Vier Pasen. Onder dat motto zijn de gezamenlijke Nederlandse bisdommen een campagne gestart om gelovigen te helpen ondanks de lockdown de veertigdagentijd en Pasen bewust te beleven. Deze week is een speciale website online gegaan, die bezoekers de gelegenheid biedt ook thuis stil te staan bij de vastentijd en Pasen. De site helpt mensen ook om de eigen parochie te vinden.
De bisdommen zijn deze campagne gestart, omdat de kans groot is dat de huidige beperkende coronamaatregelen nog wel even zullen aanhouden. Dat betekent dat voor het tweede achtereenvolgende jaar Pasen anders gevierd moet worden. De campagne VierPasen wil net als de eerdere campagne VierKerstmis mensen helpen om het feest niet zomaar over te slaan, maar in kleine kring stil te staan bij de betekenis ervan.
Website
‘Jezus leeft, Hij is waarlijk opgestaan. Dat is de boodschap van Pasen. Dit willen we vieren en daar leven we veertig dagen lang naar toe’, zo opent de website vierpasen.nl. De website helpt bezoekers om de eigen parochie te vinden en om zo op de parochiewebsite te kunnen checken of er plek is bij een van de vieringen. Als de beschikbare plaatsen al zijn gereserveerd, is het vaak mogelijk om thuis mee te vieren via een livestream. Als ook dat niet kan, is er elke zondagochtend (en met Pasen ook de Paaswake op zaterdagavond) een eucharistieviering te zien op NPO2 bij KRO-NCRV.
Op vierpasen staan nog meer handige links en downloads. Zo is er een link naar de website van Vastenactie om in de veertig dagen voorbereidingstijd op Pasen ook iets te kunnen doen voor anderen. Ook is er een link naar liturgieboekjes die helpen om thuis mee te vieren op alle zondagen in de Veertigdagen- en Paastijd.
Bisschoppen geven uitleg
In de Goede Week worden op de website meerdere filmpjes gepubliceerd, waarin de bisschoppen persoonlijk uitleg geven bij belangrijke onderdelen van de Goede Week en Pasen. Verder is op de site de boodschap van paus Franciscus voor de Veertigdagentijd te vinden.
Op de website van het bisdom Roermond kunnen ook initiatieven van Limburgse parochies worden aangemeld, die als voorbeeld voor andere parochies kunnen dienen en tegelijkertijd laten zien hoe kerken zich inspannen om in deze coronatijd op afstand toch nabij te zijn.
Om parochies te helpen bij het opstellen van hun privacyverklaring is er een model-privacyverklaring voor parochies beschikbaar. Dit model is in januari 2021 herzien met het oog op het streamen van kerkelijke vieringen. Met deze model-privacyverklaring heeft de parochie een goed instrument in handen om mensen te informeren over welke gegevens de parochie verzamelt en waarom dit gebeurt.
Deze privacyverklaring is een model-document. Dit betekent dat het parochiebestuur de privacyverklaring kan aanpassen en uiteindelijk zelf moet vaststellen.
De geldende privacyregels schrijven voor dat mensen in heldere en begrijpelijke taal worden geïnformeerd over wat er met hun gegevens gebeurt. In de herziene model-privacyverklaring zijn een aantal onderwerpen verduidelijkt of met voorbeelden toegelicht. De parochies wordt geadviseerd de privacyverklaring voor de eigen parochie vast te stellen en dan direct op de parochiewebsite te plaatsen.
In de onderstaande situaties wordt de privacyverklaring door de parochie aan een betrokkene overhandigd (dit kan ook digitaal, bijvoorbeeld via e-mail):
- Aan ouders van een dopeling bij de aanmelding voor het sacrament van het Doopsel;
- Aan volwassenen bij de registratie van de opname in het catechumenaat;
- Aan de huwelijkskandidaat(aten) indien hij of zij niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk;
- Aan contactpersonen opgenomen in het nabestaanden en/of begraafplaatsregister (grafrechten) indien de contactpersoon niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk;
- Aan de vrijwilliger, indien de vrijwilliger niet is ingeschreven in de ledenadministratie van de R.-K. Kerk.
Download nieuw model-privacyverklaring
AVG-nieuwsbrief
Het secretariaat van de Nederlandse Bisschoppenconferentie geeft regelmatig nieuwsbrieven uit over ontwikkelingen rond de AVG. Parochies kunnen zich hierop abonneren.
De priesterdagen die in de veertigdagentijd zouden plaatsvinden, zijn verplaatst naar september.
De tweede editie van de priesterdagen zou plaatsvinden van 21 tot en met 23 februari. Vanwege de lockdown is besloten deze uit te stellen. Ze vinden nu plaats van zondagavond 19 tot en met dinsdag 21 september. Priesters die aan de dagen willen deelnemen, kunnen de data vast reserveren. Een uitnodiging met het programma volgt later dit jaar.
Tot enkele jaren geleden organiseerde het bisdom in de veertigdagentijd een retraite voor priesters en diakens. Vorig jaar is deze vervangen door een samenkomst van zondagavond tot dinsdagmiddag, die de naam priesterdagen heeft meegekregen. Deze hebben meer het karakter van navorming rond een bepaald thema en bieden ook meer gelegenheid voor onderlinge ontmoeting en persoonlijke ontmoeting met de bisschop.
