Parochies moeten in de toekomst veel meer met gemeentes overleggen over wat er wel en niet kan met, rond en soms ook in een kerkgebouw. Dat is een gevolg van de nieuwe Omgevingswet die op 1 januari van dit jaar van kracht is geworden. De nieuwe wet gaat over alle activiteiten die invloed kunnen hebben op de fysieke leefomgeving. Dat betreft ook kerken en kerkdiensten. Het gaat dan nooit om de inhoud van de religieuze boodschap, maar wel om het gebruik van gebouwen of de omgeving van gebouwen. Dat bleek tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten die het interkerkelijk Contact In Overheidszaken (CIO-K) afgelopen maand organiseerde.
De Omgevingswet vervangt 26 oude wetten die allemaal met het gebruik van onroerend goed, bestemmingsplannen of vergunningen van doen hadden. Dit valt nu allemaal onder één wet, die een veel breder terrein beslaat en ook meer ruimte aan gemeentes laat voor eigen beleid. Bij de nieuwe wet horen ook nieuwe termen. Zo wordt er niet meer gesproken over een bestemmingsplan, maar over ‘omgevingsvisies’ en ‘omgevingsplannen’ die de ‘functies’ in de ‘fysieke leefomgeving’ regelen. Daaronder vallen gebouwen, infrastructuur, water, bodem en cultureel erfgoed. Nieuwe plannen worden betiteld als ‘activiteiten’ die gevolgen kunnen hebben voor die leefomgeving. Dat kan van alles zijn: van verbouwingen of restauraties tot nieuwbouw, herinrichting of herbestemming. Maar ook kleinere ‘activiteiten’ kunnen in sommige gevallen onder de Omgevingswet vallen, zoals het wel of niet luiden van klokken.
Het idee achter de nieuwe wet is dat de ruimte op is en dat niet alles meer altijd en overal kan. Bij de vergunningverlening moeten gemeentes in een veel eerder stadium afwegingen kunnen maken tussen zaken als duurzaamheid, gezondheid, veiligheid en cultureel erfgoed. Tegelijkertijd hoopt de Rijksoverheid dat door de nieuwe wet het aantal regels en procedures verminderd wordt. De regie wordt bij de gemeentes gelegd, maar burgers, bedrijven en organisaties als kerkbesturen krijgen een actieve rol, zo is de bedoeling.
Drie rollen voor kerkbesturen
Tijdens de presentatie van het CIO-K werd erop gewezen dat kerkbesturen drie rollen hebben in dit geheel: het gaat om de kerk als instituut, om de kerk als gebouw en om de kerk als pleitbezorger van goede regels. Bij de rol van de kerk als instituut gaat het om activiteiten die in en om een kerk plaatsvinden en die niet per se gebonden zijn aan de godsdienstuitoefening, zoals het organiseren van een rommelmarkt, het slaan of luiden van klokken buiten de eredienst of de wekelijkse repetitie van het zangkoor. In het laatste geval kan geluid een rol spelen: voor niet-versterkt geluid is geen vergunning nodig, voor versterkt geluid wel. Gemeentes mogen daar regels voor maken.
Bij de kerk als gebouw moet gedacht worden aan zaken als instandhouding of wijziging van het kerkgebouw. Zeker voor monumenten bestonden in het verleden ook al voorschriften hiervoor. Maar gemeentes mogen in de toekomst meer specifieke regels maken als ze dat voor de leefomgeving van dat gebouw van belang vinden. Met het oog op toekomstige herbestemmingstrajecten kan het van belang zijn om te weten wat er in een gemeente wel of niet mag. Die regels kunnen ook nog eens per gemeente verschillen. Een parochiefederatie die met kerkgebouwen in verschillende gemeentes te maken heeft, kan dus in theorie ook met verschillende regels van doen hebben.
