Het grootseminarie Rolduc bestaat 50 jaar. Dit wordt onder andere gevierd op maandag 9 december met de jaarlijkse Dies Natalis. Eregast is dan kardinaal Wim Eijk van Utrecht, die zelf op het seminarie werd opgeleid en er ook lange tijd docent was. Hij is hoofdcelebrant tijdens de jubileummis en houdt de feestrede. Ook wordt er een boek over 50 jaar grootseminarie gepresenteerd en een nieuw schilderij van de overleden bisschop Harrie Smeets onthuld.
Het grootseminarie Rolduc werd precies een halve eeuw geleden opgericht door toenmalig bisschop Jo Gijsen. Sinds zijn aantreden twee jaar daarvoor toonde de bisschop zich niet gelukkig met de bestaande priesteropleiding aan de Hogeschool voor Theologie en Pastoraat. Hij was van mening dat hij als residerend bisschop te weinig invloed op de vorming van nieuwe priesters had. Ook was er kritiek op het studieprogramma. Dit leidde ertoe dat de bisschop een jaar later de oprichting van een leefgemeenschap voor priesterstudenten aankondigde.
Deze werd met ingang van het studiejaar 1974-1975 omgevormd tot een volwaardige priesteropleiding. Het nieuwe grootseminarie begon met 21 studenten in de studiejaren één en twee. In de jaren erna werd de opleiding aangevuld met de studiejaren drie toe en met zes. Voor de samenstelling van het studieprogramma werden internationaal befaamde theologen aangetrokken, onder wie de Zwitser Dr. Hans Urs von Balthasar en de Duitse professor Dr. Jozef Ratzinger, de latere paus Benedictus XVI. Hij bezocht Rolduc in 1981, toen hij als kardinaal in Rome werkte.
250 Priesters
De afgelopen 50 jaar heeft het grootseminarie Rolduc zich ontwikkeld tot een gerenommeerd internationaal instituut voor filosofie en theologie. Tussen 1974 en 2024 werden er zo’n 250 priesters opgeleid, van wie er zeven tot bisschop zijn gewijd en één ook tot kardinaal is benoemd. In het studiejaar 1988-1989 telde opleiding 89 studenten, het hoogste aantal ooit. Op dit moment telt het grootseminarie vijfentwintig studenten, van wie er tien in Rolduc wonen en tien studenten van de beweging van de Neocatechumenale Weg dagelijks vanuit Cadier en Keer naar Rolduc komen om daar het studieprogramma te volgen. Dan zijn er nog vijf transeunt diakens die het laatste jaar van hun opleiding stage lopen in een parochie. Sinds vele jaren is het grootseminarie Rolduc geaffilieerd met de Pauselijke Universiteit van Lateranen in Rome, hetgeen betekent dat studenten van Rolduc een officieel kerkelijke diploma van die universiteit kunnen krijgen .
Jubileumboek
Bij gelegenheid van het gouden jubileum verschijnt op 9 december het boek ‘Rodensia, 50 jaar grootseminarie Rolduc’. Hierin worden de belangrijkste aspecten uit 50 jaar seminariegeschiedenis beschreven. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s. Het jubileumboek is vanaf 8 december voor € 29,95 te bestellen. Deelnemers aan de Dies Natalis kunnen het die dag tegen gereduceerd tarief kopen.
Relieken H. Thomas van Aquino
Een andere activiteit die in het kader van het 50-jarig jubileum plaatsvindt, is een symposium over de filosofie en theologie van Sint-Thomas van Aquino op 25 maart 2025. Ook de relieken van de H. Thomas zullen 24 tot en met 26 maart in Rolduc zijn. Verder nemen de seminaristen in de meivakantie deel aan een bedevaart naar Rome.
Donateursdag
Voorafgaand aan de Dies Natalis op maandag 9 december is er op zondag 8 december een feestelijke dag voor donateurs van de Paredisstichting, die het opleiden van priesters en diakens al een halve eeuw financieel mogelijk maken. Ook belangstellenden die donateur willen worden zijn dan welkom. Er is die ochtend een eucharistieviering in de abdijkerk met bisschop Ron van den Hout, een lunch en een rondleiding door het historische abdijcomplex van Rolduc.
Historisch overzicht
Een uitgebreider historisch overzicht over 50 grootseminarie Rolduc verscheen in het bisdomblad De Sleutel. Het artikel is ook te lezen op de website van het bisdom Roermond.