In de januari-uitgave van Clavis zijn de wijdingsjubilea van dit jaar vermeld. Helaas waren in de lijst enkele jubilea vergeten.
Het betreft de permanent-diakens die dit jaar hun 40-jarig wijdingsjubileum vieren. Zij waren in 1981 de eerste permanent-diakens die in ons bisdom werden gewijd.
De volgende diakens mogen dit jaar hun jubileum vieren
40 jaar diaken
G.M.M. Lomme, Guttecoven (7 februari) emeritus-diaken in Guttecoven (foto)
W.P.H. Beerkens, ECHT (14 november) emeritus-diaken in Echt
De afdeling Financieel Economische Zaken van het bisdom vraagt parochies om, conform het ‘Algemeen Reglement voor het bestuur van een parochie’, hun jaarstukken over 2020 vóór 1 mei 2021 in te dienen.
Deze datum is van belang, omdat de jaarstukken bij het bisdom verwerkt moeten worden en een aantal gegevens vervolgens tijdig op een speciale website van de Belastingdienst moeten worden ingevuld in verband met de Anbi-erkenning. Afgelopen jaren is het regelmatig voorgekomen dat parochies hun jaarstukken te laat inleverden en daardoor uiteindelijk ook hun Anbi-status verloren. Parochies die hun financiële administratie al voeren met het programma Exact Online dienen de door Exact Online opgestelde kolommenbalans (uitgebreide versie) over te nemen in de model jaarrekening, zoals deze op de website van het bisdom is te downloaden.
Parochies die nog met een eigen administratiesysteem werken, moeten de gegevens hieruit ook omzetten naar het model jaarrekening zoals dit op de website is te downloaden. Vervolgens kunnen deze stukken, inclusief het door het kerkbestuur ondertekende voorblad en de getekende verklaring van de kascontrolecommissie, digitaal of op papier worden ingediend via receptie@bisdom-roermond.nl of p.peeters@bisdom-roermond.nl.
Op de website van het bisdom is, naast een model jaarrekening, ook een invulinstructie te vinden alsmede andere documenten die van belang zijn voor het opstellen en compleet maken van de jaarstukken.
In verband met de lockdown is de voor 20 februari geplande info-ochtend van het Theologisch Instituut Rolduc verplaatst naar zaterdag 10 april. Het Theologisch instituut is de opleiding voor diaken, pastoraal werkers, godsdienstdocenten en catechisten.
Het Theologisch Instituut biedt diverse mogelijkheden aan om in deeltijd theologie te studeren. Gedurende een aantal weekenden per jaar (van vrijdagavond tot zaterdagmiddag) komen de studenten in Rolduc in Kerkrade bij elkaar voor een theologische vorming op HBO-niveau. Op het lesprogramma staan vakken als theologie, filosofie, Bijbelwetenschap, maar ook sociale leer van de kerk, ethiek, moraal, ecclesiologie, kerkgeschiedenis en meer praktijkgerichte vakken.
Wie een diploma van het Theologisch Instituut op zak heeft, kan op diverse plaatsen op de arbeidsmarkt terecht. Maar de opleiding kan ook heel geschikt zijn voor iemand die uit puur persoonlijke interesse een of meer modules wil volgen. Vind meer informatie over de opleiding op de website
Info-ochtend
Het programma van de info-ochtend op 10 april ziet er als volg uit:
Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Aanmelden vooraf kan via e-mail
‘Eenzaamheid. Daarover praat je toch niet – of?’ Zo luidt het thema van de Euregionale Oecumenische Conferentie die dit jaar online wordt gehouden op vrijdag 19 maart. Eenzaamheid lijkt een steeds groter probleem in de samenleving te worden Hoewel het nog nooit zo makkelijk was als vandaag de dag om met anderen in contact te komen, zijn er toch mensen die vereenzamen en daardoor ziek worden.
Volgens de organisatoren van de conferentie is eenzaamheid zelfs een hoofdprobleem in de huidige samenleving en toch spreekt paradoxaal genoeg bijna niemand erover. Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan en de toename van eenzaamheid? Maakt ons moderne leven mensen eenzaam? Zijn mensen in onze Kerken eenzaam? Kunnen we het voorkomen dat mensen vereenzamen? Kan ons christelijk geloof helpen met de eenzaamheid om te gaan? Vragen als deze komen tijdens de online bijeenkomst aan bod.
Sprekers zijn onder andere drs. Hans Kling: hoofd dienst geestelijke verzorging MUMC Maastricht, Frank Reyans van het bisdom Aken, Johannes Mertens en Franziska Schmitz van KatHO in Aken, Prof. Dr. Andreas Wittrahm van het caritasverband voor het bisdom Aken, Winfried Winkler van het seniorenhuis Haus Hörn in Aken en diaken Gerard Sars die in de parochies van de Roerstreek actief is.
