Twaalf jaar geleden werd hij door toenmalig bisschop Frans Wiertz gevraagd om hoofdaalmoezenier van Sociale Werken in het bisdom Roermond te worden. Nu neemt de 76-jarige Wim van Meijgaarden afscheid. “De oude structuur was niet te handhaven, maar ik ben blij dat het werk op een andere manier doorgaat.”
Voordat hij in 2009 naar Limburg kwam, was pater Wim van Meijgaarden S.S.S. vele jaren actief in het bisdom van ’s-Hertogenbosch. Eerst als diaken en pastoor en als deken van Nijmegen en later als bisschoppelijk vicaris en vicaris-generaal. Toen die functies ophielden, vroeg bisschop Wiertz hem of hij naar het bisdom Roermond wilde komen om hoofdaalmoezenier van Sociale Werken, lid van de bisdomstaf en pastoor van Meerssen te worden . “Ik had ooit wel van het bestaan van de aalmoezeniers gehoord via de Lourdesbedevaarten, waarvoor ik ook actief ben, maar wat ze precies deden wist ik niet. In het bisdom Den Bosch kenden we geen sociale aalmoezeniers. Diaconie en caritas zijn daar van oudsher meer via de dekenaten georganiseerd,” legt Van Meijgaarden terugkijkend uit.
Eenmaal naar Meerssen verhuisd, bleek Van Meijgaarden snel te aarden in de Limburgse löss. Hij kreeg enige landelijke bekendheid door de televisiemissen van de KRO, die vele jaren vanuit de basiliek in Meerssen werden uitgezonden. In die basiliek speelt de devotie voor de eucharistie een belangrijke rol en dat past weer goed bij de spiritualiteit van de paters sacramentijnen, waarvan Van Meijgaarden lid is. Daarnaast werd hij als hoofdaalmoezenier ook lid van de bisdomstaf en vervulde hij nog diverse taken bij zijn congregatie, was hij voorzitter van de Nederlandse Lourdesbedevaart voor Zieken en lid van de BCCM, de mediacommissie van de Bisschoppenconferentie. Het was dus soms schipperen met zijn tijd tussen de drie parochies van Meerssen, het werk van hoofdaalmoezenier en zijn overige taken. Vanwege zijn leeftijd heeft Van Meijgaarden met ingang van deze maand zijn taak als hoofdaalmoezenier en staflid neergelegd.
Wat was eigenlijk uw taak als hoofdaalmoezenier?
“Op de eerste plaats leiding geven aan de Dienst Kerk en Samenleving van het bisdom. Die dienst onderhield contacten met allerlei sociale en maatschappelijke instellingen in Limburg. Mijn voorgangers als hoofdaalmoezenier hadden heel nauwe banden met de politiek, met de vakbonden en de standsorganisaties. Die rol is in de loop van de jaren wel veranderd. Op de eerste plaats omdat ik helemaal geen politiek dier ben en me ook niet zo thuis voelde in de wereld van werkgevers, maar ook omdat de rol van de Kerk bij de maatschappelijke organisaties veranderd is. Standsorganisaties bestaan bijna niet meer, met uitzondering van de LLTB.”
Hoe kwam Mgr. Wiertz indertijd bij u terecht?
“Hij kende mij uit de mediacommissie en tijdens mijn priesteropleiding heb ik mij veel bezig gehouden met het werk van de Duitse theoloog Johann Baptist Metz. Die heeft veel geschreven over de rol van de Kerk midden in de samenleving en de verbondenheid met maatschappelijke organisaties. Dat is precies het werkterrein van de aalmoezeniers van Sociale Werken.”
U was in zekere zin een opvolger van de legendarische Mgr. Henri Poels, die aan het begin van de vorige eeuw nogal wat sociale projecten in Limburg op poten heeft gezet.