Foto's: Archieffoto van de docenten en studenten van het seminarie in 1978 en het boek Rodensia
Lees historisch verhaal Bestel boek Rodensia Aanmelden voor donateursdag
Het collecterooster voor 2025 is bekend. De bisschoppenconferentie heeft dat onlangs vastgesteld. In het rooster staan de collectes voor diverse landelijke doelen die elk jaar in de parochies gehouden dienen te worden. De data voor deze collectes worden in overleg met de betreffende organisaties vastgesteld. Dit zijn géén vrijblijvende collectes. Elke parochie wordt geacht hieraan mee te werken.
11 tot 25 januari: Actie Kerkbalans
5 maart t/m 17 april: Bisschoppelijke Vastenactie
10 en 11 mei: Roepingenzondag
31 mei t/m 8 juni: Pinksteractie / Week Nederlandse Missionaris
16 en 17 augustus: Missie Verkeersmiddelen Actie / MIVA
4 en 5 oktober: Wereldmissiedag van de Kinderen
18 en 19 oktober: Missiezondag
8 en 9 november: Zondag voor de Oecumene
15 en 16 november: Nationale Jongerencollecte
30 november t/m 23 december: Bisschoppelijke Adventsactie
Er komt dit jaar géén adventsboodschap van de bisschop om in kerken voor te lezen. Mgr. Ron van den Hout heeft aangegeven het aantal voorleesbrieven te willen beperken.
Het was in ons bisdom gebruik dat de bisschop in de Advent en in de Vasten een herderlijke brief schreef. Een tijdlang gebeurde dit ook bij gelegenheid van Roepingenzondag. Mgr. Van den Hout wil echter geen ruimte in liturgievieringen claimen om zijn boodschap over het voetlicht te brengen. De bisschop zal daarvoor andere communicatiekanalen inzetten.
De parochies die materialen voor de Actie Kerkbalans 2025 besteld hebben, krijgen deze uiterlijk half december geleverd. Desgewenst kan er dan al met Kerstmis gebruik van worden gemaakt.
Alle parochiefederaties hebben in december van het bisdom het aanbod gekregen om campagnematerialen te bestellen. De bestellingen moesten voor 1 november bij het bisdom binnen zijn. Wat opvalt, is dat lang niet meer alle parochies hier gebruik van maken. Dat is opmerkelijk, omdat Actie Kerkbalans een van de belangrijkste inkomstenbronnen van parochies is.
Het bisdom blijft benadrukken dat het voor lokale kerken van belang is om parochianen eraan te blijven herinneren hun kerkbijdrage te betalen. Ook worden er elk jaar suggesties gedaan hoe parochies nieuwe mensen kunnen benaderen om aan Kerkbalans mee te doen. Informatie over het opzetten van een lokale campagne is te vinden op de landelijke website van Actie Kerkbalans. Ook de Persdienst van het bisdom is van harte bereid parochies hierbij te helpen.
De Limburgse televisiemissen van KRO-NCRV komen volgend jaar vanuit de Sint-Gerlachuskerk in Houthem Sint-Gerlach. Deze kerk neemt het stokje over van de H. Hartkerk in Roermond, van waaruit de vieringen de afgelopen twee jaar werden uitgezonden.
KRO-NCRV zendt elke zondagmorgen om 10.00 uur op NP02 een eucharistieviering uit. Deze komt steeds vanuit een ander bisdom. In elk bisdom wordt steeds een parochie voor een of meerdere jaren gevraagd om deze vieringen te verzorgen. De afgelopen twee jaar was dat de H. Hartkerk in Roermond-Oost. Daarvoor werden de vieringen onder meer uitgezonden vanuit Landgraaf, Meerssen, Venray en Tegelen.
Komende zondag 17 november is de tv-mis voor de laatste keer vanuit Roermond te zien. De eerste tv-mis van uit Houthem Sint-Gerlach staat gepland voor carnavalszondag 2 maart.
Bij het bisdom zijn de afgelopen maanden enkele nieuwe medewerkers in dienst getreden. Zij volgen oud-personeelsleden op die onlangs met pensioen of vroegpensioen zijn gegaan.
Milena Grillo is sinds begin september de nieuwe secretaresse van de Dienst Economie en Bouwzaken. Zij heeft die taak overgenomen van Beate van Avesaath, die na 23 jaar afscheid heeft genomen van het bisdom.