Het online programma begint om 9.00 uur en duurt tot 13.00 uur. Naast de centrale lezingen is het ook mogelijk om digitaal aan werkgroepen deel te nemen. De deelname is dit jaar gratis. Aanmelden per e-mail of telefoon kan tot 8 maart bij Frau Simone Eschweiler (per e-mail of telefonisch 0049-241-431233).
Bisschop Harrie Smeets heeft de volgende personen een nieuwe benoeming aangeboden en/of eervol ontslag verleend:
Bisdom Roermond
De zeereerwaarde heer Jules de Bruin is met ingang van 15 december 2020 beschikbaar voor de coaching van catechisten met een benoeming of een zogeheten getuigschrift in het bisdom Roermond.
Dekenaat Heerlen
De zeereerwaarde heer William van Dijck is met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot pastoor van de nieuwe parochie H. Johannes Evangelist in Hoensbroek. Deze parochie is ontstaan uit de fusie van de parochies H. Johannes Evangelist, H. Joseph, H. Montfort, Onze-Lieve-Vrouw Maagd der Armen en H. Hart van Jezus in Hoensbroek. Van Dijck was voorheen pastoor van deze afzonderlijke parochies.
Dekenaat Kerkrade
Met ingang van 1 januari worden de parochies H. Antonius van Padua en H. Maria Goretti in Kerkrade-Bleijerheide in solidum (gezamenlijk) geleid door een groep priesters die bestaat uit de hoogeerwaarde heer deken Steph Nevelstein, de zeereerwaarde heer Hans Kreuwels en de zeereerwaarde heer Andreas Caldelas Schwarz. Deken Nevelstein is tevens benoemd tot moderator van dit team.
De eerwaarde zuster Marie-Liesse Pouls is met ingang van 1 februari 2021 benoemd tot catecheet van de parochies H. Lambertus, H. Catharina, H. Petrus en Maria Tenhemelopneming, De Blijde Boodschap, HH. Jozef & Norbertus, H. Hart van Jezus, H. Antonius van Padua en H. Maria Goretti in Kerkrade. Zij zal zich met name toeleggen op de werkvelden liturgie (gebedsdiensten op weekdagen) en catechese en specifiek volwassenencatechese.
Dekenaat Maastricht
De eerwaarde heer Frans Maenen uit Meerssen krijgt met ingang van 1 mei 2021 eervol ontslag als diaken-assistent van de parochies H. Bartholomeus en H. Jozef Arbeider in Meerssen en H. Hart van Jezus in Meerssen-Rothem. Maenen gaat met emeritaat. Hij is sinds 1994 actief geweest in deze parochies.
Dekenaat Roermond
De eerwaarde heer Bert Venner is met ingang van 1 februari 2021 benoemd tot diaken-assistent van de parochiefederatie Roerstreek, die bestaat uit de parochies H. Catharina in Montfort, HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint-Odiliënberg, H. Matthias in Posterholt, H. Martinus in Vlodrop, H. Sebastianus in Herkenbosch en H. Andreas in Melick. Venner was voorheen actief in het parochiecluster van Roermond-Oost.
Mevrouw Lian Overbeeke-Verwijmeren is met ingang van 1 februari 2021 benoemd tot catecheet van de parochies H. Catharina in Montfort, HH. Wiro, Plechelmus en Otgerus in Sint Odiliënberg, H. Matthias in Posterholt, H. Martinus in Vlodrop. H. Sebastianus in Herkenbosch en H. Andreas in Melick. Zij gaat zich met name toeleggen op de werkvelden diaconie en jeugdwerk.
Dekenaat Schinnen
De eerwaarde heer Herman Janssen is met ingang van 1 februari 2021 benoemd tot diaken-assistent van de parochies H. Dionysius in Schinnen, H. Petrus Caninius in Puth, H. Lambertus in Oirsbeek en H. Jozef in Doenrade. Diaken Janssen was voorheen actief in het parochiecluster van Heerlen-Noord
Dekenaat Sittard
De zeereerwaarde heer Harry Quaedvlieg is met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot pastoor van de nieuw parochie HH. Marcellinus en Petrus in Geleen. Deze is ontstaan uit een fusie van de parochie H. Augustinus, HH. Marcellinus en Petrus, Christus Koning, Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, H. Barbara, HH. Engelbewaarders, H. Pastoor van Ars en Verrijzenis van Onze Heer Jezus Christus, alle te Geleen. Quaedvlieg was voorheen al pastoor van deze afzonderlijke parochies.
De eerwaarde heer Nicholas Pethuru is met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot diaken-assistent van de bovengenoemde nieuwe parochie HH. Marcellinus en Petrus in Geleen.
Dekenaat Susteren
De eerwaarde heer Willem Mestrom heeft met ingang van 1 januari 2021 eervol ontslag gekregen als diaken-assistent van de parochie H. Jodocus in Sint Joost. Diaken Mestrom gaat met emeritaat. Sinds zijn diakenwijding 2000 was hij onder meer actief in de parochies O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Pey, O.-L.-V. Moeder van de Heilige Hoop in Maria-Hoop en O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Koningsbosch.
Dekenaat Venray
De zeereerwaarde heer Guido Kessels is met ingang van 1 januari 2021 tevens benoemd tot pastoor van de parochie H. Dionysius in Heijen. Kessels blijft daarnaast pastoor van de buurparochies in Gennep.
