Paus Franciscus heeft op donderdag 10 augustus bisschop Harrie Smeets op diens verzoek ontslag verleend. Dat betekent dat met ingang van die datum de bisschopszetel van Roermond vacant is. Voor een bisdom is zo’n ‘bisschopsloze’ tijd een bijzondere periode, die ook allerlei praktische gevolgen heeft voor zowel het bisdom als de parochies. We zetten de belangrijkste hier op een rij.
Zorg voor oud-bisschop
Op de eerste plaats blijft alle zorg en aandacht uitgaan naar oud-bisschop Harrie Smeets. Hij zag zich genoodzaakt terug te treden vanwege zijn ziekte. Het bisdom en zijn familie blijven hem omringen met alle zorg die nodig is. Daarbij is ook het gebed van iedereen onontbeerlijk.
Gebed voor nieuwe bisschop
Nu de zetel vacant is, gaan het kathedraal kapittel, de pauselijke nuntius in Nederland en het dicasterie voor de bisschopsbenoemingen in Rome zich buigen over de benoeming van een nieuwe bisschop voor de Kerk van Roermond. Het is een goed gebruik om dit in alle parochies gepaard te laten gaan met een regelmatig terugkerend gebed voor de uitverkiezing van een goede nieuwe bisschop.
Bestuur bisdom
Op de dag van het ontslag van Mgr. Smeets heeft het kapittel voormalig vicaris-generaal Mgr. René Maessen gekozen tot diocesaan administrator. Hij is de officiële bestuurder van het bisdom tot aan het moment waarop een nieuwe bisschop de zetel in bezit neemt. Het mandaat van de bisschoppelijk vicarissen is gestopt op het moment waarop de zetel vacant raakte. Omdat de administrator het bisdom niet in z’n eentje kan en wil besturen, heeft hij de voormalige vicarissen gevraagd om als gedelegeerden verder te functioneren. De officiaal en de lekenfunctionarissen van het bisdom behouden gewoon hun functie.
Daarmee blijft de bisdomstaf in principe ongewijzigd, met dien verstande dat de bevoegdheden wel anders zijn. Het kerkelijk recht zegt daarover in Canon 428: “Tijdens de vacatie van de zetel mag er niets veranderd worden.” Dat wil zeggen dat de diocesaan administrator en de gedelegeerden geen besluiten mogen nemen die het gewone beheer en bestuur overstijgen of die het bisdom of de toekomstige bisschop nadeel kunnen berokkenen. Dat geldt ook voor de andere medewerkers en bestuursgremia in het bisdom.
Gevolgen voor parochies
Ook parochies zullen de gevolgen van deze ‘sedis vacatio’ zoals dat officieel heet, merken. Zo mogen er in deze periode geen pastoors worden benoemd. Kapelaans, parochie-administrators en kerkbestuursleden benoemen, mag wel en ontslag verlenen kan ook. Dit betekent voor parochies die op de benoeming van een nieuwe pastoor wachten, dat zij waarschijnlijk eerst een administrator krijgen. Wanneer er een nieuwe bisschop is aangetreden kan hij dat administratorschap omzetten in een officiële pastoorsbenoeming.
Totdat er een nieuwe bisschop is, mogen er ook geen kerken aan de eredienst worden onttrokken, geen nieuwe (fusie)parochies worden opgericht of parochies opgeheven worden. Wel mogen trajecten die al voor 10 augustus in gang waren gezet en zich in een afrondende fase bevinden, worden afgewikkeld. Dit betekent niet dat het hele proces van samenwerking van parochies nu stil komt te liggen. Parochies kunnen gewoon verder gaan met herstructureren en het zoeken naar mogelijkheden tot vitaliseren, alleen de laatste officiële stap waarvoor de handtekening van de bisschop nodig is, moet even worden uitgesteld.
Bisschoppelijke goedkeuringen
Het verlenen van bisschoppelijke goedkeuringen behoort tot de gewone uitvoerende macht van een diocesaan administrator en kan dus in de meeste gevallen gewoon doorgaan. Dat betekent dat trajecten met betrekking tot de aan- of verkoop van vastgoed door parochies of andere kerkelijke rechtspersonen gewoon afgewerkt kunnen worden, met in achtneming van de gebruikelijke toestemming van de Raad voor Economische Aangelegenheden en het kathedraal kapittel. Uitzondering hierop is vervreemding van het volledige vermogen van zo’n rechtspersoon. In dat geval is sprake van een impact op de structuur van het bisdom en de diocesaan administrator heeft niet de bevoegdheid om daar iets aan te veranderen. Ook is van belang om welke vervreemding van vastgoed het gaat en hoe hoog de waarde is.
Adviesraden
Het bisdom kent twee officiële adviesraden die in deze periode ophouden te bestaan, omdat hun belangrijkste opdracht is: advies geven aan de bisschop. Dit zijn de Priesterraad en de Diocesane Pastorale Raad. De leden hebben hierover een aparte brief ontvangen. Als formele raad zijn ze per 10 augustus ontbonden, maar de diocesaan administrator mag natuurlijk overleggen met wie hij wil en daarvoor eventueel ook mensen uitnodigen.
Verruiming bevoegdheden
Mocht het benoemen van een nieuwe bisschop langer dan een jaar op zich laten wachten, dan krijgt de diocesaan administrator een jaar na het vacant worden van de zetel automatisch meer bevoegdheden en mag hij bijvoorbeeld wel pastoors benoemen.
Het collecteschema voor 2024 is bekend. Vlak voor de zomer is het schema in overleg met het Economencollege door de bisschoppenconferentie vastgesteld. Op het schema staan de collecties voor landelijke organisaties die voor alle parochies voorgeschreven. Het is de bedoeling dat alle parochies deze collectes houden en de opbrengst overmaken naar het genoemde rekeningnummer van de betreffende organisaties.