Peter Peters heeft onlangs na meer dan 34 jaar afscheid genomen als financieel adviseur van het bisdom. Hij is opgevolgd door Roel Bremmers.
Het grootseminarie Rolduc heeft afscheid genomen van Loes Steins. Zij heeft 22 jaar in de bibliotheek van het grootseminarie gewerkt. Verder is Irene Wilms in parttime dienst getreden van het bisdom als medewerker in de huishouding/gastvrouw in het bisschopshuis. Eerder dit jaar was Miriam Paloni al aangetreden als medewerker religieuze kunst van het bisdom.
Rein Kolk tenslotte verricht als vrijwilliger werkzaamheden als ceremoniarius van de bisschop.
Alle parochies krijgen vroeg of laat te maken met de nieuwe Omgevingswet. Het is daarom van belang dat kerkbesturen zelf goed weten wat ze met hun onroerend goed willen en tijdig bij hun gemeente informeren naar de stand van zaken rond de lokale omgevingsvisie en het omgevingsplan. Dat was de boodschap die dinsdag 12 november werd gegeven tijdens een kerkbestuurdersavond over de nieuwe wet, die op 1 januari van dit jaar van kracht is geworden.
Voor de bijeenkomst waren alle kerkbesturen in het bisdom uitgenodigd. Degenen die op de uitnodiging waren ingegaan, werden over de nieuwe wet geïnformeerd door Hans Buis van de erfgoedvereniging Heemschut. Aan de hand van een uitgebreide presentatie maakte hij duidelijk dat de nieuwe Omgevingswet in de plaats gekomen is van een hele reeks oude wetten en regels over de inrichting van de openbare ruimte. Daarbij zijn allerlei nieuwe termen en procedures geïntroduceerd.
Waar het om gaat, is dat de openbare ruimte zo goed mogelijk wordt benut en dat burgers meer inspraak krijgen. Ook hebben gemeentes voortaan meer vrijheid om hun eigen afspraken te maken. Voor parochies betekent dit dat de regels voor het gebruik van kerkgebouwen of ander onroerend goed in sommige gevallen net wat anders zijn geworden dan voorheen. Dit speelt met name rond grote restauraties, verbouwingen of herbestemming van een kerk.
“Maar het is van belang dat parochies al eerder alert zijn,” zo benadrukte Buis tijdens zijn presentatie. Gemeentes moeten namelijk een omgevingsvisie vaststellen en die vervolgens uitwerken in programma’s en omgevingsplannen. “Kerkbesturen doen er goed aan om tijdig met hun gemeente te overleggen wat er in die plannen komt te staan, om eventuele beperkingen van de mogelijkheden in de toekomst te voorkomen,” aldus Buis.
Het CIO-K – dat is het overlegorgaan tussen kerken en de overheid – heeft een brochure uitgegevens waarin de gevolgen van de omgevingswet voor kerkbesturen uitgebreid staan beschreven. Deze brochure is te downloaden van internet. De presentatie die Hans Buis in Roermond heeft gegeven, is te downloaden via de intranetpagina van het bisdom, waarvoor alle kerkbesturen en pastoraal benoemden een toegangscode hebben gekregen. Wie de inlog kwijt is, kan een nieuwe aanvragen via de persdienst van het bisdom.
Download brochure ‘Kerkbesturen en de omgevingswet’
De volgende personen hebben een nieuwe benoeming en/of eervol ontslag gekregen:
Bisdom
Drie kapelaans hebben een aanvullende benoeming gekregen voor het jongerenpastoraat. De weleerwaarde heer John Ashirvadam uit Ransdaal is met ingang van 1 november benoemd tot bisschoppelijk gedelegeerde voor het jongerenwerk in het bisdom. Hij zal deze taak uitvoeren naast zijn werk als kapelaan in de samenwerkende parochies van Simpelveld-Voerendaal en omgeving. De weleerwaarde heren Austin Joseph uit Maastricht en Danny Horsch uit Heel hebben eveneens een aanvullende opdracht gekregen om zich naast hun taken in de parochie ook in te zetten voor het jongerenwerk in het bisdom.