Zoals eerder bekend gemaakt is, is de zeereerwaarde heer Theo Miedema met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot pastoor van de federatie van de zogeheten VOMMMM-parochies in de kop van Noord-Limburg. Deze federatie bestaat uit de parochies H. Antonius Abt in Ven-Zelderheide, H. Johannes de Doper in Ottersum, O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Milsbeek, H. Antonius Abt in Mook, HH. Lambertus en Brigida in Middelaar en O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten in Molenhoek. Miedema was voorheen als kapelaan actief in onder meer Venray en Leunen, Veulen en Heide.
De hoogeerwaarde heer deken Ed Smeets is met ingang van 1 januari 2021 tevens benoemd tot pastoor van de parochies H. Oda in Ysselsteyn, H. Johannes de Doper in Merselo en tot rector van het rectoraat Koningin van de Vrede in Vredepeel. Tevens is hij met ingang van 1 januari benoemd tot pastoor van de parochies H. Catharina in Leunen en tot rector van de rectoraten O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Heide en H. Antonius van Padua in Veulen. Smeets behoudt daarnaast zijn overige taken als pastoor-deken van Venray en vicaris voor liturgie en kerkmuziek in het bisdom Roermond.
De zeereerwaarde heer Martinus Rijs is met ingang van 1 januari 2021 benoemd tot assistent van deken Ed Smeets in de parochies waar deze als pastoor, rector en administrator actief is. Dit betreft de parochies St. Petrus’ Banden, Christus Koning, O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten en H. Franciscus van Assisië in Venray, H. Oda in Ysselsteyn, H. Johannes de Doper in Merselo, H. Catharina in Leunen, HH Cosmas en Damianus in Afferde en H. Jozef in Siebengewald, alsmede de rectoraren H. Jozef in Smakt, Koningin van de Vrede in Vredepeel, O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Heide en H. Antonius van Padua in Veulen.
Overleden priesters in het bisdom Roermond in de afgelopen periode
Oud-pastoor Lambert van den Hoven
In het Duitse Blankenheim-Lommersdorf is op woensdag 20 januari oud-pastoor Lambert van den Hoven van Oud-Valkenburg overleden. Hij is 87 jaar geworden. Lambertus Henricus Arnoldus Maria van den Hoven werd op 15 juli 1933 in Loon op Zand (Kaatsheuvel) geboren. Zijn priesterwijding vond plaats op 23 mei 1959 in het bisdom van 's-Hertogenbosch. Hij was werkzaam in de parochies van Lierop, Groesbeek en Valkenswaard. Vervolgens werd hij leraar en later decaan op diverse middelbare scholen. Na zijn pensioen werd Van den Hoven met ingang van 1 april 1994 benoemd tot administrator van de parochie H. Johannes de Doper in Oud-Valkenburg, waar hij met ingang van 23 mei 1999 tot pastoor benoemd werd. Per 1 maart 2011 kreeg hij eervol ontslag als pastoor. Sinds 5 mei 2005 was Van den Hoven geïncardineerd als koorbisschop in de Syro-Malankara-Katholieke Kerk. Dit is een eretitel in een van de oosters-katholieke kerken, die geünieerd is met Rome. Na zijn eervol ontslag in 2011 ging Van den Hoven bij de gemeenschap 'Orde Communio in Christo' in Mechternich in Duitsland wonen. Hij assisteerde regelmatig in de parochie Blankenheim en met name in het plaatsje Lommersdorf. Op vrijdag 29 januari vond hier ook de uitvaart plaats.
Oud-pastoor Jef Penders
In zorgcentrum Dr. Ackenshuis in Gulpen is op 27 januari oud-pastoor Jef Penders van Wijlre op 100-jarige leeftijd overleden. Penders was de oudste priester van het bisdom Roermond, zowel in leeftijd als in wijdingsjaren. Op 6 april zou hij zijn 75-jarig priesterfeest vieren. Dat zou een uniek jubileum zijn geweest in de geschiedenis van het bisdom Roermond. Emeritus-pastoor Franciscus Josephus Penders werd op 6 april 1920 in Voerendaal geboren. Precies 26 jaar later werd hij in 1946 op zijn verjaardag in Roermond tot priester gewijd. Daarna was hij 20 jaar lang docent aan het toenmalig kleinseminarie Rolduc. Halverwege de jaren zestig was Penders bouwpastoor van de hulpkerk Simpelveld-Huls. Van 1966 tot 1972 was hij pastoor van de Gerlachusparochie in Banholt en vervolgens van 1972 tot aan zijn emeritaat in 1985 pastoor van de Getrudisparochie in Wijlre. Tussen 1998 en 1999 was hij nog een jaar bisschoppelijk gedelegeerde voor emeriti priesters en diakens en voor zieke priesters en diakens. De uitvaart heeft op 3 februari in Wijlre plaatsgevonden.
Pater Gerard Wilkens s.j.