Participatie
Daarom is ook de derde rol voor kerkbesturen uitermate van belang, zo werd tijdens de voorlichtingsbijeenkomsten duidelijk gemaakt: de rol van de kerk als pleitbezorger voor goede regels. De Rijksoverheid heeft in de nieuwe Omgevingswet ruime kaders aangegeven en binnen die kaders mogen gemeentes eigen regels opstellen. Maar ze zijn ook verplicht om burgers en belanghebbenden bij het opstellen van die regels te betrekken. Daarom is het van belang dat kerkbesturen in een vroegtijdig stadium met hun eigen gemeente overleggen over die regels. Ook als er op korte termijn geen veranderingen in het gebruik van het kerkgebouw te verwachten zijn, kunnen er op de lange termijn toch vervelende gevolgen optreden als er regels vastgelegd zijn die nadelig zijn voor de kerk.
Een andere nieuwigheid van de wet is dat wanneer een eigenaar van een gebouw plannen heeft om iets te veranderen, hij het initiatief moet nemen om niet alleen de gemeente, maar ook de naaste omgeving hierover te informeren en in sommige gevallen te laten participeren. Dit kan actueel worden wanneer een kerkgebouw een andere functie krijgt of verbouwd wordt, maar bijvoorbeeld ook wanneer er nieuwe parkeerplaatsen worden aangelegd. Ook voor deze ‘participatie’ mogen gemeentes eigen regels opstellen in een zogeheten ‘participatieverordening’.
Overgangsperiode
De nieuwe Omgevingswet is op 1 januari al in werking getreden, maar er geldt wel een overgangsperiode. Alle plannen die vóór 1 januari al in gang waren gezet, blijven onder de oude wet vallen. Daarnaast geldt er in alle gemeentes sinds begin dit jaar een tijdelijk omgevingsplan, waarin alle oude regels en verordeningen uit de oude wetgeving bij elkaar zijn genomen. Dit wordt de ‘bruidsschat’ genoemd. Die blijft geldig totdat er een definitief omgevingsplan is opgesteld. Dit moet in elke gemeente vóór 2032 zijn gebeurd. Voorgenomen activiteiten die binnen een omgevingsplan passen, zullen doorgaans zonder problemen kunnen plaatsvinden. In sommige gevallen is er een meldingsplicht. Voor zaken die buiten het plan vallen, moet een vergunning worden aangevraagd en in het uiterste geval kan soms het omgevingsplan aangepast worden.
Om niet voor verrassingen komen te staan, adviseert het CIO-K kerkbesturen om zelf het initiatief te nemen en in een vroegtijdig stadium met de gemeente te gaan overleggen. Dat kan op ambtelijk niveau of op het niveau van raadsleden of wethouders. Daarbij is het wel van belang dat een kerkbestuur zelf heel goed weet wat het wil en dat ook duidelijk geformuleerd heeft en bereid is om eventueel met collega-kerkbesturen of andere belanghebbenden samen op te trekken. Dit sluit overigens goed aan bij het verzoek van het bisdom om toekomstvisies voor kerkgebouwen te maken.
In de loop van deze zomer verschijnt er nog een ‘Handleiding kerkbesturen en Omgevingswet’. Tijdens de informatiebijeenkomsten is al een handout verspreid, waarin de belangrijkste kenmerken van de nieuwe wet zijn samengevat. Ook staan er links in naar belangrijke website. Het document is hieronder te downloaden.
(c) Foto: John Kreukniet
“Ik ben Marijcke van de kerk. Als ik dat zeg, weten de mensen dat ze ook buiten kantoortijden geholpen worden.” En “Ik heb nog nooit zoveel goede mensen ontmoet als sinds ik dit werk doe.” Twee citaten van Marijcke Beckers van de Laurentiusparochie in Voerendaal, waarmee ze treffend haar verhaal illustreerde tijdens de bestuurdersconferentie op maandag 3 juni over diaconie. Belangrijkste advies: zorg dat je de mensen kent en weet wat ze nodig hebben.