Dekenaat Maastricht
De hoogeerwaarde heer John Dautzenberg is met ingang van 4 november benoemd tot administrator (waarnemend pastoor) van de parochies H. Bartholomeus en H. Jozef Arbeider in Meerssen en de parochie H. Hart van Jezus in Rothem. Hij neemt tijdelijk de rol van pastoor Theo van Galen over, die met emeritaat is gegaan. Dautzenberg behoudt zijn overige taken als pastoor-deken van Maastricht.
Dekenaat Venray
Mevrouw Marion Verwij-Didden heeft met ingang van 10 november een kerkelijke zending (missio conica) gekregen om in het bisdom Roermond pastoraal werk te verrichten. Zij heeft met succes de opleiding aan het Theologisch Instituut Rolduc afgerond. Zij is voor de duur van een jaar benoemd tot pastoraal werkster in het dekenaat Venray.
Illustratie: verlening missio canonica aan Marion Verwij.
Foto: Irene Wilms
De afgelopen periode zijn de volgende priesters en diakens in ons bisdom overleden:
Oud-pastoor Kuijs
In Nijmegen is zondag 27 oktober pater Henk Kuijs S.S.S. op 92-jarige leeftijd overleden. Hij werkte in het verleden in parochies in Reuver en Steyl. Hendricus Cornelis Maria (Henk) Kuijs S.S.S. werd op 13 april 1932 geboren in Beverwijk. Op 19 september 1987 ontving hij in de abdijkerk van Rolduc de wijding tot transeunt-diaken. Daarna werd hij met ingang van deze datum benoemd tot diaken-assistent van de parochie H. Lambertus in Reuver. Op 28 mei 1988 ontving hij in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond de wijding tot priester. Vervolgens werd hij met ingang van deze datum benoemd tot kapelaan van de parochie in Reuver. Per 1 november 1990 werd pater Kuijs eervol ontslagen uit deze functie en kreeg hij van zijn congregatie een taak in Amsterdam. Vier jaar later kwam hij terug naar Limburg. Met ingang van 26 oktober 1994 werd hij benoemd tot administrator van de parochie H. Rochus in Steyl en met ingang van 1 oktober 1998 tot pastoor van deze parochie. Dat bleef hij tot 1 september 2000, toen hij eervol ontslag kreeg om vervolgens overste van de communiteit van zijn congregatie in klooster Brakkenstein te Nijmegen te worden. De plechtige uitvaartdienst heeft vrijdag 1 november in Nijmegen plaatsgevonden. Daarna is hij begraven op het kloosterkerkhof aan de Pastoor Wichersstraat 6 in Nijmegen.
Emeritus-diaken Wil Vervoort
In het ziekenhuis in Heerlen is woensdag 23 oktober emeritus-diaken Wil Vervoort (85) overleden. Wilhelmus Theodorus (Wil) Vervoort werd op 1 december 1938 geboren in Geleen. Op 19 november 1994 ontving hij in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond de wijding tot permanent diaken. Met ingang van 20 november 1994 werd hij benoemd tot diaken-assistent van de parochie H. Pancratius in Munstergeleen. Na ruim zes jaar hier werkzaam te zijn geweest, werd hij met ingang van 1 februari 2001 benoemd tot diaken-assistent van de parochie O.-L.-Vrouw Altijddurende Bijstand en H. Barbara in Geleen-Lindenheuvel. Per 1 mei 2011 kreeg diaken Vervoort eervol ontslag en ging hij met emeritaat. De plechtige uitvaartdienst was dinsdag 29 oktober in HH. Dionysius en Odiliakerk in Sweikhuizen. Daarna is hij begraven op het parochiekerkhof in Sweikhuizen.
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere (religieuze) instellingen.
Altaar en ambo aangeboden
De parochiefederatie van Maastricht-West heeft een altaar en een ambo in de aanbieding. Deze zijn afkomstig uit de voormalige Jozefkerk. Belangstellenden kunnen zich melden bij pastoor René Schols: 06-51586223 of pastoor@jpmaastricht.nl
Op Kerstavond opent paus Franciscus in Rome het Heilig Jaar 2025. Op zondag 29 december vindt er in alle bisdommen een diocesane openingsviering plaats.
In het bisdom Roermond gebeurt dat op die zondagochtend om 10.00 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond. Het zal die ochtend tevens de enige viering in de binnenstad van Roermond zijn. Alle parochies en kloosters ontvangen binnenkort een uitnodiging om een afvaardiging naar deze viering te sturen, zodat het écht een gezamenlijke viering in het bisdom wordt.