In zijn woonplaats Nijmegen is woensdag 20 januari pater Gerard Wilkens s.j. overleden aan de gevolgen van corona. Pater Wilkens was meer dan 30 jaar de spirituaal van het Grootseminarie Rolduc. Dr. Gerardus Theodorus Antonius Wilkens s.j. werd op 18 april 1940 in Groningen geboren. Zijn intreding bij de orde van de jezuïeten vond plaats op 7 september 1958. Op 12 april 1969 werd hij in Amsterdam tot priester gewijd. Drie jaar later, op 1 juli 1972 werd hij benoemd tot rector van Huize St. Elisabeth in Nunhem. Deze functie vervulde hij tien jaar. Met ingang van 1 augustus 1982 werd pater Wilkens benoemd tot spirituaal van het grootseminarie Rolduc. Met ingang van 1 augustus 1987 werd hij tevens spirituaal van de diakenopleiding. Bij de omvorming van de diakenopleiding in het Theologisch Instituut Rolduc bleef hij dit ambt vervullen. Met ingang van 1 augustus 2012 kreeg pater Wilkens eervol ontslag als spirituaal van het grootseminarie Rolduc. Per 5 juli 2015 volgde zijn eervol ontslag als spirituaal van het TIR, waarna hij met emeritaat ging. Recentelijk woonde hij in het zorgcentrum van zijn orde Aqua Viva in Nijmegen. De plechtige uitvaartdienst en de begrafenis op begraafplaats Jonkerbos in Nijmegen vinden in besloten kring plaats.
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere religieuze instellingen.
Barbara gezocht
In de kerk van Broekhuizenvorst heeft tot aan de verwoesting van de kerk aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een Barbarabeeld gestaan. Jeu Derikx en zijn vrouw willen de kerk graag weer een nieuw Barbarabeeld schenken. Ze zijn daarom op zoek naar een mooi beeld van de heilige Barbara van minimaal 60 cm hoog. Het echtpaar Derikx heeft een Barbarabeeld, maar dat vinden ze te klein. Ze willen het eventueel ruilen voor een groter exemplaar. Reageren: stuur e-mail
Grote Kerstgroep gezocht
De Heemkundekring Schaijk-Reek in Noord-Brabant is op zoek naar een groep grote kerstbeelden om aan het einde van dit jaar een kerststal te kunnen bouwen. Is er ergens een parochie of klooster die een kerstgroep over heeft? Enig herstelwerk is geen probleem. Een bescheiden vergoeding is bespreekbaar. Reageren: Peter Klievink 06 – 2186 2584 of stuur e-mail
Al heel wat jaren zijn februari en maart de maanden waarin er, op basis van een zesjarenplan, bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort subsidie kan worden aangevraagd voor de instandhouding van Rijksmonumentale kerkgebouwen.
Het betreft hier de Subsidieregeling Instandhouding Monumenten, kortweg SIM genoemd. Voorheen bestond deze regeling onder de naam Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten (BRIM). Veel parochies die een Rijksmonumentaal kerkgebouw hebben maken al gebruik van deze regeling. Voor kerkbesturen die nog niet zo bekend zijn met deze regeling wordt deze hier kort samengevat en voorzien van een advies over de wijze waarop een en ander het beste kan worden aangepakt.
Subsidie vanuit de SIM-regeling is bedoeld ter medefinanciering van de kosten voor het verrichten van noodzakelijke subsidiabele onderhouds- en instandhoudingswerkzaamheden op basis van een zesjarig onderhouds-/instandhoudingsplan. Welke kosten allemaal als subsidiabel worden aangemerkt, is vastgelegd in de ‘leidraad subsidiabele instandhoudingskosten’. Denk daarbij in grote lijnen aan werkzaamheden die noodzakelijk zijn om het kerkgebouw wind- en waterdicht te houden om zo het casco constructief verantwoord in stand te houden.
Regeling
De omvang van een subsidie in het kader van de SIM-regeling voor een Rijksmonumentaal kerkgebouw is maximaal drie procent van de herbouwwaarde van het kerkgebouw. De herbouwwaarde staat vermeld op de polis van de opstalverzekering van het kerkgebouw. Om een voorbeeld te geven: stel dat de herbouwwaarde van een kerkgebouw 10 miljoen euro bedraagt, dan mogen de totale plankosten die voor subsidie in aanmerking komen maximaal € 300.000 inclusief BTW bedragen.
Nadat de SIM-aanvraag door de RCE is ontvangen en ontvankelijk is verklaard, begint het beoordelingsproces. Meestal ontvangen de aanvragers tegen eind augustus bericht over de vaststelling van de subsidiabele kosten door de RCE. Indien er voldoende budget is, gaat deze vaststelling vergezeld van een subsidiebeschikking. Die laatste bedraagt op dit moment 60 procent van de subsidiabele kosten. Met andere woorden: 60 procent van de subsidiabel gestelde kosten wordt vergoed door subsidie van de RCE.
Wanneer de RCE onvoldoende budget heeft, wordt de volgende keuzevolgorde gehanteerd:
- Monumenten die voorkomen op de werelderfgoedlijst
- Monumenten die in eigendom zijn bij een Professionele Organisatie voor Monumentenbehoud (POM). Dat zijn organisaties die meer dan twintig Rijksmonumenten in eigendom hebben.