“Dat klopt. Toen ik kwam, wees bisschop Wiertz me er ook op dat ik in zo’n 100 jaar tijd pas de vierde opvolger van Poels was. De hoofdaalmoezeniers voor mij hebben die functie heel lang uitgeoefend. Maar ik heb mij nooit met Poels willen vergelijken. Hij werkte in een tijd waarin het noodzakelijk was dat de Kerk zich met allerlei maatschappelijke taken bezighield, omdat niemand anders dat deed. Toen ik aantrad, had de overheid veel van het welzijnswerk overgenomen en had de Kerk zich juist daaruit teruggetrokken. Overigens in Limburg minder dan in de rest van het land. Het was voor mij een van de verrassingen toen ik naar Limburg kwam, dat hier nog zoveel dwarsverbanden tussen de Kerk en maatschappelijke organisaties bestaan.”
Is er nog een taak voor de Kerk op het sociale vlak?
“Zeker. Aandacht voor de zwakkeren is een van de belangrijke pijlers van de Kerk. Maar de rol van de Kerk hierin is wel veranderd. Poels zette zich in op terreinen die anderen lieten liggen. In zijn tijd waren dat zaken als volkshuisvesting en arbeidsomstandigheden. Diaconaal werk vanuit de Kerk houdt zich nu veel meer bezig met huiskamerprojecten, vluchtelingenwerk, eenzaamheid, racisme, milieuproblematiek en nieuwe vormen van armoedebestrijding. Dat zijn de vraagstukken die nu om onze aandacht vragen.”
Toch is er ook wel eens kritiek te horen dat er in parochies relatief weinig aandacht voor diaconie is.
“Dat is op zich ook logisch verklaarbaar, omdat de aalmoezeniers dat deden. Toen ik kwam, was er bij de Dienst Kerk en Samenleving nog een heel team van wel vijf of zes aalmoezeniers en stafmedewerkers die zich allemaal met een regio of een bepaald taakveld bezighielden. De priesters zijn in de loop van de jaren bijna allemaal met emeritaat gegaan of kregen andere pastorale taken, waardoor het team heel klein werd. Toen viel op dat er in parochies zelf niet altijd veel aandacht voor diaconie is.”
Bij de reorganisatie van het bisdom anderhalf jaar geleden is de Dienst Kerk en Samenleving opgeheven. Dat moet voor u als hoofdaalmoezenier niet leuk zijn geweest.
“Het was jammer dat we afscheid moesten nemen van een aantal goede medewerkers. Zij hadden heel veel contacten in het veld en kenden veel mensen. Maar de structuur was niet meer overeind te houden. De wereld om ons heen is te zeer veranderd om nog met die oude insteek van sociale aalmoezeniers te kunnen werken. Diaconie blijft een belangrijke taak voor de Kerk, maar het moet anders georganiseerd worden. Op de eerste plaats ligt hier een taak voor parochies die lokaal kleinschalige projecten kunnen ondersteunen. Daarnaast ben ik blij dat enkele fondsen die voorheen de Dienst Kerk en Samenleving ondersteunden, zich samengepakt hebben en een nieuwe stichting zullen oprichten, die het werk dat voorheen de aalmoezeniers deden nu op een nieuwe manier gaat doorzetten. De bisschop heeft hier van harte mee ingestemd en de stichting zal in de loop van dit voorjaar actief worden en in de maanden voor de zomervakantie gestalte krijgen. We hopen 1 mei een en ander openbaar te kunnen maken en met de nieuwe stichting naar buiten te kunnen treden. In de opstartfase zal ik ook namens het bisdom lid van het stichtingsbestuur blijven.”
Contante giften waarvoor een kwitantie wordt uitgeschreven, zijn vanaf dit jaar niet meer fiscaal aftrekbaar. Voor kerkelijke instellingen met een Anbi-erkenning, zoals parochies, betekent dit dat alleen giften die via de bank of vergelijkbare digitale wegen (Ideal, Digicollect, Givt, etc.) worden overgeschreven nog aftrekbaar zijn.