Hoofdcelebrant is bisschop Ron van den Hout. De muziek wordt verzorgd door het kerkkoor van Nieuwstadt. KRO-NCRV zendt deze viering van uit Roermond live uit op NPO2. Meer informatie volgt binnenkort.
Het jaar 2025 wordt in de Kerk een bijzonder jaar, een jubeljaar zelfs. En dat mag iedereen weten. Daarom zijn er speldjes gemaakt met het logo van het Heilig Jaar.
Deze kunnen op een rever, trui, das, muts of tas gedragen. De speldjes kosten € 1,- per stuk. Minimale afname is vijf stuks. Ook grotere aantallen zijn te bestellen, wellicht als aardigheidje voor parochievrijwilligers, communicanten of vormselgroepen. De speldjes zijn vanaf begin december te bestellen bij de Sint-Gregoriusvereniging van het bisdom Roermond
Paus Franciscus nodigt iedereen uit om komend jaar het Heilig Jaar of Jubeljaar mee te vieren. Maar hoe doe je dat? Acht online bijeenkomsten en bijbehorende podscasts helpen je op weg.
Aan de hand van de bul van de paus voor het Jubeljaar worden de belangrijkste onderwerpen behandeld. Het gaat dan over vragen als: wat zegt de Bijbel over hoop? Of: Wat zijn de joodse wortels van het jubeljaar? Er komen nog vijf bijeenkomsten
Maandag 18 november (19.30-20.30 uur)
Wat zegt de bijbel over hoop?
Diaken dr. Vincent de Haas (diaken van het bisdom Breda, coördinator Katholieke Bijbelstichting)
Deelnemen via Teams
Woensdag 27 november (19.30-20.30 uur)
Wat zijn de Joodse wortels van het Jubeljaar?
Mevrouw dr. Tineke de Lange (beleidsmedewerker voor de bisschoppenconferentie voor contacten met het Jodendom en docent Oude Testament en Judaïca)
Deelnemen via Teams
Dinsdag 3 december (19.30-20.30 uur)
Wat is de christelijke geschiedenis van de jubeljaren en de betekenis van de aflaat daarin?
Dr. Anton ten Klooster pr. (universitair docent aan de Tilburg School of Catholic Theology TST)
Deelnemen via Teams
Maandag 9 december (19.30-20.30 uur)
Waarom wordt Maria “Moeder van de hoop” genoemd?
Drs. Zr. Hildegard Koetsveld (benedictines van de Onze Lieve Vrouwe Abdij te Oosterhout)
Deelnemen via Teams
Maandag 16 december (19.30-20.30 uur)
Het Heilig Jaar en de geloofsbelijdenis van Nicea-Constantinopel
Lic. Harry Quaedvlieg pr. (vicaris-generaal bisdom Roermond en docent dogmatiek aan de theologische opleidingen in het bisdom)
Deelnemen via Teams
Alle online bijeenkomsten en podscast zijn ook te volgen en terug te kijken/luisteren via het platform www.katholiekeven.nl
(Advertorial)
Heb je een taak in de kerk, als vrijwilliger of professional? Ben je benieuwd hoe ze het in andere kerken aanpakken? Kom dan eens langs op Kerkplein, de online ontmoetingsplek voor actieve kerkmensen uit het hele land. Op Kerkplein kun je ervaringen, materialen en kennis uitwisselen en elkaar vragen stellen. Zo help je jezelf én je kerk verder. Kerkplein is er voor mensen uit alle kerkgenootschappen en voor alle taakgebieden: van diaconie tot duurzaamheid en van communicatie tot kosterzaken. Sluit je aan bij bestaande themagroepen of maak zelf een nieuwe groep aan. Inmiddels zijn er al meer dan 1.100 mensen actief op Kerkplein!
Gratis
Download de app van Kerkplein op je smartphone, of ga naar de webversie via je laptop of computer. Toegang tot Kerkplein is gratis. Maak een account aan via www.kerkplein.nl en vertel het door in je eigen parochie, via het parochieblad, de zondagse mededelingen of de nieuwsbrief.