- Overigemonumenten waarbij de plannen met de laagste subsidiabele kosten als eerste worden gehonoreerd.
Co-financiering
Indien de parochie een subsidiebeschikking ontvangt in het kader van de SIM-regeling kan er op basis van die beschikking ook een subsidie worden aangevraagd bij de provincie Limburg. Dit kan in het kader van de zogenaamde Monulisaregeling. Op basis van die Rijksbeschikking verstrekt de provincie dan ook nog eens 15 procent subsidie voor de door de RCE subsidiabel gestelde kosten.
Daarnaast is het raadzaam om op basis van het plan en de ontvangen Rijksbeschikking ook een verzoek tot subsidie in te dienen bij de eigen gemeente. Dit spreekt voor zich als er een gemeentelijke verordening is, waar mogelijk een beroep op kan worden gedaan. Naar ook als die er niet is, is het altijd raadzaam zich met een schriftelijk verzoek te wenden tot het College van B & W. Tot slot kan er, in bepaalde gevallen, wellicht ook nog aanspraak worden gemaakt op private fondsen om zo het eigen aandeel in de financiële dekking van de totale kosten te verlichten.
Natuurlijk omvat de SIM-regeling veel meer dan hier in grote lijn wordt uitgelegd en zijn er in bepaalde situaties specifieke mogelijkheden, waar gebruik van kan worden gemaakt. Om van al die mogelijkheden zo optimaal mogelijk gebruik te maken, is het verstandig dat eigenaren/kerkbesturen zich bij het opstellen en verzorgen van de subsidieaanvragen – maar ook bij de voorbereiding van de uitvoering en latere begeleiding van de uitvoering en de formele administratieve afwikkeling – laten bijstaan door een externe professional met uitgebreide kennis over monumentenzorg, die alle ins en outs van de regeling van haver tot gort kent.
Externe hulp
Daarbij is het ook heel erg belangrijk dat die externe professional, in goed overleg met eigenaren/kerkbesturen, de juiste prioriteiten kan stellen. Er zal niet alleen naar de bouwkundige noodzaak gekeken moeten worden, maar ook naar de beleidsmatige en financiële aspecten (zoals een sluitende financiële dekking) gedurende het hele proces van het opstellen van het plan tot de uiteindelijke eindverantwoording. De kosten voor het inschakelen van een externe professional zijn eveneens subsidiabel. Een belangrijk advies aan kerkbesturen luidt ook om voorafgaande aan het inzetten van een SIM-traject altijd eerst even overleg te plegen met de afdeling bouwzaken van het bisdom.
Parochies die naar aanleiding van dit artikel specifieke vragen hebben of een nadere toelichting willen ontvangen, kunnen daarvoor contact opnemen met Michel Van Sloun, senior-bouwadviseur van het bisdom Roermond, bereikbaar via 0475-386783, 06-53213660 of stuur e-mail
RKKids.nl is de naam van een nieuw initiatief voor kindercatechese in parochies. De website stelt elke maand een kinderpagina beschikbaar, die via parochiebladen of parochiewebsites kan worden gepubliceerd. De pagina kan eventueel ook uitgeprint in de kerk worden gelegd of gebruikt worden voor catechesegroepen.
De kinderpagina RKKids.nl is een initiatief van de landelijk opererende Stichting Instituut voor Huwelijk Gezin en Opvoeding (IHGO). Elke maand wordt een nieuwe thematische pagina gemaakt aan de hand van een evangelielezing, een kerkelijke feestdag, de tijd van het jaar, een heilige of een algemeen religieus thema. De pagina bestaat steeds uit een tekst en een kleurplaat. Ok zijn er links opgenomen naar filmpjes op internet.
Het initiatief is ontstaan, omdat volgens de makers veel parochies geen mensen, middelen of mogelijkheden hebben om regelmatig zelf zo'n pagina samen te stellen. Parochies kunnen een gratis abonnement nemen. De pagina verschijnt elf keer per jaar. Vóór de 10e van de elke maand verschijnt de pagina voor de daaropvolgende maand.
Op 11, 12 en 13 maart vindt een online Pastoraal Congres plaats met de titel ‘Als God ons renoveert’. Dit congres wordt aangeboden aan de parochies door de gezamenlijke nieuwe bewegingen.
Onder de sprekers zijn bisschop Jan Liesen van Breda en emeritus hulpbisschop Jan van Burgsteden van het bisdom Haarlem-Amsterdam. Verder spreekt ook Arnoud Drop, directeur van Alpha Nederland, die als niet-katholieke spreker is uitgenodigd om de deelnemers een spiegel voor te houden. Deelname is gratis.
Het congres heeft als doel parochies en parochianen in de huidige parochie-situaties te helpen meer missionair te worden. Dit in de geest van het evangelie met toepassing van de principes die James Mallon aangeeft in zijn boek Als God renoveert. Het thema van dit congres is dan ook ‘Als God ons renoveert.’ Met daarbij de vraag: Hoe verandert God onszelf, zodat daardoor ook andere mensen meer van God ontvangen?