Af en toe komt het wel eens voor dat iemand een contante gift aan een parochie doet of een H. Mis bestelt en als bewijs daarvoor een kwitantie ontvangt. Tot nu toe mocht ook zo’n gift van de belasting worden afgetrokken. Die regel is echter veranderd, omdat deze volgens de overheid zeer fraudegevoelig is. De Belastingdienst is afgelopen jaren situaties op het spoor gekomen, waarbij kwitanties werden verstrekt zonder dat de daarop vermelde bedragen daadwerkelijk waren geschonken. Daarom is afgelopen jaar de wet aangepast.
Contante giften waarvoor je geen kwitantie ontvangt, zoals bijvoorbeeld de collecte in de kerk of een huis-aan-huiscollecte, waren altijd al niet aftrekbaar. Volgens de overheid is het overmaken van een gift via de bank een goed alternatief voor contante giften. In dat geval is het met een bankafschrift eenvoudig aannemelijk te maken dat de gift daadwerkelijk is gedaan.
Een andere belangrijke voorwaarde is dat giften aan een parochie alleen aftrekbaar zijn als deze de Anbi-status heeft. Alle parochies hebben deze in principe, maar kunnen die ook kwijt raken als ze hun jaarstukken niet op orde hebben. Deze moeten elk jaar vóór 1 mei bij het bisdom worden aangeleverd. Het bisdom zorgt er dan voor dat deze op een speciale Anbi-website worden gepubliceerd.
Giften aftrekken mag als
- de gift naar een Anbi-erkende instelling gaat
- de gift geheel vrijwillig is
- er niets in de ruil voor de gift wordt teruggegeven
- er een schriftelijk bewijs is voor de gift. Dat bewijs mag vanaf dit jaar dus geen kwitantie meer zijn.
Meer info
De jaarlijkse chrismamis in de Goede Week vindt dit jaar weer in kleine kring plaats. Dit is nog steeds een gevolg van de coronamaatregelen. Anders dan vorig jaar is de chrismamis nu wel in de kathedraal, maar het is weer een besloten viering met een beperkt aantal priesters en zonder kerkgangers.
De chrismamis wordt elk jaar gehouden op de vooravond van Witte Donderdag. De bisschop zegent dan de oliën die in parochies gebruikt worden voor de toediening van de sacramenten als doopsel, vormsel en het sacrament der zieken. Tijdens de viering vernieuwen de priesters ook hun wijdingsbeloften. De afgelopen jaren heeft deze viering zich in het bisdom Roermond ontwikkeld tot een belangrijke viering waaraan veel priesters en vertegenwoordigers van parochies deelnemen. De kathedraal is doorgaans tot de laatste plek bezet.
Vorig jaar kon de chrismamis vanwege de coronamaatregelen al niet op de gebruikelijke wijze doorgaan. Er vond toen een heel kleine viering plaats in de privékapel in het bisschopshuis. Dit jaar zal de viering wel op woensdag 31 maart in de kathedraal plaatsvinden, maar alleen in aanwezigheid van een aantal daarvoor uitgenodigde priesters, waardoor het totaal aantal aanwezigen binnen de coronanormen blijft. De gewijde oliën worden na de chrismamis door de dekens over alle parochies verspreid.
Het intranet voor parochies in het bisdom Roermond gaat deze week online.
Het intranet is een online platform waar zakelijke informatie voor parochies te vinden is, zoals financiële en juridische regelingen, downloads van belangrijke documenten, de actuele versie van de Naamlijst en links naar belangrijke sites en programma’s zoals DocBase en Exact. In de toekomst is het de bedoeling dat dit platform door parochies ook gebruikt kan worden voor het digitaal aanleveren van zakelijke informatie aan het bisdom, zoals de jaarstukken of contracten.