Voormalig kerkbestuurslid Beckers was gevraagd om tijdens de bestuurdersconferentie aan zo’n twintig vertegenwoordigers van kerkbesturen te vertellen hoe zij in haar parochie het diaconale werk opgepakt heeft. Dat bleek een bijna eindeloze lijst activiteiten te zijn, waarmee mensen in Voerendaal en omliggende dorpen door de parochie worden geholpen. Variërend van een tweedehands kledingwinkel tot het uitdelen van bonnen voor de supermarkt, het volledig inrichten van woningen voor mensen die daar zelf geen geld voor hebben of het geven van fiets- en verkeerslessen aan vluchtelingen. De kern van haar verhaal kwam erop neer dat het belangrijk is om een persoonlijke relatie op te bouwen met mensen die hulp nodig hebben. “Als je de mensen kent en de mensen kennen jou, kun je een vertrouwensband opbouwen en dan pas ontdek je waar ze echt behoefte aan hebben.” Ook adviseerde Beckers om mensen altijd zelf een keuze te geven om hen daarmee hun gevoel van eigenwaarde niet af te nemen.
Paus Franciscusgroep
Hetzelfde advies gaven tijdens de bestuurdersconferentie ook Kasper Donners en Jan Nix van de Paus Franciscusgroep uit Wijlre-Gulpen. Ook zij waren gevraagd om iets te vertellen over hun diaconale activiteiten. Naast de armoedehulp, die net als in Voerendaal regelmatig wordt gegeven, hebben zij ook enkele projecten op het gebied van eenzaamheid opgezet. Zo is er een huiskamerproject, worden er gezamenlijke maaltijden aangeboden en bestaat er een klusservice. “Ons doel is oog te hebben voor sociale en geestelijke nood,” vatte Donners het werk van de Paus Franciscusgroep samen. “Wij willen helpen waar anderen dat niet kunnen.” Daarvoor is onder andere een 24-uurs telefonische hulplijn in het leven geroepen. Een werkgroep van zo’n veertig vrijwilligers helpt mee om de verschillende diaconale projecten in Wijlre en Gulpen te bemensen. “Het gaat ons niet alleen om zorg voor de armen, maar ook om een arm om mensen heen te slaan,” aldus Donners.
Vluchtelingenwerk
Het derde praktijkvoorbeeld kwam deze avond van pastoor Harry Notermans van Waubach die ook aalmoezenier van sociale werken in het bisdom Roermond is. Hij is onder andere begaan met het lot van vluchtelingen. In een minicollege legde hij in enkele minuten uit hoe de asielwetgeving in Nederland in elkaar zit en tegen welke problemen ook mensen die een officiële status hebben, kunnen aanlopen. Zelf probeert Notermans zijn steentje bij te dragen door in een asielzoekerscentrum taalles te geven. Ook vangt hij van tijd tot tijd mensen op in zijn pastorie.
Algemeen-gedelegeerde Harry Quaedvlieg was de avond begonnen door erop te wijzen dat diaconie een noodzakelijk onderdeel is van het bestaansrecht van de Kerk. Aan de hand van het verhaal van de Barmhartige Samaritaan wees hij erop dat hulp vaak uit onverwachte hoek komt. “Het gaat niet alleen om wat je doet, maar ook om wie je bent. Geven we alleen iets van onze overvloed of zijn we bereid om de arme echt te leren kennen?” Van katholieke diaconie is volgens Quaedvlieg pas sprake als gelovigen bereid zijn om ‘vriend van de arme’ te worden en de mens achter de problemen te willen zien. “Het gaat niet om aantallen, maar om de persoonlijke ontmoeting.”
Meer info
Zondag 13 oktober wordt in de Kerk de ‘Dag van de gevangenen’ gehouden. De katholieke Justitieaalmoezeniers vragen alle parochies om daar in hun vieringen van dat weekeinde aandacht aan te besteden. Ook nodigen ze parochies uit om met hen in gesprek te gaan over de mogelijkheid om gevangenen te bezoeken.