Online mogelijkheden goed benutten
In de coronatijd hebben christelijke organisaties in versneld tempo veel meer mogelijkheden met internet ontdekt en kunnen mensen zonder te reizen aan meer programma’s deelnemen. Alpha Nederland heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met Zoom, YouTube en WonderMe en laat daar het Congres van profiteren. Zo kunnen deelnemers ook in de pauzes van het congres online gesprekken voeren met andere deelnemers.
Programma
Het congres bestaat uit zes interactieve webinars, met momenten van gebed, lofprijzing, sprekers, reacties van deelnemers en gesprek in kleine groepen.
Het landelijke jongerenwerk JongKatholiek organiseert in maart vier webinars over mentorschap in het jongerenpastoraat.
Tijdens de online bijeenkomsten krijgen deelnemers de gelegenheid om na te denken over wat mentorschap nu precies is, hoe geestelijke leiding doeltreffend kan werken en worden praktische tips en handvatten gegeven om in de parochies mee aan de slag te gaan.
Aanleiding
De aanleiding om deze serie webinars te organiseren, is een internationaal jongerenforum geweest dat in 2019 plaatsvond in Rome en waarbij ook twee Nederlandse jongeren aanwezig waren. Hier werd het einddocument Christus Vivit van paus Franciscus besproken dat hij schreef naar aanleiding van de bisschoppensynode over jongeren. Het begeleiden van jongeren was een van de belangrijke punten die uit het document naar voren kwam.
Jong Katholiek wil gehoor geven aan deze oproep van Paus Franciscus. Hoe kunnen jongerenwerkers tieners en jongeren helpen en begeleiden om in hun dagelijks leven naar God toe te groeien? En hoe kan dit vormgegeven worden binnen parochies, bisdommen, op het werk of op school?
Tijdens de reeks webinars gaan ervaren professionals in op deze thema’s. Er zal veel gelegenheid zijn om vragen te stellen, te leren en om contacten te leggen. Ook is er de gelegenheid om concrete plannen te maken omtrent mentorschap.
Sprekers
De webinars worden verzorgd door de volgende personen:
Niko Schonebaum vertelt over Thomas van Aquino en wat deze kerkleraar te zeggen heeft over het mentorschap. Schonebaum is docent klassieke talen & retorica, medeoprichter & docent Stichting Landmerk.
Paul Donders gaat het hebben over de essentie van mentoring, het verschil tussen coaching en mentoring in leiderschap en de vijf kenmerken van een inspirerende mentor. Donders is CEO van Xpand Nederland, adviseur en schrijver van leiderschapsboeken.
Paul Graas praat over geestelijke begeleiding. Geïnspireerd door de geschriften van heiligen en inspirerende personen als Faustina Kowalska, Josemaria Escrivá en paus Franciscus. Graas is coördinator bij Stichting Instudo, waar hij initiatieven ontwikkelt voor jongeren op het vlak van cultuur, levensbeschouwing en persoonlijke ontwikkeling. Daarnaast werkt hij ook bij Interaxion Group waar hij leraren en andere opvoeders ondersteunt in de opvoeding van kinderen in een digitaal tijdperk.
Zr. Maria Nadiya is overste van de communiteit van zusters van de Heer en de Maagd van Matará (blauwe zusters) in Den Haag. Zij heeft veel ervaring in de begeleiding van tieners en jongeren uit de hele wereld.
De webinars zijn bedoeld voor alle vrijwilligers en kerkelijke beroepskrachten die werken met jongeren in de leeftijd van 16 tot 30 jaar. Deelname is gratis.
Data
Niko Schonebaum dinsdag 2 maart - 20.00 uur
Paul Donders dinsdag 9 maart - 20.00 uur
Zr. Nadiya dinsdag 16 maart - 20.00 uur
Paul Graas dinsdag 23 maart - 20.00 uur
De campagne van de Vastenactie – die deze week is begonnen – zet in op online collecteren. Vanwege de lockdown zijn andere vormen van fondswerving een stuk ingewikkelder geworden. Vlak voor carnaval hebben alle parochies en missionaire werkgroepen een brief gekregen met instructies hoe ze een onlinecollectebus kunnen aanmaken.
De campagne van Vastenactie loopt elk jaar van Aswoensdag tot en met Pasen. Vorig jaar was de campagne net begonnen, toen de coronapandemie uitbrak. Geplande activiteiten zoals presentaties, themavieringen, projecten op scholen of solidariteitsmaaltijden moesten op het laatste moment worden afgezegd. Dit jaar ziet het ernaar uit dat er nog minstens de hele vastenperiode beperkende maatregelen zullen gelden. Dat betekent dat er weer geen campagnebijeenkomsten kunnen plaatsvinden. Zolang er in kerkdiensten niet meer dan dertig mensen aanwezig mogen zijn, biedt collecteren in kerken ook maar weinig mogelijkheden.
