. Alle Limburgse vormelingen van dit schooljaar zijn van harte uitgenodigd om zich aan te melden. Parochies worden opgeroepen om hun eigen vormelingen over deze dag te informeren en eventueel een gezamenlijke deelname te regelen.
Het thema van de Christoffeldag is dit jaar ‘Vol vuur vooruit’. Net als Max Verstappen kan ook de Heilige Geest vol vuur je leven binnen komen racen. Wat is dan jouw reactie als tiener of jongvolwassene? Daarover gaat het tijdens de vormelingendag. Op het programma staan sport en spel, catechese en een bezoek aan de bisschopskerk centraal.
Aanmelden
De brochure met alle bedevaartreizen van het Huis voor de Pelgrim in 2018 is beschikbaar. Daarin staat het uitgebreide bedevaartprogramma voor komend jaar.
Het Huis voor de Pelgrim (voorheen Limburgse Bedevaarten) biedt zeven verschillende Lourdesreizen aan, waaronder een Gezinsbedevaart in oktober. De reizen vinden plaats per bus of vliegtuig. In Lourdes wordt een volledig verzorgd programma aangeboden.
Er gaan komend jaar veel bisschoppen mee naar Lourdes. Naast de Limburgse hulpbisschop Everard de Jong worden de reizen van het Huis voor de Pelgrim ook begeleid door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, bisschop Ron van den Hout van Groningen-Leeuwarden en hulpbisschop Jan Hendriks van Haarlem-Amsterdam.
CZ
Bijzonder aan de reizen van het Huis voor de Pelgrim is dat ook mindervaliden of mensen die zorg nodig hebben, kunnen deelnemen. Voor cliënten van Zorgverzekeraar CZ gelden onder bepaalde voorwaarden heel interessante kortingsmogelijkheden.
Andere bestemmingen
Naast de bedevaarten naar Lourdes biedt het Huis voor de Pelgrim komend jaar een uitgebreid programma van andere religieuze reizen aan. Zo gaan er onder meer bedevaarten naar Banneux, Israël, Santiago de Compostela en Pater Pio in Zuid-Italië. Nieuw in het aanbod is een bedevaart naar de zalige Peerke Donders in Suriname. Deze reis wordt in samenwerking met Klooster Wittem georganiseerd.
Speciaal in 2018 is een dagbedevaart naar de Heiligdomsvaart in Maastricht. Nieuw in het aanbod is verder een wandelpelgrimage van Assisi naar Rome. Voor parochies, zangkoren, broederschappen of andere groepen is het ook mogelijk om op aanvraag een reis op maat te organiseren.
Brochure bestellen
Iedereen die de afgelopen jaren aan een van de reizen van het ‘Huis’ heeft deelgenomen heeft de brochure automatisch toegezonden gekregen. Andere belangstellenden kunnen deze bestellen via 043 – 321 57 15
Pastoor Notermans in bestuur SGV
Op voordracht van het bestuur van de SGV heeft bisschop Frans Wiertz pastoor Harry Notermans uit Stramproy onlangs benoemd tot lid van de Algemene Vergadering van de St.-Gregoriusvereniging in het Bisdom Roermond. De SGV hecht aan goede contacten met de clerus van het bisdom. Na de opvolging van vicaris Maessen door vicaris Smeets en na de studieopdracht van kapelaan Van Attekum was de vicaris (nu gedelegeerde) de enige priester in de Algemene Vergadering. Pastoor Notermans brengt vanuit zijn eigen muzikale achtergrond en pastorale ervaring de nodige inspiratie met zich mee.
Medewerker Frank Dupont windt landelijke wedstrijd
Op zaterdag 4 november vond in de studio van AVRO-TROS het allerlaatste ‘NK Nootschieten’ plaats. In dit spel lieten de presentatoren een kort muziekfragment horen met daarbij de vraag: ‘Uit welk muziekstuk komt dit fragment en wie is de componist?’. Na een spannende voorronde met 150 fanatieke deelnemers bleven er drie kandidaten over, onder wie medewerker Frank Dupont van de Sint-Gregoriusvereniging en de Dienst Liturgie & Kerkmuziek van het bisdom Roermond. Na een zinderende finale won Dupont met één punt verschil van zijn tegenstander. De deelnemers kregen een gouden bokaal en een enorm cd-pakket.