De Zalige Zalm
Kerkplein is een initiatief van communicatiebureau De Zalige Zalm. De Zalige Zalm heeft zich in de afgelopen 15 jaar ontwikkeld tot een duurzaam en toegewijd bedrijf dat een belangrijke dienstverlenende rol speelt voor lokale kerken. Met hun motto ‘Laat zien wat je gelooft!’ blijft De Zalige Zalm zich inzetten voor het versterken van de talenten en menskracht in lokale kerken. Ze doet dat onder meer als uitgever van parochiebladen. Voor meer informatie: zie De zaligezalm.nl.
Dit jaar 2024 is een 'Jaar van Gebed'. Tijdens een lezing voor Academie Rolduc op vrijdag 29 november gaat theoloog en spirituaal dr. Bernhard Hegge in op de achtergrond van 'het christelijke gebed'.
Het ‘jaar van gebed’ dat paus Franciscus heeft uitgeroepen voor 2024 als voorbereiding op het Heilig Jaar 2025, is aanleiding om in deze lezing te spreken over het christelijk gebed. Bidden is de meest wezenlijke beleving van de persoonlijke relatie tussen de gelovige en de drie-ene God. Vandaar dat het gebed fundamenteel is voor de christelijke spiritualiteit. De lezing wil het christelijk gebed van twee kanten belichten.
Ten eerste wordt vanuit de meer theoretische vraag: Wat is het christelijk gebed? een ‘theologie van het gebed’ gegeven. Een tweede gedeelte is meer praktisch van aard en bespreekt de vraag: Welke moeilijkheden kunnen zich voordoen in het gebed en hoe kan de gelovige er goed mee omgaan? Op deze wijze wil de lezing een bijdrage leveren zowel voor de kennis als voor de beleving van een wezenlijk aspect van de christelijke spiritualiteit.
Dr. Bernhard Hegge is priester van het bisdom Roermond. Hij is gepromoveerd is de Spirituele theologie en docent en spirituaal aan het Grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc.
Aanvang: 19:00 uur.
Plaats: Abdij Rolduc, Heyendallaan 82 in Kerkrade
Entree: € 5,- (ter plekke te voldoen)
Aanmelden vooraf via: academie@rolduc.nl
Het komende jaar is niet alleen een Heilig Jaar, het is ook het jaar van de Heiligdomsvaart in Maastricht. Officieel vindt deze plaats van donderdag 12 tot en met zondag 22 juni. Maar dit najaar is al een voorbereidingstraject gestart. Zo zijn er elke maandag ‘bruggenbouwerlezingen’ als aanloop naar het feest van volgend jaar.
De naam ‘bruggenbouwerlezing’ heeft alles te maken met het thema van de Heiligdomsvaart: ‘Wees een bruggenbouwer’. Model voor dit thema staat de ruim 740 jaar oude Servaasbrug in Maastricht, met haar zeven pijlers. Zoals de Servaasbrug beide kanten van de oevers van de Maas met elkaar verbindt, zo wil de Heiligdomsvaart ook een verbindende rol spelen op religieus, cultureel en sociaal-maatschappelijk vlak.
Voor de bruggenbouwerlezingen die dit najaar van start zijn gegaan, zijn sprekers van naam uitgenodigd die betrokken zijn bij onderwerpen, waarin ‘bruggen bouwen’ een belangrijke rol speelt. De eerste drie lezingen hebben al plaatsgevonden. Bisschoppelijk gedelegeerde voor liturgie en kerkmuziek deken Ed Smeets sprak over liturgische muziek als brug tussen hemel en aarde. Bisschop Gerard de Korte van Den Bosch en dominee René de Reuver gingen vanuit oecumenisch perspectief in op het bouwen van bruggen tussen verschillende kerkgenootschappen. Woensdag 13 november sprak gouverneur Emile Roemer over bruggen bouwen in de Euregio. De komende maanden vinden nog de volgende bruggenbouwerlezingen plaats:
Woensdag 11 december (Sint-Jan)
Thema: Muur of brug voor vluchtelingen?
Sprekers: Panelgesprek o.l.v. Nathalie Ummels van het Refugé Project Maastricht met Gerben Huberts (diaken vluchtelingenwerk bij Protestantse Gemeente Roermond), Roger Ruijters (voorzitter Raad van bestuur Envida) en Anita Bastiaans: oud-wethouder Maastricht en lid Raad van Bestuur COA.