Het intranet is een besloten omgeving, die alleen bereikbaar is via een inlogcode. Het intranet is toegankelijk voor alle parochies en pastorale krachten van het bisdom. Alle parochies/kerkbesturen ontvangen een dezer dagen een bericht op het mailadres waarmee ze toegang hebben tot het intranet. Dit is het adres dat parochies begin dit jaar zelf hebben opgegeven aan het bisdom. Daarnaast ontvangen ook alle pastorale krachten met een benoeming een mail hoe zij toegang tot het intranet kunnen krijgen.
Het is mogelijk dat per parochie meer dan één vrijwilliger toegang krijgt tot het intranet. Naast de secretaris bijvoorbeeld ook de penningmeester of een medewerker van het parochiekantoor. Maar dat kan alleen op uitdrukkelijk verzoek van de parochie. Het bisdom geeft geen inlogcodes af aan willekeurige vrijwilligers die zich melden. Dit kan alleen via de voorzitter of secretaris van het kerkbestuur.
De wijding van nieuwe priesters gebeurt dit jaar op verschillende dagen. Dat heeft niets met corona te maken, maar met het feit dat de priesterkandidaten uit verschillende landen komen en ze voor hun eigen bisdom gewijd worden. Van de zes diakens die vorig jaar gewijd zijn en dit jaar de priesterwijding ontvangen, komen er drie uit India, twee uit Sri Lanka en een uit ons eigen bisdom.
De ‘wijdingskalender’ ziet er vooralsnog als volgt uit:
8 april: priesterwijding van kapelaan John Ashirvadam (Maastricht) en Shaiju Selestin (Bocholtz) in Trivandrum, India
12 mei: priesterwijding van kapelaan Nicholas Pethuru (Geleen) in Batticaloa, Sri Lanka
15 mei: priesterwijding van kapelaan Ranil Weeerawarna (Sittard) in Batticaloa, Sri Lanka
29 mei: priesterwijding van kapelaan Danny Horsch (Horst) in Roermond
1 juni: priesterwijding van kapelaan Austin Joseph (Maastricht) in Kottar, India
De data zijn onder voorbehoud van de coronamaatregelen. Het kan zijn dat er op het laatste moment nog een en ander wijzigt. De wijdingsplechtigheid in Roermond is voorzien op zaterdag 29 mei om 10.30 uur in de Sint-Christoffelkathedraal in Roermond.
Enkele jaren geleden is het project Inventarisatie Roerend Religieus Erfgoed gestart. In alle kerken in Limburg wordt het roerend erfgoed (met name de kunstvoorwerpen) geïnventariseerd en gedocumenteerd. De gegevens worden in een landelijke database opgeslagen, waar parochies ze kunnen raadplegen en desgewenst aanvullen. De komende maanden worden de laatste kerken in Limburg voor dit project bezocht.
Inmiddels is met enige vertraging ook een tweede onderdeel van dit project van start gegaan, namelijk het opsporen van interessante historische verhalen achter een groot aantal van deze voorwerpen. In totaal wordt van een kleine duizend voorwerpen in Limburgse kerken ‘het verhaal’ beschreven. Gemiddeld gaat het om zo’n drie voorwerpen per kerk.
Met steun van de provincie Limburg zijn begin dit jaar twee auteurs aan het werk gegaan om de verhalen te verzamelen en te noteren. Voor parochies is het van belang om te weten dat dit project onderdeel is van het grotere erfgoedproject en dat de twee auteurs (Luc Wolters en Frans van Galen) in opdracht van het bisdom werken. Alle parochies ontvangen ook nog een aparte brief hierover.
De nieuwe uitgave van het periodiek Analecta is online beschikbaar.
Analecta is de formele uitgave van het bisdom, waarin regelingen en belangrijke besluiten worden gepubliceerd. In het verleden verscheen Analecta meerdere keren per jaar op papier. Sinds vorig jaar wordt Analecta alleen nog digitaal uitgegeven. De nieuwe uitgave is te downloaden van de website van het bisdom. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden en krijgen een mail zodra de nieuwe uitgave van Analecta beschikbaar is.