“De muren van de gevangenis houden niet alleen de gevangenen binnen, de geslotenheid draagt er ook aan bij de Kerk buiten te houden,” zegt hoofdaalmoezenier Ryan van Eijk. “Maar het bezoeken van de gevangene is een van de werken van barmhartigheid (Matteüs 25) en dat houdt in dat het evangelie een appel op de Kerk doet om naar binnen te gaan, om de gevangenen barmhartigheid te tonen, hen te bezoeken én hen hun vrijlating bekend te maken (Lukas 4:18).”
De ‘Dag van de gevangenen’ – de tweede zondag van oktober – is volgens Van Eijk bij uitstek een gelegenheid om het bezoeken van gevangenen handen en voeten te geven. “Vorig jaar waren rond deze dag in een aantal gevangenissen vertegenwoordigers van parochies te gast bij de kerkdiensten. In een aantal parochies hebben justitiepastores tijdens de kerkdiensten verteld over het belang van dit werk. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger van het justitiepastoraat actief mee te doen,” aldus Van Eijk.
De hoofdaalmoezenier verwijst naar een uitspraak van paus Franciscus om het belang van de Dag van de Gevangenen te benadrukken. Tijdens zijn bezoek aan een vrouwengevangenis in Chili in januari 2018 zei de paus: “Detentie is erg pijnlijk, maar het betekent niet dat je je hoop of je vermogen om te dromen verliest. Vandaag is uw vrijheid weggenomen maar dat heeft niet het laatste woord. Helemaal niet! Blijf vooruitkijken. Kijk vooruit naar de dag dat je terugkeert naar het leven in de samenleving."
In de week vóór de Dag van de gevangenen wordt het 75-jarig bestaan van het justitiepastoraat gevierd. Volgens Van Eijk is dat een extra reden om dit jaar in parochies stil te staan bij die dag. Parochies kunnen met vragen, opmerkingen en suggesties contact opnemen met adjunct-hoofdaalmoezenier Fons Flierman f.flierman-pia@dji.minjus.nl
Het bisdom heeft vanaf deze week een nieuwe medewerkster voor religieuze kunst. Miriam Paloni uit Maastricht is per 1 juni in dienst getreden voor één dag in de week. Zij volgt Lennart Willems op, die benoemd is tot conservator van Museum W in Weert.
Miriam heeft kunstgeschiedenis gestudeerd aan de Universiteit Utrecht. Naast haar werk voor het bisdom werkt ze enkele dagen per week voor de schatkamer van Sint-Servaas in Maastricht. Ook was ze als projectmedewerker betrokken bij de herinrichting van de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek in Maastricht. De afgelopen jaren heeft ze ook bij het Mijnmuseum in Heerlen gewerkt.
Miriam is 25 jaar. Ze is getrouwd en woont met haar man in Amby. Het is de bedoeling dat ze op woensdag of donderdag bij het bisdom is. Ze is telefonisch bereikbaar via 0475-386888 of per e-mail: m.paloni@bisdom-roermond.nl
Een bijzondere viering, een concert, een lezing, een expositie of een andere interessante activiteit aan te kondigen? Dat kan op de activiteitenagenda op de website van het bisdom.
Onder het motto ‘Wat is er te doen in de kerk in Limburg?’ worden daar activiteiten aangekondigd die voor een breder publiek de moeite waard zijn. Parochies, kloosters of andere instellingen die bijeenkomsten of evenementen organiseren, kunnen deze aanmelden bij de Persdienst van het bisdom.
De volgende personen hebben een nieuwe benoeming en/of eervol ontslag gekregen:
Bisdom
De zeereerwaarde heer pastoor Jos L’Ortye is met ingang van 1 juni tevens benoemd tot “Custos Reliquiarum” van het bisdom Roermond. Hij krijgt hiermee de zorg voor de relieken die in het bezit zijn of komen van het bisdom. L’Ortye blijft daarnaast pastoor van de parochiefederatie Roerkerken.