13 t/m 27 januari
Actie Kerkbalans t.b.v. eigen parochie
14 feb t/m 31 maart
Bisschoppelijke Vastenactie
20/21 april
Roepingenzondag: collecte voor eigen priesteropleiding bisdom
11 t/m 19 mei
Pinksteractie/Week Nederlandse Missionaris
24/25 augustus
Missie Verkeersmiddelen Actie / MIVA
5/6 oktober
Wereldmissiedag van de Kinderen (Missio)
19/20 oktober
Missiezondag (Missio)
9/10 november
Zondag voor de Oecumene t.b.v. Katholieke Vereniging voor Oecumene
16/17 november
Nationale Jongerencollecte
30 november t/m 22 december
Bisschoppelijke Adventsactie
Download volledig collecteschema
Reeds lang geleden heeft het bisdom alle kerkbesturen erop gewezen dat ze bij het doen van betalingen het zogeheten ‘4-ogenprincipe’ dienen toe te passen. Dat betekent dat één kerkbestuurslid of parochiemedewerker een betaling klaarzet en dat een ander dit fiatteert.
Deze extra controle is ingebouwd om fraude of zelfs alleen de mogelijke verdenking ervan te voorkomen. In de praktijk blijken niet alle parochies zich hieraan te houden. “Dat is niet verstandig,” zegt algemeen-econoom Frank Hamers. “Kerkbesturen werken met geld van parochianen en de uitgave van elke euro moet verantwoord kunnen worden.”
Ook voor de penningmeesters of administrateurs is het van belang dat zij kunnen aantonen dat ze betalingen op een correcte wijze uitvoeren,” zegt Hamers. “Dat heeft niets met een gebrek aan vertrouwen te maken, maar is gewoon een professionele werkwijze. Als penningmeester moet je de kas niet eens in je eentje willen beheren, maar altijd in samenspraak met anderen.” Hamers roept parochies daarom opnieuw op om transparant te zijn en zich aan het 4-ogenprincipe te houden.
Op maandag 9 oktober vindt er weer een ‘bestuurdersconferentie’ plaats voor leden van kerkbesturen en betrokken parochievrijwilligers. Onderwerp van gesprek is deze keer: verbetering van het resultaat van de Actie Kerkbalans.
Hoe betrek je in deze tijd parochianen bij het werk van de kerk en hoe krijg je ze ook zover dat ze de parochie financieel gaan ondersteunen? Dat is de vraag die deze avond centraal staat. De avond wordt gegeven door Matheu Bemelmans, de communicatieadviseur van het bisdom. Zijn stelling: we hebben geen financieel probleem, maar een communicatieprobleem. Tijdens de bestuurdersconferentie legt hij uit wat daarmee bedoeld wordt en wat parochies zouden kunnen doen om de opbrengst van de Actie Kerkbalans te vergroten.
Alle parochie ontvangen binnenkort een uitnodiging voor deze avond. Naast leden van kerkbesturen zijn ook vrijwilligers die zich bezighouden met de Actie Kerkbalans of de PR van de parochie van harte welkom. Aanmelden kan via de uitnodiging die de parochies ontvangen.
Drukbezochte ‘kerkhofavond’
De vorige kerkbestuurdersconferentie, die op 29 juni werd gehouden, ging over begraafplaatsen in parochies en was een groot succes. Zo’n zeventig kerkbestuursleden en kerkhofbeheerders namen hieraan deel (zie foto). Zij werden bijgepraat over de regelgeving op het gebied van begraafplaatsen en werden opgeroepen om creatief om te gaan met de invulling van lege plekken op kerkhoven. Ook werden er vanuit de parochies diverse vragen aan het bisdom gesteld, met name rond juridische en financiële kwesties. De vragen zijn genoteerd en het bisdom zal binnen afzienbare tijd met een advies voor parochies komen.
Drie verschillende parochiefederaties hebben gevraagd en toestemming gekregen om te fuseren. Het gaat om de parochies van Kerkrade-centrum, van Elsloo en Meers en om de parochies van Maasbracht en omgeving. In alle parochies is een hoorzitting gehouden, waarop parochianen hun mening konden geven. De priesterraad van het bisdom heeft positief over de fusie geadviseerd.
Kerkrade
In Kerkrade betreft het een fusie tussen acht parochies in Kerkrade-centrum en de wijken Holz, Chevremont, Haanrade en Bleijerheide. Het gaat om de parochies H. Lambertus, H. Catharina, H. Petrus en Maria Tenhemelopneming, De Blijde Boodschap, HH Jozef en Norbertus, H. Hart van Jezus, H. Antonius van Padua en H. Maria Goretti. Zij vormen al langer een federatie en hebben ook al geruime tijd één kerkbestuur en een pastoraal team. Met ingang van 1 juli van dit jaar zijn ze gefuseerd tot de nieuwe R.-k. Parochie H. Lambertus. De gelijknamige kerk in Kerkrade-centrum is aangewezen als officiële parochiekerk. Deken Steph Nevelstein is benoemd tot pastoor van de nieuwe parochie. Pastoor Hans Kreuwels, diaken Pieter van de Laarschot en zuster Marie-Liesse Pouls zijn benoemd tot lid van het pastorale team. Ze waren ook allemaal al lid van het vorige pastorale team. Ook is er een nieuw kerkbestuur voor de fusieparochie benoemd.