Deze week verschijnt de nieuwe uitgave van het bisdomblad De Sleutel. Die wordt eenmalig ook naar alle lekenleden van kerkbesturen gestuurd. Gebleken is namelijk dat veel kerkbestuursleden geen abonnement op De Sleutel hebben of het bisdomblad soms zelfs helemaal niet kennen. Het magazine is vorig jaar helemaal vernieuwd en de redactie hoopt dat De Sleutel ook kerkmeesters aanspreekt. Ter kennismaking ontvangen ze daarom een gratis exemplaar, met de mogelijkheid om abonnee te worden.
Overigens is De Sleutel geen magazine met bestuurlijke informatie, maar een blad met achtergronden over geloof en leven in Limburg. De Sleutel richt zich op een brede groep kerkelijk betrokken mensen. Het wordt zeer op prijs gesteld als parochies het blad ook onder de aandacht van parochianen willen brengen. Extra proefexemplaren hiervoor zijn op te vragen bij de Dienst Pers en Communicatie van het bisdom.
In de voorjaarsuitgave van De Sleutel een uitgebreid verhaal over vaderschap naar aanleiding van het Jaar van Sint-Jozef. Bisschop Harrie Smeets sluit hierbij aan met een verhaal over vervuld vaderschap. Verder een interview met Max Peuten die in de Passiespelen de rol van Judas speelt. Dit jaar is het 900 jaar geleden dat de ‘Limburger’ Norbertus van Gennep de naar hem vernoemde orde van de norbertijnen oprichtte. Emeritus-pastoor Hans van Leeuwen werkte 35 jaar aan zijn eigen vertaling van de bijbel. En het Missiebureau Roermond zoekt wegen om op andere manier naar Afrika te kijken.
Een abonnement op De Sleutel kost €29,- per jaar. Wie nu abonnee wordt, krijgt het boek ‘Geloof in de praktijk’ van columniste Francis Keyers als welkomstgeschenk cadeau.
Bisschop Harrie Smeets heeft de volgende personen een nieuwe benoeming aangeboden en/of eervol ontslag verleend:
Dekenaat Gulpen
De zeereerwaarde pater Ton Reijnen C.S.S.R. is in verband met zijn leeftijd tot 1 januari 2022 herbenoemd als pastoor van de parochies van H. Agatha in Eys, H. Dionysius in Nijswiller en H. Cunibertus in Wahlwiller.
Dekenaat Heerlen
De zeereerwaarde heer Frans Crutzen krijgt met ingang van 4 april op eigen verzoek eervol ontslag als pastoor van de parochie H. Remigius in Klimmen. Crutzen blijft pastoor van de H.-Theresiaparochie in Ransdaal.
Dekenaat Venray
De zeereerwaarde heer Jo Janssen is herbenoemd tot pastoor van de parochie H. Petrus in Bergen. De herbenoeming geldt tot 29 januari 2023, de dag waarop pastoor Janssen 80 jaar wordt.
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere religieuze instellingen.
Kerstgroep gevraagd
Een parochie in Midden-Limburg is op zoek naar kleinere beelden (ca. 40 cm) voor de kerststal, ter vervanging van de huidige grote beelden (ca 1 m.) die nog in goede staat verkeren. De grote beelden zijn te zwaar voor de steeds ouder wordende vrijwilligers. Ruilen van kerstgroep is ook bespreekbaar. Verdere informatie: tel. 0475 - 492632.
Het bisdom kent sinds kort een nieuwe Commissie Vitalisering. Deze zal zich onder leiding van hulpbisschop Everard de Jong inzetten om parochies te ondersteunen bij het vitaliseringsproces.