Dekenaat Maastricht
De weleerwaarde heer Jean-Léonard Ratokiniaina bacc. is met ingang van 25 mei – de datum van zijn priesterwijding – benoemd tot kapelaan van de parochies St.-Petrus' Banden, HH. Monulfus en Gondulfus, H. Michael, H. Antonius van Padua (Scharn), H. Walburgis, H. Joannes Bosco, H. Hart van Jezus (Koepelkerk), O.-L.-V. van Lourdes, H. Familie, H. Gulielmus, H. Antonius van Padua (Nazareth) en H. Johannes de Doper in Maastricht-Oost. Kapelaan Ratokiniaina was al als diaken aan deze parochies verbonden.
Dekenaat Schinnen
De hoogeerwaarde heer deken Jack Honings krijgt met ingang van 1 juli eervol ontslag als deken van het dekenaat Schinnen en als pastoor van de parochies H. Dionysius in Schinnen, H. Petrus Canisius in Puth, H. Lambertus in Oirsbeek en H. Jozef in Doenrade. Honings is vijf jaar pastoor-deken van Schinnen geweest. Eerder werd al bekend dat hij een nieuwe benoeming heeft gekregen als pastoor-deken van Weert.
De zeereerwaarde heer Marcus Kenis wordt met ingang van 1 juli benoemd tot administrator (waarnemend pastoor) van de parochies H. Dionysius in Schinnen, H. Petrus Canisius in Puth, H. Lambertus in Oirsbeek en H. Jozef in Doenrade. Hij behoudt daarnaast zijn overige taken als pastoor van Beek, Neerbeek, Spaubeek en Sweikhuizen. Kenis blijft deze functies combineren tot er een nieuwe pastoor-deken voor Schinnen kan worden benoemd.
Dekenaat Susteren
De zeereerwaarde heer Guido Kessels lic. heeft met ingang van 1 juni eervol ontslag gekregen als administrator van de parochies HH. Landricus & Edith Stein in Echt, H. Pius X in Echt, O.-L.-V. Moeder der Heilige Hoop in Maria-Hoop, O.-L.-V. Onbevlekt Ontvangen in Pey, H. Judocus in St. Joost en O.-L.-V Onbevlekt Ontvangen in Koningsbosch. Pastoor Kessels overweegt een leven als religieus.
In verband met het vertrek van pastoor Kessels is de hoogeerwaarde heer deken drs. Geert Lauvenberg is met ingang van 1 juni benoemd tot administrator van de bovengenoemde parochiefederatie van Echt, Pey, Koningsbosch en omgeving.
Deken Lauvenberg is tevens benoemd tot administrator van de H. Rafaëlparochie in Maasbracht en omgeving. Hier volgt hij pastoor Lambert Creemers op, die onlangs met emeritaat is gegaan. Lauvenberg behoudt daarnaast zijn overige functies.
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere religieuze instellingen.
Laus Deo’s gezocht
Het kerkelijk zangkoor van de H. Martinusparochie in Vlodrop zit verlegen om 10 stuks van het gezangenboek Laus Deo. Wie het koor hieraan kan helpen, kan contact opnemen met Marjon v.d. Beek-Heiligers 06-48690855 of martinus@roerkerken.nl
God vinden in de stilte, kerken in de steigers, de Virga Jessefeesten in Hasselt en fietsen langs plekken vol verwondering. Zo maar een greep uit de onderwerpen die aan bod komen in de zomereditie van het bisdomblad De Sleutel, die een dezer dagen bij alle abonnees in de bus valt.
Daarin onder meer een uitgebreid artikel over de omvorming van parochies tot missionaire geloofsgemeenschappen. Krijn Pansters uit Reuver vertelt in ‘Mijn Geloof’ hoe hij in een Ashram in India ontdekte wat het betekent om je hele leven in dienst stellen van God en anderen. En ook waarom de middeleeuwen verre van donker waren. Voorzitter Ernst de Reus van de hoofdsynagoge Limburg waarschuwt voor opkomend antisemitisme en legt uit waar het vandaan komt.