Maasbracht
Met ingang van 1 januari 2024 fuseren ook de parochies H. Gertrudis in Maasbracht, H. Hart van Jezus in Brachterbeek, H. Martinus, H. Stephanus in Stevensweert en Onze-Lieve-Vrouw Geboorte in Ohé en Laak tot één nieuwe parochie. Deze parochies vormen al geruime tijd samen een federatie. De nieuwe fusieparochie krijgt de naam R.-k. Parochie H. Rafaël. De Gertrudiskerk in Maasbracht is aangewezen als officiële parochiekerk. Pastoor Lambert Creemers wordt met ingang van 1 januari benoemd tot pastoor van de fusieparochie. Hij is op dit moment ook al pastoor van deze zelfstandige parochies. Ook wordt er vanaf 1 januari een nieuw kerkbestuur benoemd.
Elsloo-Meers
De H. Augustinusparochie in Elsloo en de parochie H. Jozef in Meers vormen vanaf 1 januari 2024 de nieuwe R.-k. parochie H. Augustinus. Beide parochies vormen al sinds 1996 een federatie met één kerkbestuur en één pastoraal team. De Augustinuskerk in Elsloo is aangewezen tot officiële parochiekerk. Pastoor Rik Achten wordt met ingang van 1 januari benoemd tot pastoor van de fusieparochie. Hij vervult die functie op dit moment ook voor de afzonderlijke parochies. Ook wordt met ingang van 1 januari een nieuw kerkbestuur benoemd.
De parochiekerk H. Franciscus van Assisië aan de Laanderstraat in Heerlen is officieel aan de eredienst onttrokken. Het decreet dat begin juli was uitgevaardigd, is nu definitief geworden.
De kerk werd al een tijd niet meer actief gebruikt. Onlangs is een hoorzitting voor de parochianen gehouden en ook de priesterraad van het bisdom heeft met sluiting van de kerk ingestemd. De parochie gaat onderdeel uitmaken van het samenwerkingsverband van parochies van Heerlen-Centrum/Zuid.
Het kerkbestuur is in overleg met het bisdom op zoek naar een nieuwe bestemming voor het 100 jaar oude kerkgebouw.
Het Grootseminarie Rolduc en het Theologisch Instituut Rolduc hebben een nieuw telefoonnummer.
Het algemene nummer van het seminarie is voortaan: 045-2117000.
Rector Lambert Hendriks is vanaf nu bereikbaar via 045-2117025.
Ook de andere medewerkers hebben een nieuw nummer gekregen. Een totaaloverzicht staat in de Naamlijst 2023 die deze week verschenen is.
Sinds het verschijnen van de vorige editie van Clavis (juni) hebben de volgende personen een nieuwe benoeming en/of eervol ontslag gekregen:
Bisdom
In verband met het ontslag van Mgr. Harrie Smeets als bisschop van Roermond is voormalig vicaris-generaal Mgr. René Maessen benoemd tot diocesaan administrator. Hij heeft de twee andere voormalige vicarissen-generaal, Mgr. Evrard de Jong en Lic. Harry Quaedvlieg, benoemd tot algemeen gedelegeerden. De voormalige bisschoppelijk vicarissen Mgr. Wilbert van Rens, Vincent Goulmy en Ed Smeets zijn benoemd tot gedelegeerden, allen met hetzelfde takenpakket als voorheen.
Categoriale zielzorg
Vanwege haar pensioen wordt de kerkelijke zending van mevrouw Mariëlle van der Wijck-Römkens met ingang van 1 september beëindigd. Mevrouw Van der Wijck werkte als geestelijk verzorger binnen de MeanderGroep in Kerkrade en omgeving.
Dekenaat Roermond
De zeereerwaarde pater Karel Weerkamp c.ss.r. is voor twee jaar herbenoemd tot pastoor van het rectoraat Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming (Kapel In ’t Zand) en de parochie H. Jozef, beide in Roermond. De benoeming loopt tot 12 mei 2025.
Dekenaat Gulpen
De zeereerwaarde heer René Pisters is benoemd tot pastoor van de samenwerkende parochies H. Paulus en H. Jozef in Vaals, H. Martinus in Vijlen, H. Catharina in Lemiers en H. Lambertus in Holset. Hij volgt hier pastoor Gerrit Broekhoven op die eerder dit jaar met emeritaat is gegaan.
De weleerwaarde heer Boby Thomas is benoemd tot kapelaan van de samenwerkende parochies H. Martinus in Eijsden, Maria Tenhemelopneming in Eijsden-Mariadorp, H. Jozef in Oost-Maarland, H. Martinus in Gronsveld, O.-L.-Vrouw Onbevlekt Ontvangen in Rijckholt en H. Bartholomeus in Eckelrade. Kapelaan Thomas is nu nog actief in de fusieparochie in Blerick. In Eijsden-Gronsveld en omgeving volgt hij kapelaan Robin Thomas op die een nieuwe benoeming in Maastricht heeft gekregen.
De weleerwaarde heer Shaiju Selestin is benoemd tot kapelaan van de samenwerkende parochies HH. Nicolaas en Barbara en O.-L.-Vrouw van Altijddurende Bijstand in Valkenburg, H. Johannes de Doper in Oud-Valkenburg, H. Mauritius in Schin op Geul, H. Roza in Sibbe en IJzeren en van de parochies HH. Monulphus en Gondulphus in Berg en Terblijt, H. Jozef in Broekhem en H. Gerlachus in Houthem-St. Gerlach. Kapelaan Selestin is nu nog kapelaan in de parochiefederatie De Pelgrim (Simpelveld, Bocholtz en Ubachsberg).
Dekenaten Kerkrade en Heerlen
De zeereerwaarde heer Bert Mom is benoemd tot pastoor van de parochiefederatie De Pelgrim (H. Remigius in Simpelveld, H. Bernardus in Ubachsberg en H. Jacobus de Meerdere in Bocholtz) in het dekenaat Kerkrade en van de parochies H. Laurentius in Voerendaal, H. Remigius in Klimmen, H. Theresia van het Kind Jezus in Ransdaal in het dekenaat Heerlen. Onder leiding van pastoor Mom gaan deze parochies werken aan de verdere vorming van één nieuwe parochiefederatie. Mom volgt pastor René Pisters op die een nieuwe benoeming in Vaals en omgeving heeft gekregen.