De oprichting van de nieuwe commissie is een van de zaken die voortvloeien uit de Beleidsbrief 2020, die bisschop Harrie Smeets in oktober vorig jaar heeft geschreven. Eerder was er al een Commissie Herstructurering opgericht onder leiding van vicaris-generaal Mgr. René Maessen. Deze commissie richt zich vooral op de vorming van federaties, die tegen het einde van dit jaar moet zijn afgerond.
De nieuwe commissie bestaat naast Mgr. De Jong uit vertegenwoordigers van verschillende taakvelden, zoals catechese, liturgie en diaconie. De commissie wil met parochies in gesprek gaan over de pastorale beleidsplannen die ze eerder zelf hebben opgesteld en de eventuele behoefte aan ondersteuning bij de uitvoering daarvan.
Aan alle dekenale besturen is gevraagd om per dekenaat één contactpersoon parochievitalisering te zoeken die als trait-d’union tussen de parochiefederaties of federaties in oprichting en de Commissie Vitalisering kan functioneren. Op deze wijze hoopt het bisdom het proces van vitalisering te kunnen begeleiden met iemand die dicht bij de parochies in het eigen dekenaat staat.
Alle parochies zijn onlangs over de oprichting van de nieuwe Commissie Vitalisering geïnformeerd. Parochiefederaties of federaties in oprichting die in gesprek willen met de commissie kunnen dit via hun eigen deken kenbaar maken.
Vorig jaar maart zou de Canadese priester James Mallon naar Nederland komen om tijdens de conferentie ‘De Missionaire Parochie’ te spreken over zijn boek ‘Als God renoveert’. Vanwege de lockdown ging de conferentie niet door. Er is nu een nieuwe afspraak met Mallon gemaakt op 24 en 25 maart 2022. De conferentie zal plaatsvinden op de wijze die dan mogelijk is.
Mallon is auteur van de bestseller ‘Als God renoveert’, waarin hij een succesvolle methode beschrijft om parochies te vitaliseren. Ook in Nederland bestaat er grote belangstelling voor zijn boek. De voor vorig jaar aangekondigde conferentie was binnen enkele dagen uitverkocht.
Om in te kunnen spelen op verschillende scenario’s met betrekking tot coronamaatregelen, heeft de organisatie van de nu voor maart 2022 geplande conferentie besloten om deze te verplaatsen van de oorspronkelijk locatie in Oudenbosch naar Evenementenlocatie Breepark in Breda. Deze nieuwe plek biedt mogelijkheden om te kunnen omgaan met eventueel dan geldende coronamaatregelen en de conferentie ook te kunnen laten plaatsvinden op ‘anderhalve meter’ afstand. Daarnaast is er op de nieuwe locatie ruimte voor meer deelnemers.
Inschrijven voor de tweedaagse conferentie is nu al mogelijk. Om verzekerd te zijn van een plaats worden belangstsellenden gevraagd om niet te lang te wachten. Het staat parochies vrij om ook andere geïnteresseerden uit te nodigen om deel te nemen. Het bisdom Roermond beveelt de conferentie ‘De Missionaire Parochie’ van harte aan bij leden van kerkbesturen en pastorale teams in Limburg.
Webinars
Op weg naar maart 2022 worden verschillende webinars en activiteiten als voorbereiding aangeboden. Ook dit voorjaar vinden er al enkele plaats:
Leiding geven vanuit een team aan de parochie
Dinsdagavond 23 maart 2021 van 20 tot 21 uur
Belangrijk bij parochievernieuwing is om goed leiding te geven aan een parochie. In de katholieke Kerk is de pastoor de eindverantwoordelijke, de leider van een parochie. De vraag is hoe hij zijn leiderschap uitoefent. Vanuit ‘Divine Renovation’ en ‘Rebuilt’ wordt aanbevolen om leiding te geven vanuit een team.