We blikken terug op het 25-jarig bisschopsjubileum van Mgr. Everard de Jong en op de rondgang van de reliek van Bernadette. Ger Theelen uit Papenhoven legt uit hoe parochies ecologisch verantwoord met een begraafplaats kunnen omgaan. Verder kijken we vooruit naar het 75-jarig jubileum van het bisschoppelijk museum en we gaan fietsen langs plekken vol verwondering in de Grensmaasvallei en het 'Smalste Stukje Nederland'. Verder natuurlijk de vaste rubriek én een puzzel.
De Sleutel is het kleurrijke kwartaalmagazine van het bisdom voor iedereen die net iets meer wil weten over kerk en geloof in Limburg. Een abonnement kost €29 per jaar. Vraag een gratis proefnummer aan of neem direct een abonnement en ontvang een leuk welkomstcadeautje.
'Heel de Aarde, beeldend bewogen met de schepping'. Dat is de titel van een reizende expositie over klimaat en duurzaamheid van het christelijk kunstenaarscollectief ArsProDeo. Vanaf september kan de expositie door parochies en kloosters geboekt worden.
Het is inmiddels de derde reizende expositie van ArsProDeo. De vorige twee gingen over moderne slavernij en vluchtelingen. Nu wordt aandacht gevraagd voor klimaat en de zorg voor de schepping. Dit gebeurt in samenwerking met het initiatief GroeneKerken.
Deze nieuwe expositie omvat 23 kunstwerken in verschillende disciplines. Ze tonen onder andere de gebrokenheid van de mens, de hoop te midden van de teloorgang van de aarde, de relatie met het offer van Jezus, de schoonheid van de schepping, Gods Geest in de natuur en de problematiek van vervuiling.
Kerken die op zoek zijn naar een creatieve manier om aandacht te vragen voor het klimaatvraagstuk kunnen de expositie 'Heel de Aarde' uitnodigen om lokale activiteiten te ondersteunen. GroeneKerken is een project dat kerken en christelijke geloofsgemeenschappen wil inspireren en aanmoedigen om in geloof groene stappen te zetten. Landelijk zijn zo’n 500 kerken bij Groene Kerken aangesloten.
Op 28 november staat de theatervoorstelling ‘In Gods naam’ gepland in het Toon Hermanstheater in Sittard. In deze voorstelling speelt de bekende acteur Bastiaan Ragas Bijbelverhalen. De uitvoering is in samenwerking met de Protestantse Kerk Nederland gemaakt en komt nu naar Limburg. Parochies kunnen aan het project deelnemen door voor een vast bedrag kaartjes in te kopen. De parochies mogen de kaarten vervolgens doorverkopen of weggeven.
De van huis uit katholieke Bastiaan Ragas werd enkele jaren geleden gegrepen door de verhalen uit de Bijbel. Via vriendschap met een predikant heeft hij zich verder verdiept in de context van deze oerverhalen. Veel van zijn generatiegenoten zijn onbekend met deze verhalen of hebben ze afgeserveerd op grond van eenzijdige uitleg. Door het lezen en bestuderen van deze teksten is Ragas ervan overtuigd geraakt dat deze verhalen ook van onschatbare waarde zijn voor onze tijd.
In een tijd vol onzekerheden, onrust en verandering zoekt Bastiaan Ragas naar antwoorden. In de avondvullende voorstelling gaat hij kriskras door de Bijbel en licht er bekende en onbekende verhalen uit. De gekozen verhalen hebben voor hem allemaal op hun eigen manier iets te maken met de vraag: ‘Waar ben je bang voor?’ Ragas deelt hoe deze verhalen en deze vragen raken aan zijn eigen persoonlijke leven, door hierover te vertellen en dit te bezingen. Soms schurend, altijd in dialoog met de zaal, soms kwetsbaar en confronterend. Verhalen over angst, liefde, hoop en moed. Hij verweeft zijn herkenbare persoonlijke levensvragen met de verhalen uit de Bijbel. Hij leest voor uit de evangeliën, zingt (op eigen wijze) uit de psalmen en oreert met Spreuken.