Woensdag 8 januari (Universiteit Maastricht/Minderbroedersberg)
Thema: Bruggenbouwers naar morgen: Christenen en hun verantwoordelijkheid voor de politieke vrede en sociale rechtvaardigheid.
Spreker: Dr. Herman Kaiser, CDA-politicus en oud-burgemeester Margraten, Roermond, Doetinchem en Arnhem.
Woensdag 12 februari (Universiteit Maastricht/Minderbroedersberg)
Thema: Duurzame bruggen in een veranderend klimaat.
Spreker: naam nog niet bekend
Woensdag 12 maart (Sint-Jan)
Thema: Paus Franciscus als mondiale bruggenbouwer.
Spreker: Prof. Paul van Geest, hoogleraar (Kerk)geschiedenis Tilburg University en bijzonder hoogleraar Augustijnse studies Vrije Universiteit.
Woensdag 9 april 2025 (Ursulinenkapel)
Thema: Open of dichte bruggen naar de jeugd?
Spreker: Petra Körmendy, studentenpastor Maastricht
Op 8 februari wordt in Veenendaal de vierde conferentie Missionaire Parochie georganiseerd, met als thema “Blijf in Mij”. Na drie eerdere succesvolle en bemoedigende conferenties, is er opnieuw een gelegenheid om bijeen te komen voor een dag van inspiratie en ontmoeting.
De ‘missionaire parochie’ is een proces om tot parochievernieuwing te komen, gebaseerd op de internationaal bekende boeken ‘Rebuilt’ en ‘Als God renoveert’. In deze boeken worden methodes aangereikt om in een overwegend seculiere samenleving geloofsgemeenschappen opnieuw op te bouwen. Een kernwoord daarbij is missionair zijn: naar buiten treden, gastvrij zijn en mensen verwelkomen.
In alle Nederlandse bisdommen wordt op een of andere manier hieraan gewerkt, soms met eigen regionale varianten. De conferentie op 8 februari is vooral bedoeld voor pastorale teams, kerkbesturen en actieve parochianen die inspiratie willen opdoen hoe zij in hun parochie meer missionair kunnen worden.
Op zaterdag 14 december houdt de werkgroep Musica Gregoriana van de Sint-Gregoriusvereniging weer een studiedag. De gezangen die dan aan de orde komen zijn bekende en minder bekende liederen uit de liturgische periode Advent en Kerstmis.
Volgens oud gebruik is de Advent het begin van het kerkelijk jaar, een periode die begint op de zondag die zich het dichtst bij het feest van H. Andreas (30 november) bevindt en die vier zondagen omvat. Gedurende de Advent worden gelovigen aangespoord om zich waardig voor te bereiden op het vieren van de komst van de Heer. De Advent geeft ook uitdrukking aan een verlangen naar zuiverheid, naar onschuld, naar vrede, naar God. Dat verlangen komt onder meer tot uitdrukking in de openingspsalm van de Adventstijd. Gregoriaans is niet alleen een schat aan gezangen, maar ook een bron van verwondering, onderzoek, vreugde en inspiratie.
De studiedag wordt afgesloten met een Adventsconcert door de Schola Cantorum van het Ward-Instituut, die dit jaar 60 jaar bestaat. Alleen bij voldoende deelnemers kan de studiedag doorgang vinden. Om logistieke problemen te voorkomen, verzoekt de werkgroep belanstellenden om zich tijdig aan te melden.
De studiedag wordt gehouden bij het bisdom aan de Swalmerstraat 100 in Roermond. Het programma duurt van 10.30 uur tot 16.00 uur, aansluitend wordt in de Caroluskapel op hetzelfde adres het Adventconcert uitgevoerd. Kosten voor de deelname aan de dag € 20,-
Meer info
Aanmelding of via www.sgv-roermond.nl
Een feest of evenement zonder zang of muziek kunnen we ons niet voorstellen. Kunnen we ons de liturgie dan voorstellen zonder samenzang? Liturgie is het feest waarbinnen mensen samen God mogen ontmoeten en ontvangen. Daarom zingen en spelen christenen er Gods lof en stichten ze elkaar met hun zang.
Om deze voorzangers de kans te geven zich te verdiepen in hun dienstwerk en de nodige bagage mee te geven, biedt de SGV Roermond ook in 2025 weer een cantorcursus aan. De cantor heeft tot taak de samenzang te stimuleren. Dat kan gaan om een goede afwisseling met het koor, om de liturgische dialogen, om de volkszang in Missen waar geen koor aanwezig is, om het aanleren van nieuw repertoire en ook om het voorzingen van bepaalde passages van de liturgie, zoals de antwoordpsalm.