Leiding geven: visie ontwikkelen en communiceren in de parochie
Donderdagavond 15 april 2021 van 20 tot 21 uur
Thomas van Aquino omschrijft leiding geven of besturen als ‘”iets op passende wijze tot het vereiste doel voeren”. Een belangrijk onderdeel van leiderschap is dan ook om dit doel voor ogen te hebben. Zeker als het gaat om een missionaire parochie is de vraag: waar gaat het heen?
Gastvrijheid in de missionaire parochie
Woensdagavond 19 mei 2021 van 20 tot 21 uur
Meer inhoudelijke informatie over dit webinar volgt. Reserveer de datum alvast in uw agenda.
De Nederlandse bisdommen hebben samen de campagne Vier Pasen opgezet.
Laat weten hoe uw parochie dit jaar Pasen viert.
Dit jaar vindt er weer een aanstelling plaats van ‘buitengewoon bedienaren van de heilige communie’. Dit zijn leken die een officiële aanstelling van de bisschop krijgen om mee te helpen met het uitreiken van de communie. Zoals de laatste jaren gebruikelijk vindt de aanstelling plaats op Sacramentsdag (3 juni) om 19.30 uur in de Sacramentsbasiliek in Meerssen.
Het uitreiken van de communie komt op de eerste plaats toe aan priesters en diakens, maar in de praktijk worden zij daarbij vaak bijgestaan door andere gelovigen. Deze aanstelling kan per viering worden verleend door een zegening. Maar iemand kan ook voor langere tijd deze taak vervullen, door een schriftelijke benoeming van de vicaris-generaal, gevolgd door een officiële aanstelling door het bisdom of de pastoor van de parochie.
In het verleden is de aanstelling tot buitengewoon bedienaar al aan veel gelovigen verleend. Voorafgaand aan de aanstelling vinden enkele vormingsavonden plaats. Het aantal deelnemers aan de vormingsavonden groeit jaarlijks! Wie in aanmerking wil komen voor de aanstelling kan zich via de eigen pastoor aanmelden. De aanstelling geldt voor een periode van drie jaar en kan daarna worden vernieuwd.
De vormingsavonden vinden dit voorjaar plaats op twee locaties. Op 13 april en 11 en 25 mei in Hulsberg en op 14 april en 12 en 26 mei in Venray. De avonden worden verzorgd door vicaris Ed Smeets voor Liturgie & Kerkmuziek. Tijdens de bijeenkomsten wordt uiteraard rekening gehouden met de coronamaatregelen. Ook degen die al eerder aan de vormingsavonden hebben deelgenomen, maar hun kennis willen opfrissen zijn welkom om zich aan te melden.
De sinds 25 maart 2020 geldende coronamaatregelen voor de Wereldkerk, blijven ook voor de Goede Week en Pasen van 2021 van kracht. Dat heeft de Congregatie voor de Goddelijke Eredienst en de Regeling van de Sacramenten bekendgemaakt.
De congregatie deed dit in een nieuwe notitie met betrekking tot de viering van de Goede Week 2021. De bisschoppen worden daarin aangemoedigd om in gebieden waar gelovigen niet of slechts in beperkte mate de eucharistieviering kunnen bijwonen, ervoor te zorgen dat hun vieringen via sociale en andere media te volgen zijn. Er wordt hen ook gevraagd om hulpmiddelen aan te bieden voor persoonlijk gebed en gebed in gezinsverband.
De Nederlandse bisschoppen moedigen iedereen aan om de Veertigdagen- en Paastijd bewust te beleven op de speciale website www.vierpasen.nl met daarop handige links en downloads.
Protocol
Waar de liturgievieringen wel plaatsvinden, wordt de bisschoppen opgedragen erover te waken bij het uitreiken van de communie, de vredesgroet en andere onderdelen van de liturgie rekening te houden met de veiligheidsmaatregelen. Dit is in Nederland geregeld in het protocol ‘Kerkelijk leven op anderhalve meter’, zie hiervoor het dossier coronavirus op de site van het bisdom.