Tegenspeler Yvonne van den Eerenbeemt neemt verschillende rollen uit de verhalen aan en roept Ragas en het publiek soms tot de orde: 'Dit staat er helemaal niet, ook al is het wel altijd zo uitgelegd'. Soms speelt de acteur God, een (stille) getuige of een figurant. Een multi-instrumentalist, Martijn Beekers, geeft muzikale ondersteuning en rijgt moeiteloos het repertoire van Elvis, spirituals, Bach en Hazes aan elkaar.
Parochies die kaarten voor de voorstelling willen reserveren, kunnen contact opnemen met Klaas Bos, scriba (secretaris) van de protestantse gemeente Maas- en Beekdal: scriba@pgmbd.nl
In het kader van het Jaar van Gebed heeft uitgeverij Adveniat op verzoek van de Nederlandse bisschoppenconferentie een inspiratieboekje uitgegeven over het Onze Vader. De boekjes zijn tegen gereduceerd tarief bij het bisdom verkrijgbaar.
In de schaduw van de Sint-Janskathedraal in Den Bosch werd half mei het speciale inspiratieboekje gepresenteerd. Het eerste exemplaar van ‘Onze Vader die in de hemel zijt’ werd door Leo Fijen van uitgeverij Adveniat overhandigd aan de bisschoppen Mgr. Gerard de Korte en hulpbisschop Mgr. Herman Woorts, die beiden een bijdrage voor het boekje hebben geschreven.
Als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025 staat in dit jaar het gebed centraal. Een van de belangrijkste gebeden is het Onze Vader. Uitgevrij Adveniat heeft in samenwerking met de landelijke projectgroep Heilig Jaar dit meditatieboekje over het Onze Vader uitgegeven. Daarin staan gebeden, meditaties en belevingsverhalen. Pater Jan Hulshof heeft een bezinnende tekst bij elke bede van het Onze Vader geschreven. Verder zijn er teksten en gedachten te lezen van onder anderen paus Franciscus, Manon Vanderkaa, Eric Borgman, Clara Sies, Titus Brandsma en de twee genoemde bisschoppen.
Het inspiratieboekje ‘Onze Vader die in de hemel zijt’ is uitgegeven bij Adveniat en kost normaal gesproken € 12,99. Parochies kunnen meerdere exemplaren bij het bisdom kopen voor € 5 per stuk.
Parochies die interesse hebben, kunnen mailen naar persdienst@bisdom-roermond.nl
In de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is Jean-Léonard Ratokiniaina
zaterdag 25 mei door hulpbisschop Mgr. Everard de Jong tot priester gewijd.
Ratokiniaina is 34 jaar, komt uit Madagascar en is lidvan de beweging van de Neokatechumenale Weg.
Hij gaat als kapelaan werken in Maastricht-Oost.
Belangstellenden kunnen de komende maanden nog vier keer deelnemen aan een Stille Dag in een klooster in het kader van het Jaar van gebed. De dagen worden aangeboden door het bisdom in samenwerking met de betreffende kloostergemeenschap.
Tijdens deze dagen kunnen de deelnemers zich voor één dag terugtrekken in de stilte van het klooster. Zo’n dag begint met een eucharistieviering om 9.30 uur. Daarmee gaat de stilte in die tot het einde van de dag zal duren. In de ochtend en de middag is er een inleiding op stilte en gebed. Aan het eind van de middag wordt de dag besloten met het avondgebed.
De vier komende Stille Dagen zijn op zaterdag 13 juli (benedictinessen, Tegelen), zaterdag 10 augustus (De Kommel, Maastricht), zaterdag 14 september (Foyer de Charité, Thorn) en zaterdag 9 november (Het Werk, Merkelbeek).