De weleerwaarde heer John Ashirvadam is benoemd tot kapelaan van de parochiefederatie De Pelgrim (H. Remigius in Simpelveld, H. Jacobus de Meerdere in Bocholtz en H. Bernardus in Ubachsberg). Hij is ook benoemd tot kapelaan van de parochies H. Laurentius in Voerendaal, H. Remigius in Klimmen en H. Theresia van het Kind Jezus in Ransdaal. Kapelaan Ashirvadam is nu nog kapelaan in de samenwerkende parochies van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek en Sint-Pieter in Maastricht.
De eerwaarde heer Sheril Dhason wordt benoemd tot diaken-assistent van de parochiefederatie De Pelgrim (H. Remigius in Simpelveld, H. Jacobus de Meerdere in Bocholtz en H. Bernardus in Ubachsberg) en van de parochies H. Laurentius in Voerendaal, H. Remigius in Klimmen en H. Theresia van het Kind Jezus in Ransdaal. Dhason heeft onlangs zijn opleiding aan het grootseminarie Rolduc afgerond en is onlangs in zijn thuisbisdom in India tot diaken gewijd.
Dekenaat Heerlen
De zeereerwaarde heer William van Dijck heeft met ingang van 1 juli eervol ontslag gekregen als administrator van de parochie H. Laurentius in Voerendaal.
De zeereerwaarde heer René Pisters is met ingang van 26 juni tijdelijk benoemd tot administrator (waarnemend pastoor) van de parochies H. Laurentius in Voerendaal. H. Remigius in Klimmen en H. Theresia van het Kind Jezus in Ransdaal. In Voerendaal en Klimmen volgt hij als administrator pastoor William van Dijck op, wiens benoeming afliep. In Ransdaal volgt hij pastoor Frans Crutzen op die onlangs met emeritaat is gegaan. De benoeming geldt tot het moment waarop pastoor Mom als nieuwe pastoor van de federatie Simpelveld/Voerdendaal e.o. aantreedt en pastoor Pisters aan zijn nieuwe functie in Vaals/Vijlen gaat beginnen.
Dekenaat Maastricht
De weleerwaarde heer Robin Thomas is benoemd tot kapelaan van de parochies Onze-Lieve-Vrouw Tenhemelopneming (O.-L.-Vrouwebasiliek) en H. Petrus en H. Petrus en Allerheiligste Verlosser (Sint-
Pieter) in Maastricht. Hij is nu nog kapelaan in de samenwerkende parochies van Eijsden-Gronsveld. In Maastricht volgt hij kapelaan John Ashirvadam op, die een nieuwe benoeming in de parochies van Simpelveld/Voerendaal en omgeving heeft gekregen.
De eerwaarde heer Jean Léonard Ratokiniaina wordt benoemd tot diaken-assistent van de samenwerkende parochies in Maastricht-Oost. Ratokiniaina heeft onlangs zijn opleiding aan het grootseminarie Rolduc afgerond en wordt in oktober in Roermond tot diaken gewijd.
Dekenaat Thorn
De zeereerwaarde heer Marcus Vankan heeft met ingang van 1 juli eervol ontslag gekregen als pastoor van de parochies H. Nicolaas in Heythuysen, H. Johannes de Doper in Baexem, H. Barbara in Leveroy, H. Severinus in Grathem en H. Liduina in Kelpen-Oler, die samen de federatie Tabor vormen. Hij heeft verlof gekregen om voor de duur van een jaar een functie als geestelijk verzorger te aanvaarden.
De hoogeerwaarde heer Wim Miltenburg f.s.o. is met ingang van 1 juli benoemd tot administrator van bovengenoemde parochies. Hij blijft die functie vervullen tot er een nieuwe pastoor voor de federatie Tabor is benoemd.
Dekenaat Venlo
De eerwaarde heer Jins James wordt benoemd tot diaken-assistent van de fusieparochie H. Lambertus in Blerick. Hij volgt hier kapelaan Boby Thomas op, die een nieuwe benoeming in Eijsden-Gronsveld heeft gekregen. James heeft onlangs zijn opleiding aan het grootseminarie Rolduc afgerond en is onlangs in zijn thuisbisdom in India tot diaken worden gewijd.
De afgelopen periode zijn de volgende priesters in ons bisdom overleden:
Oud-pastoor Toon van Dijk
In Nijmegen is afgelopen maandag 14 augustus oud-pastoor Toon van Dijk van Mook, Middelaar en Molenhoek op 89-jarige leeftijd overleden. De uitvaart is komende zaterdag 19 augustus in de parochiekerk H. Antonius Abt in Mook. Antonius Henricus Hubertus (Toon) van Dijk werd op 13 april 1934 in Nederweert geboren. Zijn priesterwijding vond plaats op 2 april 1960. Daarna werd hij per 21 juli 1960 benoemd tot kapelaan in de parochie HH. Cosmas en Damianus in Afferden. Vervolgens werd hij met ingang van 16 juli 1964 benoemd tot kapelaan van de parochie H. Lambertus in Blerick. Met ingang van 15 augustus 1979 werd Van Dijk benoemd tot pastoor van de parochie H. Antonius Abt in Mook. Dat zou hij 24 jaar blijven. Met ingang van 15 mei 1996 werd hij tevens benoemd tot administrator van de parochie HH. Lambertus en Brigida in Middelaar. En per 15 december 1999 werd hij ook administrator van de parochie O.-L.-Vrouw van Zeven Smarten in Molenhoek. Deze functies bleef pastoor Van Dijk uitoefenen totdat hij op 1 oktober 2003 eervol ontslag kreeg en met emeritaat ging. De plechtige uitvaartdienst is op zaterdag 19 augustus om 11.00 uur in de parochiekerk van de H. Antonius Abt in Mook. Aansluitend vindt in besloten kring de crematie plaats.