Nederlandse vertaling van notitie voor vieringen Goede Week 2021
Dit voorjaar is het nog niet mogelijk om met grote groepen pelgrims meerdaagse bedevaarten naar bijvoorbeeld Lourdes of Rome te maken. Daar heeft het Huis voor de Pelgrim in Maastricht iets op gevonden: Pelgrimini’s. Dat zijn minibedevaarten van één dag in Nederland of België, die met een kleine groep deelnemers coronaproof kunnen worden gehouden.
De bedoeling is dat de deelnemers zich vooraf aanmelden en op de dag van de bedevaart op eigen gelegenheid naar de betreffende locatie toegaan. Daar wordt binnen de op dat moment geldende coronaregels een programma aangeboden met vieringen, rondleidingen, wandeltochten en een veilige lunch. De volgende Pelgrimini’s zijn gepland:
Bezoek aan bedevaartoord
Woensdag 12 mei: Klein-Lourdes, Tienray (gemeente Horst aan de Maas)
Dinsdag 25 mei: Religieuze parels in het Smalste Stukje Nederland, Echt-Susteren
Woensdag 26 mei: Banneux
Donderdag 3 juni: Pater Karel, Munstergeleen
Woensdag 23 juni: Klooster Wittem (Sint Gerardus en wandeling in regio)
Donderdag 8 juli: Peerke Donders, Tilburg
Dinsdag 12 juli: Onze-Lieve-Vrouw ter Nood, Heiloo (Noord-Holland)
Wandelpelgrimages
Vrijdag 14 mei: Bunderbos (Bunde-Elsloo)
Vrijdag 11 juni: Roode Beek (Brunssummerheide)
Donderdag 1 juli: Geleenbeekdal (Nuth-Schinnen)
Vanaf september hoopt het Huis voor de Pelgrim weer reizen naar Lourdes en andere internationale bedevaartoorden te kunnen aanbieden.
Volg de dagelijkse liturgie van de Kerk via Bezinning op het Woord. Dit maandblad biedt 365 dagen per jaar een inleiding op de liturgie van de dag. Met de wisselende teksten uit het missaal, maar ook een inleiding en een bezinning bij de lezingen of het feest van de dag. Ook worden voor elke dag passende voorbeden aangereikt.
Bezinning op het Woord is een uitgave van Dienst Liturgie en Kerkmuziek van het Bisdom Roermond. De uitgave is bedoeld voor allen die zich willen verdiepen in de liturgie van de dagelijkse eucharistie.
Bezinning op het Woord verschijnt elke maand als handzame brochure. Een abonnement in Nederland en België kost € 25 per jaar.
Bij gelegenheid van het Jaar van Sint-Jozef draag bisschop Harrie Smeets vandag om 10.30 uur een eucharistieviering op in het bedevaartoord van St.-Jozef in Smakt.
Volg livestream
De Kerk viert vandaag het hoogfeest van de Aankondiging van de Heer, ook bekend als Maria-Boodschap.
Palmzondag - begin van de Goede Week, waarin het lijden van Christus wordt herdacht.
Om 19.00 uur viert de bisschop met klein aantal genodigde priesters de chrismamis in de kathedraal in Roermond. Vanwege de coronamaatregelen dit jaar helaas een besloten viering.
Vandaag viert de Kerk de instelling van de eucharistie. Het jaarlijks tv-programma The Passion wordt vanavond live vanuit Roermond uitgezonden op NPO1 (20.30 uur).
Herdenking van het lijden en sterven van Christus.
De kantoren van het bisdom zijn vandaag gesloten.
Viering van de verrijzenis van de Heer.
Vandaag vindt in Rolduc de uitgestelde Info-ochtend van het Theologisch Instituut plaats. Dit is de opleiding voor diaken, pastoraal werkers, godsdienstdocenten en catechisten van het bisdom Roermond. Lees verder
De dekens van de dertien dekenaten in Limburg vergaderen vandaag met de staf van het bisdom.