De cursus start op 1 februari en bestaat uit vijf bijeenkomsten op zaterdagochtend van 9.30 uur tot 12.00 uur. Op het programma staan zangles, muzikale vorming, liturgie en spiritualiteit van de cantor, Nederlandse liturgische zang en de weerslag daarvan in de gangbare bundels, met grote aandacht voor de concrete praktijk. De cursus staat onder leiding van deken Ed Smeets, de bisschoppelijke gedelegeerde voor liturgie en kerkmuziek
De cursusbijeenkomsten vinden plaats in de Grote Kerk (Petrus’ Banden) in Venray. De cursus is vooral bedoeld voor mensen die in hun parochie(federatie) als cantor optreden, maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Deelname kost € 100,- per persoon, incl. koffie/thee en cursusmateriaal. We gaan ervan uit dat (een bijdrage in) het cursusgeld gedragen wordt door de eigen parochie, waar men als cantor actief is/zal zijn. Aan de cursus is geen examen verbonden, maar deelnemers kunnen wel een getuigschrift van de SGV ontvangen.
Meer info
In veel kerken staan fantastische orgels. Instrumenten met ongekende mogelijkheden. Maar wie kent ze? En wie bespeelt ze (nog)? Onbekend maakt onbemind. Het bestand organisten vergrijst… En toch duiken er regelmatig jonge mensen op met een passie voor het orgel. Al dan niet klassiek geschoold blazen ze het stof uit de oude pijpen en laten de mooiste melodieën klinken.
De Sint-Gregoriusvereniging staat er graag bij stil en maakt er een ‘Orgelnacht’ van. In de Grote Kerk in Venray. De kerk is in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Het oude orgel is hierbij verloren gegaan. In 1953 werd opdracht gegeven aan orgelbouwer Vermeulen een nieuw orgel te bouwen, in een rijzige kas, ontworpen door ir. J. Kayser uit Venlo. Op 17 april 1955 werd het in gebruik genomen. In 2013-2014 is het orgel gerestaureerd. Het orgel beschikt over 42 stemmen en 2556 pijpen. Het heeft een symfonisch karakter en telt ongekende klankmogelijkheden. Een indrukwekkend, verrassend instrument!
Op vrijdag 10 januari vindt een Orgelnacht plaats. Enkele jonge spelers zullen het orgel laten klinken. De kerk zal in gepaste sferen aangekleed worden. Belangstellenden kunnen in- en uitlopen, blijven luisteren en rondkijken, terwijl er ook gelegenheid is tekst en uitleg te krijgen over het orgel zelf. Ook is er gelegenheid (na voorafgaand contact en afstemming) voor mensen die thuis piano of orgel spelen en graag eens muziek op het grote orgel ten gehore willen laten brengen om dat kort te doen.
Programma: Vanaf 20 uur is er elk half uur een klein concertje door een van de jonge organisten.
Geïnteresseerd in kerkmuziek? Neem dan een gratis abonnement op de nieuwsbrief van de Sint-Gregoriusverening.
In elke uitgave staan tal van berichten over activiteiten voor zangers, dirigenten, organisten en anderen die geïnteresseerd zijn liturgische muziek. Ook worden er concerten en cursussen aangekondigd. En elke nieuwsbrief bevat een overzicht van de belangrijkste websites die zich met kerk- en koormuziek bezighouden.
Aanmelden voor de gratis nieuwsbrief van de Sint-Gregoriusvereniging kan via de website. Hier zijn ook alle oude uitgaven van de nieuwsbrief te downloaden.
Tijdens zijn ronde langs de dekenaten bezoekt de bisschop het dekenaat Schinnen.
Dit is de eerste zondag van de Advent, tevens het begin van een nieuw kerkelijk jaar.
Tijdens zijn ronde langs de dekenaten bezoekt de bisschop het dekenaat Maastricht.
Het grootseminarie Rolduc viert zijn 50-jarig jubileum. Op 8 december is er een dag voor alle donateurs. Op maandag 9 december is de jaarlijkse Dies Natalis.
Kwartaalbijeenkomst van de dekens met de bisschop.