Oud-pastoor Jef Litjens
In Gennep is zaterdag 29 juli pater Jef Litjens c.s.sp overleden. Hij was onder meer oud-pastoor van de Jozefparochie in Roermond en van de parochies De Goede Herder en H. Matthias in Weert. Hij is 80 jaar geworden. Joseph Alphons (Jef) Litjens c.s.sp. werd op 5 juli 1943 in Maastricht geboren. Na toetreding tot de congregatie van de H. Geest vond zijn religieuze professie plaats op 3 september 1967 en zijn priesterwijding op 21 augustus 1971 in Maastricht. Met ingang van 1 september 1971 werd hij benoemd tot kapelaan van de parochie HH. Marcellinus en Petrus in Geleen. Daarna werd hij per 1 januari 1973 benoemd tot kapelaan in de parochie De Goede Herder in Weert. Met ingang van 15 maart 1983 werd pater Litjens pastoor van de parochie H. Jozef in Roermond (Kemp). Met ingang van 15 januari 2001 werd hij benoemd tot pastoor van de parochies De Goede Herder en H. Matthias in Weert-Zuid. Dit bleef hij tot aan zijn eervol ontslag per 1 oktober 2012. De uitvaart van pater Litjens heeft donderdag 3 augustus plaatsgevonden in de kapel van de Spiritijnenhof in Gennep. Daarna is hij op het kerkhof van de paters in Gemert begraven.
Pater Piet van Laarhoven o.f.m.cap.
In Tilburg is maandag 18 juni pater Piet van Laarhoven o.fm. cap. overleden. Hij was een aantal jaren assistent van de Sint-Jozefparochie in Heerlen. Pater van Laarhoven is 93 jaar geworden. Petrus Wilhelmus Antonius (Piet) van Laarhoven o.f.m. cap. werd op 4 april 1930 geboren in Eindhoven. Na toetreding tot de minderbroeders kapucijnen in 1950 vond zijn priesterwijding plaats op 27 juli 1956. Vervolgens ging hij als missionaris naar Tanzania, waar hij vooral actief was in Kipatimu en in diverse parochies van Dar es Salaam. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij met ingang van 1 december 2004 benoemd tot assistent van de parochie H. Jozef in de Heerlense wijk Heerlerbaan, waar hij vooral actief was in woonzorgcentrum Parc Imstenrade. Dit ambt bleef hij uitoefenen totdat hij per 1 september 2010 eervol ontslag kreeg, maar hij bleef daarna zijn priesterlijke diensten nog geruime tijd aanbieden. De uitvaart van pater Van Laarhoven heeft op zaterdag 24 juni plaatsgevonden in de kapucijnenkerk in Tilburg. Aansluitend is hij begraven op de Gedenkplaats van de kapucijnen in Velp (N.Br.).
Oproepen en aanbiedingen van parochies, kloosters of andere religieuze instellingen.
Evangeliarium gezocht
De parochie Sint-Callistus in Neerbeek is op zoek naar een evangeliarium. Dit is in de reguliere handel niet meer verkrijgbaar. Wellicht heeft een parochie een exemplaar over. Contact is mogelijk via diakenjanssen@ziggo.nl
Kerkklok gezocht
De zusters dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará (blauwe zusters) uit Brunssum zijn op zoek naar een kerkklok. Deze is bestemd voor een parochie in Noord-Italië waar een van de paters van het Instituut voor het Mensgeworden Woord (mannelijke tak van deze congregatie) werkzaam is. Reacties zijn welkom op telefoonnummer: 045-5252075
Herhaalde oproep: Ambrosiusmedaillon
Langs een veldweg in de buurt van Ohé en Laak is het bovenstuk gevonden van een broeder- of processiestaf zonder stok. Hoogstwaarschijnlijk heeft deze toebehoord aan een parochie of Ambrosiusbroederschap in ons bisdom. Op het medaillon in de vorm van een stralenkrans staat aan de voorzijde in reliëf de beeltenis van de Heilige Ambrosius met de randtekst “St. Ambrosius B.V.O.” Aan de achterzijde in reliëf staat de Heilige Lambertus zonder speer met de randtekst “St. Lambertus B.V.O.” De vinders willen dit voorwerp graag teruggeven aan de rechtmatige eigenaar. Een eerdere oproep heeft geen reacties opgeleverd. Mocht zich niemand melden, dan wordt het medaillon aan de parochie in Echt geschonken. Reacties welkom bij René Vroomen, 0475 – 483404 of heraldiek.vroomen@outlook.com
In 2024 start de vijfde ronde van het jaartraject van Space for Grace, een initiatief van het fonds Porticus. Het project is bedoeld om met vernieuwende ideeën vitaliteit brengen in geloofsgemeenschappen. De uitgekozen projecten maken kans op een financiële bijdrage die kan oplopen tot € 20.000. Projecten aanmelden kan tot 1 november.
Space for Grace is geen gewone projectsubsidie, maar een jaartraject van uitwisseling, inspiratie en versterking. In vijf dagen verspreid over het jaar leren de deelnemers van experts en van de andere initiatieven uit hun lichting. Daarnaast is er ruimte voor één-op-één-begeleiding van het eigen project. Er zijn ook momenten van evaluatie en monitoring om deelnemers inzicht te geven in hun manier van werken en te laten zien waar de kracht en verbeterpunten van het project en het team liggen. Dit leidt tot betere resultaten. Ook anderen kunnen hierdoor veel van je project leren.