Deelname aan de Stille Dagen kost €25 per keer. Aanmelding en betaling geschiedt via het bisdom. Voor een aantal huizen geldt dat het aantal deelnemers beperkt is. Dan geldt de volgorde van aanmelding. Belangstellenden kunnen aan één of meerdere dagen deelnemen of aan ze allemaal.
De inschrijving voor de Nationale Bedevaart naar Rome in het Heilig Jaar 2025 is geopend. In de meivakantie van volgend jaar gaan de Nederlandse bisdommen samen op bedevaart naar Rome. Ze geven daarmee gehoor aan de uitnodiging van paus Franciscus om tijdens het Jubeljaar als ‘pelgrims van hoop’ naar Rome te komen en door de Heilige Deuren de grote basilieken te betreden.
Parochies, kloosters of verenigingen als zangkoren en broederschappen zijn van harte uitgenodigd om zich als groep aan te melden. Tijdens de week zijn er gezamenlijke vieringen voor alle deelnemers en afzonderlijke programmaonderdelen per bisdom. Op het programma staan onder meer een Nederlandse mis in de Sint-Pieter en deelname aan een audiëntie met paus Franciscus.
Er zijn mogelijkheden om per vliegtuig te reizen of per bus. Ook is er een speciale jongerenreis per trein tegen gereduceerd tarief. Gezinnen kunnen een familiearrangement met flinke korting boeken. De Nationale Bedevaart naar Rome vindt plaats van 27 april tot en met 2 mei 2025. De bedevaart wordt op verzoek van de Nederlandse bisschoppenconferentie uitgevoerd door bedevaartorganisatie Huis voor de Pelgrim in Maastricht. De inschrijving is geopend. Inschrijven kan via www.rome2025.nl of www.huisvoordepelgrim.nl.
Meer info / inschrijven voor de bedevaart
Download flyer Romebedevaart
Meer informatie over het Heilig Jaar 2025
Tot en met 14 juli vindt het jaarlijks Orgelfestival Limburg plaats. Er is een lange lijst met concerten op orgels in tal van kerken in Limburg.
Ook zijn er orgel wandel- en fietstochten en een Open Orgeldag op zaterdag 13 juli, waarbij belangstellenden zelf orgels mogen bespelen. Nieuw is dit jaar een informeel orgelconcert met kinderen op zaterdag 15 juni in Sittard. Aan het orgelfestival wordt meegewerkt door tal van organisten en andere muzikanten uit binnen- en buitenland. H
Kijk voor het volledige programma op
Als Kerk zijn we een gemeenschap van biddende mensen. De liturgie lijkt voor buitenstaanders misschien elke dag hetzelfde, maar is steeds nieuw en anders. Bezinning op het Woord is een uitgave van de Dienst Liturgie en Kerkmuziek van het Bisdom Roermond.
De uitgave is bedoeld voor allen die zich willen verdiepen in de liturgie van de eucharistie. Bezinning op het Woord biedt een inleiding, een korte bezinning, voorbeden en verwijzingen naar de teksten van de dagelijkse liturgie.
Abonnement
Bezinning op het Woord verschijnt elke maand als handzame brochure. Kosten abonnement met ingang van 2024:
Nederland/België: € 31,-
Overige Europese landen: € 55,-
Buiten Europa: € 65,-
Administratie Bezinning op het Woord (BOHW)
Postbus 470
6040 AL Roermond
E: neem abonnement info@bisdom-roermond.nl
Vandaag wordt vanaf 10.00 uur de televisiemis op NPO2 uitgezonden vanuit de H. Hartkerk in Roermond.-Oost.
Kwartaalvergadering van de dekens en de bisdomstaf.
Laatste in de reeks studiebijeenkomsten van de Diocesane Pastorale Studiegroep. Inleider: oud-burgemeester Herman Kaiser over bestuur en geest van de tijd.
Symposium in Maastricht bij gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Bisschoppelijk Museum.
Viering van het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming. Kantoren bisdom gesloten.