Om die reden zet het Missiebureau Roermond dit jaar in op onlinecollectebussen. Op een speciale website kunnen parochies of MOV-groepen zelf een collectebus aanmaken. De link naar de online collectebus kan vervolgens gedeeld worden op websites en social media. Het is zelfs mogelijk om vanuit de collectebuspagina een ‘tikkie’ te sturen. Afgelopen jaar is al op bescheiden schaal hiermee geëxperimenteerd en het systeem werkt goed. Het Missiebureau hoopt dat dit jaar meer parochies hiervan gebruik maken, omdat het mogelijkheden biedt om ondanks de lockdown toch geld in te zamelen voor de noden waarvoor Vastenactie zich inzet. Deze zijn door de pandemie zeker niet minder geworden.
De campagne van de Vastenactie richt zich dit jaar op beter onderwijs in ontwikkelingslanden. Met name beroepsonderwijs en opleidingen voor ondernemerschap kunnen mensen in moeilijke omstandigheden in staat stellen om hun eigen inkomen te verwerven. De afgelopen jaren hebben al heel wat mensen in zuidelijke landen met hulp van Vastenactie een beroepsopleiding kunnen volgen en kregen meer dan tienduizend jongeren basis- of voortgezet onderwijs. Met het campagnethema ‘Werken aan je toekomst’ draagt Vastenactie opnieuw bij aan twee van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties (VN) voor 2030: goed onderwijs en eerlijk werk voor iedereen.
Vastenactie steunt projecten die verschillende vormen van voortgezet onderwijs beschikbaar en toegankelijk maken voor mensen in ontwikkelingslanden. Naast de digitale collectebus kunnen giften ook worden overgemaakt op rekeningnummer: NL21 INGB 0003 000 046 t.n.v. Missiesecretariaat Bisdom Roermond.
De wijze waarop dit jaar de chrismamis wordt gehouden, is nog niet bekend. Vanwege de lockdown is het zeer waarschijnlijk onmogelijk om de chrismamis op de gebruikelijke wijze met veel priesters en afgevaardigden van alle parochies te houden.
Vorig jaar ging dat vanwege de coronapandemie ook al niet. Toen is gekozen voor een heel beperkte viering in de privékapel van de bisschop. Of dat dit jaar ook weer op deze wijze zal zijn of wellicht toch in een iets grotere setting is nog niet bekend.
Dit hangt onder meer samen met de coronaregels die eind maart zullen gelden. Zodra hier mee bekend over is, worden priesters en parochies hierover geïnformeerd.
Componist en organist Hans Leenders uit Maastricht heeft in opdracht van de Gregoriusinstelling in het bisdom Den Bosch een Jozefhymne gecomponeerd. Deze is speciaal gemaakt in verband met het Jaar van Sint-Jozef, dat de paus voor 2021 heeft uitgeroepen. Op 19 maart is het hoogfeest van Sint-Jozef.
Als tekst voor het nieuwe muziekstuk is de hymne voor de Lauden van 19 maart uit het Getijdenboek genomen. Naast de Nederlands versie is er ook een Gregoriaanse versie van de hymne beschikbaar.
De bladmuziek is te downloaden via de website van de SGV-Roermond. Daar zijn ook luistervoorbeelden per stem te horen.
Net als in 2020 komt ook de paaswake op televisie dit jaar vanuit het bisdom Roermond.
Deze keer vanuit de Sint-Jozefkerk in Landgraaf-Waubach. De Paaswake wordt op Paaszaterdag 3 april om …… uur live door de KRO uitgezonden op NPO2. Hoofdcelebrant is pastoor Harry Notermans van Waubach. De Landgraafse kerk is een van de parochie van waaruit regelmatig televisiemissenw worden uitgezonden.
Samen met enkele collega’s promoot diaken Jos Valke uit Maastricht de boodschap van de Goddelijke Barmhartigheid, zoals die zich geopenbaard heeft aan de heiligs zuster Faustina Kowalska. Op aanwijzing van de zuster werd een portret van Christus gemaakt met een rode en een witte straal, die uit zijn hart vloeien.
Diaken Valke is op zoek naar priesters of religieuzen die zich geroepen voelen om deze boodschap te verspreiden. Iedere priester of religieuze instelling die ruimte heeft in een kerk of kapel kan een ingelijste reproductie van de afbeelding krijgen. De reproductie is 1.80m hoog en onder de afbeelding staat de tekst ‘Jezus ik vertrouw op u’. De zondag na Pasen (Beloken Pasen) is sinds een aantal jaren gewijd aan de Goddelijke Barmhartigheid.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met diaken Jos Valke: stuur e-mail
Op deze eerste zondag van de Veertigdagentijd wordt in de parochies de Vastenboodschap van bisschop Harrie Smeets voorgelezen/gepubliceerd.
Op de vrijdag en zaterdag vóór de vierde Zondag van de Veertigdagentijd wordt internationaal het initiatief '24 uur voor de Heer' gehouden. Het sacrament van boete en verzoening wordt dan centraal gesteld.
Op de vierde Zondag van de Veertigdagentijd is het halfvasten, ook wel Zondag Laetare genoemd.
Vandaag viert de Kerk het feest van Sint-Jozef. Paus Franciscus heeft 2021 uitgeroepen tot een Jaar van Sint-Jozef.
Academie Rolduc
Vandaag staat ook een lezing van Academie Rolduc gepland. Of deze kan doorgaan, is afhankelijk van de coronamaatregelen op dat moment.
Bekijk programma