In aanmerking voor deelname komen projecten die bedoeld zijn om meer vitaliteit in een geloofsgemeenschap te brengen. Denk aan nieuwe volwassencatechese, projecten door jongeren, liturgievernieuwing, experimenten met specifieke gemeenschappen zoals migranten, boeren of gezinnen of een diaconaal project.
Daarnaast wordt er ook een verdiepend vervolgtraject aangeboden voor katholieke initiatiefnemers die geloven in een vitale kerk. Het Space for Grace-programma vindt ook plaats in België en Duitsland in samenwerking met Porticus en andere partners.
Op woensdag 22 november kleuren weer honderden kerken rood tijdens de actie ‘RedWednesday’ van Kerk in Nood. Daarmee wordt de aandacht gevestigd op het lot van miljoenen vervolgde, onderdrukte en bedreigde gelovigen in de hele wereld. Afgelopen jaren deden ook tientallen Limburgse kerken hieraan mee. Ze kunnen zich ook dit jaar weer aanmelden.
Tijdens RedWednesday wordt wereldwijd een groot aantal kerken en andere gebouwen bloedrood verlicht. Kerk in Nood vraagt daarmee aandacht voor de vrijheid van godsdienst die onder druk staat. Onder de slachtoffers van geweld tegen gelovigen bevinden zich relatief veel christenen, zo blijkt steeds uit het rapport over godsdienstvrijheid dat de internationale hulporganisatie elk jaar uitbrengt. In 61 van de 196 erkende landen wordt de vrijheid om te geloven wat je wil sterk ingeperkt en geschonden.
Het thema van de actie luidt dit jaar: ‘Wees een licht in de duisternis voor mensen die vervolgd worden om hun geloof’. Door mee te doen aan de actie vragen parochies aandacht voor mensen die vervolgd worden vanwege hun geloof. Naast rood aangelichte kerken zijn er posters te bestellen via redwednesday.nl die mensen in hun raam kunnen hangen om aandacht te vragen en hun solidariteit te betuigen.
Meer informatie over RedWednesday is te lezen op de speciale website. Daar kunnen parochies die hun kerk willen laten verlichten zich ook aanmelden en zijn ook posters en andere materialen te bestellen.
Na een succesvolle Alpha Experience afgelopen mei in Susteren biedt Alpha Nederland dit najaar een verdiepende teamtraining aan voor belangstellenden uit het bisdom Roermond. Er is een landelijke inspiratiedag en daarna twee regionale bijeenkomsten.
De landelijke Alpha Nederland Training & Inspiratiedag is op zaterdag 9 september in Veenendaal. Voor belangstellenden uit Limburg wordt er een bus ingezet die hen ophaalt en weer terugbrengt. Op zaterdag 30 september en op zaterdag 25 november zijn er twee verdiepende dagen, die in Roermond worden aangeboden.
De zogeheten ‘Alphacursus’ is een methode voor parochievernieuwing, waarbij mensen op een laagdrempelige manier de basis van het christelijk geloof kunnen ontdekken. Elke Alphabijeenkomst bestaat uit drie onderdelen: een gezamenlijke maaltijd, een inleiding en een gesprek in een kleine groep. Alpha wordt gezien als een beproefde methode om de omslag naar een meer missionaire parochie te kunnen maken.
Tijdens de Alpha Nederland Training & Inspiratiedag op 9 september wordt uitgelegd hoe een parochie met een Alphacursus aan de slag kan gaan. De twee verdiepende bijeenkomsten in Roermond zijn bedoeld om de thema’s van 9 september verder uit te werken en er ook concreet mee te oefenen. Frank Jansons, relatiemanager Alpha Katholiek van Alpha Nederland zal die dagen leiden samen met zijn Alpha-ambassadeur in Limburg, Marijke Pieters. Na deze twee intensieve, verdiepende Teamtrainingsagen kunnen lokale teams zelfstandig een Alphacursus geven.
De verdiepende teamtraining voor het bisdom Roermond vindt plaats in de Tomaskerk aan de Donderbergweg 45 in Roermond.
‘Alles wat ademt en leeft’. Dat is het thema dat de Laudato-Si’-Alliantie dit jaar heeft meegegeven aan de periode van de schepping die van 1 september tot en met 4 oktober wordt gehouden. Speciaal voor parochies en kerkelijke werkgroepen is er een inspiratiegids voor deze periode samengesteld.
Op 1 september is de door paus Franciscus ingestelde Wereldgebedsdag voor behoud van de schepping en 4 oktober is de feestdag van Sint-Franciscus. In de periode daartussen wordt in katholieke kerken aandacht besteed aan de schepping. In Nederland biedt de Laudato-Si’-Alliantie materiaal aan voor activiteiten en vieringen in deze periode. In de inspiratiegids zijn bezinnende en verbindende ideeën verzameld.
Met het thema ‘Alles wat ademt en leeft’ wordt dit jaar gefocust op de rijke biodiversiteit van onze wereld die op sommige plaatsen bedreigd is door toedoen van de mens. Het thema is afkomstig uit een bekend kerklied: “Al wat Gij geeft, alles wat ademt en leeft, wil U, zijn oorsprong, vereren”. Het herinnert ons eraan dat alles wat bestaat een geschenk is van God. Samen met alle andere levende wezens vormen wij mensen een koor dat de lof zingt van de Schepper.