Met de editie van 2017 nog vers in het geheugen zijn de voorbereidingen voor de Dag van de Kerkmuziek 2018 al begonnen. Zoals eerder aangekondigd, zal deze plaatsvinden in het kader van de Heiligdomsvaart in Maastricht en wel op donderdag 31 mei: Sacramentsdag.
Tijdens het programma wordt die dag toegewerkt naar een feestelijke eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek om 19.00 uur. De middag is bestemd voor workshops. Voor de mis is de Gregoriusvereniging op zoek naar koren die vanuit hun eigen repertoire deze viering mee willen verzorgen: een mooie kans om als koor in de Servaasbasiliek te kunnen zingen! Bovendien zullen tijdens deze pontificale mis ook de aanstellingen voor de buitengewone bedienaren voor de eucharistie plaatsvinden. Het belooft een mooi geheel te worden!
Koren kunnen zich aanmelden voor de mis of voor de hele dag. Daar omheen worden workshops georganiseerd voor alle (andere) belangstellenden. Koren die interesse hebben om deel te nemen en te zingen worden verzocht zich te melden bij de gedelegeerde voor Liturgie en Kerkmuziek Ed Smeets, via 045-5312378
Van eeuwigheid vraagt de mens zich af waar hij vandaan komt. ‘In principio’. Zo heet een concert (annex meditatiedienst) dat op zondag 14 januari wordt gehouden in het Basiliek Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Sittard.
Tijdens het concert worden Gregoriaanse gezangen ten gehore gebracht, waarin ‘het begin’ een rol speelt. Daarbij valt te denken aan het Scheppingsverhaal of het begin van het Johannesevangelie (‘In het begin was het woord…’) en diverse hymnen en andere liederen die in de loop van de eeuwen rond dit thema ontstaan zijn.
De uitvoering van Schola Maastricht is meer dan een concert, omdat tegelijkertijd het theologisch verstaan van ‘opnieuw beginnen’ wordt uitgediept. Vandaar dat ‘In Principio’ tevens een meditatiedienst is. Het concert begint om 15.00 uur. De basiliek ligt aan de Oude Markt 3 in Sittard.
Lees toelichting op programma
Onlangs is de nieuwe editie van het kwartaalblad ‘Koorgeleide’ verschenen. Dit is het verenigingsblad van de St.-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond.
In het nieuwe nummer een uitgebreid verslag van de Dag van de Kerkmuziek 2017, een terugblik op de masterclass ‘blaasinstrument en orgel’, een analyse van het samenvoegen van kerkkoren in Tegelen en een portret van de Heerlense componist Jan Seevens, van wie de SGV onlangs een nieuwe bundel heeft uitgegeven.
Koren krijgen het blad vier maal per jaar toegestuurd. Wie een persoonlijk abonnement (voor slechts € 10 per jaar) wenst, kan dat doorgeven bij de SGV. Ook is het blad digitaal te lezen op de webstie van de Gregoriusvereniging.
Pontificale Kerstnachtmis in de Sint-Christoffelkathedraal met hulpbisschop Everard de Jong. Aanvang: 23.00 uur.
Lees verder
Eucharistieviering in de Sint-Servaasbasiliek met hulpbisschop Mgr. Everard de Jong bij gelegenheid van het Hoogfeest van Kerstmis. Aanvang: 11.00 uur.
Lees verder
Eucharistieviering in de Sint-Cristoffelkathedraal met hulpbisschop Everard de Jong bij gelegenheid van Nieuwjaar en het feest van H. Maria Moeder van God. Aanvang 11.30 uur. Aansluitend vanaf 13.30 uur Nieuwjaarsreceptie in het bisschopshuis, Paredisstraat 10 in Roermond.
Lees verder
De kerk in het bisdom Roermond viert vandaag het feest van de Limburgse heiligen Sint Gerlachus en de heilige Pater Karel Houben.
Lees verder
Hoogfeest van de Openbaring des Heren / Driekoningen
Lees verder
Feest Doop van de Heer; einde van de kersttijd.
Gedachtenis Heilige Arnold Janssen uit Steyl.
Lees verder
Vandaag start de Actie Kerkbalans. Deze loopt tot en met 3 februari.
Lees verder