In diezelfde traditie dichtte Franciscus van Assisi met zijn Zonnelied het loflied van alle schepselen. In zijn encycliek Laudato Si’ wijst paus Franciscus erop dat de aarde ‘ons gemeenschappelijk huis’ is en dat we met alle wezens ‘door onzichtbare banden verbonden zijn en een soort universele familie vormen, een schitterende gemeenschap die ons aanzet tot een heilig, teder en nederig respect.’
De ideeën en gebeden rondom het thema ‘Genees de aarde en alles wat ademt en leeft’ zijn voor gebruik in kerk en parochie. Bisschop Gerard De Korte van ‘s-Hertogenbosch, voorzitter Laudato Si’-Alliantie Nederland: “Het herstel van verbinding met de natuur en de armen van deze aarde, brengen ons dichter bij onze Schepper. Daarom is het goed om ook in de kerk bezig te zijn met deze thema’s. De Scheppingsperiode is daarvoor uitermate geschikt”.
Al sinds 1997 wordt van 1 september tot 4 oktober de schepping gevierd. Het idee is ontstaan in de Orthodoxe Kerk en de Wereldraad van Kerken en is inmiddels een initiatief van alle christelijke kerken. In 2015 riep paus Franciscus 1 september ook voor de Rooms-Katholieke Kerk uit tot jaarlijkse “Werelddag van gebed voor de zorg voor de Schepping”. Sindsdien houdt de paus jaarlijks een lezing voor deze dag van gebed en worden wereldwijd in veel kerken en gemeenschappen gebedsvieringen voor de schepping gehouden.
Het Missiebureau van het bisdom houdt op maandag 18 september een ontmoetingsavond met pater Piet Cuijpers s.d.s. Hij houdt een lezing die geïnspireerd is op het thema van de boodschap van paus Franciscus voor Wereldmissiedag in oktober.
Het thema van de brief van de paus luidt ‘Harten in vuur, voeten in beweging’. In zijn lezing sluit pater Cuijpers hierbij aan met een beschouwing over de diepere betekenis van de ontmoetingen van de Emmaüsgangers met Christus. Hij zal daarbij beschrijven hoe deze ontmoetingen kunnen aansporen tot missionaire activiteit.
De uit het Midden-Limburgse Ospel afkomstige Piet Cuijpers is lid van de paters Salvatorianen. Momenteel werkt hij in Rome als coördinator van SOFIA (Salvatorian Office for International Aid), de hulporganisatie van zijn congregatie. Voorheen was hij provinciaal-overste van de Belgische provincie van de Salvatorianen en lange tijd vicaris van het generale bestuur in Rome. In die jaren was hij ook betrokken bij het Nederlands College en de Friezenkerk in Rome. Sophia-coördinator in Rome.
De ontmoetingsavond is bedoeld voor missionaire werkgroepen in parochies, maar ook alle andere belangstellenden zijn van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats bij het bisdom, aan de Swalmerstraat 100 in Roermond. De avond begint om 19.30 uur, met ontvangst vanaf 19.00 uur. Na de lezing van pater Cuijpers is er een interactieve dialoogsessie met gelegenheid om met de inleider en elkaar in gesprek te gaan. Aanmelden kan tot 8 september.
Foto: Archieffoto van pater Cuijpers in Rome
Zo’n duizend Nederlandse jongeren – onder wie een kleine honderd uit ons bisdom –
hebben begin deze maand deelgenomen aan de Wereldjongerendagen in Lissabon.
De reis erheen was een heuse roadtrip langs plaatsen als Parijs, Lourdes, Burgos, Santiago en Fátima,
met als hoogtepunt de ontmoeting met de paus in Lissabon.
Bekijk hun ervaringen in het fotoalbum.
Een feest of evenement zonder zang of muziek kunnen we ons niet voorstellen. Kunnen we ons de liturgie dan voorstellen zonder samenzang? Liturgie is het feest waarbinnen mensen samen God mogen ontmoeten en ontvangen. Daarom zingen en spelen christenen er Gods lof en stichten ze elkaar met hun zang. Om deze voorzangers de kans te geven zich te verdiepen in hun dienstwerk en de nodige bagage mee te geven, biedt de SGV ook dit jaar weer een cantorcursus aan.
De cantor heeft tot taak de samenzang te stimuleren. Dat kan gaan om een goede afwisseling met het koor, om de liturgische dialogen, om de volkszang in missen waar geen koor aanwezig is, om het aanleren van nieuw repertoire en ook om het voorzingen van bepaalde passages van de liturgie, zoals de antwoordpsalm. Waar de cantor als animator van liturgische zang zijn intrede heeft gedaan, zijn de geluiden (letterlijk) zeer positief!
De Sint-Gregoriusvereniging in het bisdom Roermond organiseert om die reden dit najaar weer een cantorcursus van zes zaterdagochtenden. De cursus begint op zaterdag 30 september. De vervolgbijeenkomsten zijn op 14 oktober, 11 november, 25 november, 9 december & 16 december. De cursus wordt gegeven bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond, maar kan op verzoek ook op locatie worden gegeven.
Voor wie?
De cantorcursus is in eerste instantie bedoeld voor mensen die vanuit en ten bate van hun parochie(s) de cursus volgen. Maar ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Van een cantor wordt verwacht dat hij of zij betrokken is bij de liturgische vieringen van kerk of parochie, een redelijk aangename stem heeft, bereid is zich liturgisch en stem-technisch nader te vormen en een liturgische spiritualiteit bezit of zich deze wil verwerven.
De zes cursusochtenden bestaan uit zangles, muzikale vorming, liturgie en spiritualiteit van de cantor, Nederlandse liturgische zang en de weerslag daarvan in de gangbare bundels, met grote aandacht voor de concrete praktijk.
Kosten
Deelname aan de cursus kost € 150,- incl. koffie/thee en cursusmateriaal. De Gregoriusvereniging gaat ervan uit dat (een bijdrage in) het cursusgeld gedragen wordt door de eigen parochie, waar de cantor actief is/zal zijn. Aan de cursus is in principe geen examen verbonden, tenzij de cursist van de SGV Roermond een getuigschrift wil ontvangen als aanbeveling voor parochies. Het is ook mogelijk om als toehoorder aan de bijeenkomsten deelnemen.
De cursus wordt gecombineerd met twee andere initiatieven: drie bijeenkomsten voor amateur-organisten ‘Gregoriaans begeleiden’ en eveneens twee kennismakingsbijeenkomsten voor beginnende dirigenten of begeleiders die regelmatig gevraagd worden het koor te leiden.
De dirigent is verhinderd. Of misschien is er helemaal geen vaste dirigent meer. En dan? Misschien neemt een van de zangers op dat moment de leiding of er wordt een beroep gedaan op de begeleider aan de piano of het orgel. Om zangers of begeleiders de kans te geven kennis te maken met koordirectie organiseert de Sint-Gregoriusvereniging een kennismakingsworkshop koordirigent. Deze bestaat uit twee zaterdagochtenden in november en december.
De workshop wordt verzorgd door kerkmusicus Jo Louppen. De twee bijeenkomsten worden gecombineerd met de cantorcursus, die ook dit najaar gegeven wordt. Belangstellenden kunnen kiezen voor de hele cursus, waarbij de zangles vervangen wordt door de workshops koordirigent van Jo Louppen, of alleen de twee workshops volgen. Tijdens de twee bijenkomsten is er aandacht voor liturgie en spiritualiteit en veel praktijkles.
Net als de cantorcursus wordt de workshop koordirigent gegeven bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond. De workshops zijn op zaterdag 25 november en zaterdag 9 december van 09.30-12.00 uur. De workshop staat open voor geïnteresseerde begeleiders van de zang in de liturgie. Ook andere geïnteresseerden zijn van harte welkom!
Kosten
Deelname aan de workshop koordirigent kost € 60, de hele cantorcursus €150.
Het zal je maar gebeuren: je speelt piano of orgel en ze vragen je de mis te spelen. Wat er gezongen wordt? Gregoriaans! Wat doen? Het op gepaste wijze begeleiden van gregoriaans is een kunst op zich. Natuurlijk lukt het nooit om die in een paar bijeenkomsten onder de knie te krijgen, maar een kennismaking met de primaire do’s en don’ts om begeleiders op weg te helpen wil de SGV graag aanbieden.
Kerkmusicus Jo Louppen is bereid gevonden een workshop in twee bijeenkomsten te verzorgen. Deze beide bijeenkomsten zijn gecombineerd met de cantorcursus, die dit najaar gehouden wordt. Net als bij de workshop koordirigent kunnen belangstellenden ook bij deze workshop kiezen om ofwel de hele cantorcursus te volgen, waarbij de zangles vervangen wordt door de workshop of alleen de workshop volgen.
De workshop gregoriaans begeleiden wordt gegeven bij het bisdom aan de Swalmerstraat in Roermond op zaterdag 14 oktober en zaterdag 11 november van 09.30-12.00 uur. De workshop is in eerste instantie bedoeld voor geïnteresseerde begeleiders van de zang in de liturgie. Andere geïnteresseerden zijn ook welkom. Op het programma staat liturgie en spiritualiteit en praktijkles aan de hand van de gregoriaanse requiem- en misgezangen.
Kosten
Deelname aan de workshop kost €60. Deelname aan de hele cantorcursus kost €150.
Steeds opnieuw kwamen ze afgelopen jaren als een rode draad langs in nagenoeg alle voordrachten en cursussen over liturgie en kerkmuziek: de 150 psalmen. Wereldliteratuur. Tegelijk de eigen gebedsteksten van het volk van God, zowel in het Oude als het Nieuwe Testament. Als vervolg op de vormingsbijeenkomsten liturgie worden dit seizoen zes bijeenkomsten over de psalmen aangeboden: drie in Venray en drie in Gulpen.
Wie de psalmen leest, bidt, zingt en er bij mediteert, ziet zijn hele leven langs komen. Alles wat zich in het leven en de wereld van de mens kan voordoen, is erin terug te vinden. Maar tegelijkertijd verkondigt datzelfde psalmboek dat niets buiten God om gaat. Zowel in vreugde en nood als ten tijde van vrede en dreiging of bij geluk en diepe tegenslag zoekt en vindt de psalmist antwoorden bij God. Al duizenden jaren bieden de psalmen mensen de kracht en de moed om God te vinden in alle omstandigheden van het leven.
In de cursus ‘Leven met de psalmen’ wordt de wereld en de cultuur van deze bijzondere Bijbelteksten voorgesteld en toegelicht. Daarin wordt veel nadruk gelegd op verklaring van de teksten en hun betekenis voor ons hier en nu, zowel binnen als buiten de kaders van liturgie en kerkmuziek. Voorkennis is niet vereist, men is welkom!
De reeks ‘Leven met psalmen’ in Gulpen wordt gegeven op zaterdagmiddagen 30 september, 11 november en 9 december. In Venray vinden dezelfde bijeenkomsten plaats op de zaterdag 14 oktober, 25 november en 16 december. Er wordt een bijdrage van € 5,- per keer gevraagd!
Op vijf zaterdagmiddagen wordt dit najaar in de Laurentiuskerk in Bemelen een korte cursus gregoriaans voor koorzangers aangeboden. Onder leiding van Cyriel Tonnaer en Ed Smeets worden steeds enkele gezangen van de zondag gerepeteerd en van de nodige tekst en uitleg voorzien.
De bijeenkomsten staan open voor koorzangers die zich graag nader willen verdiepen in het gregoriaans en voor mensen die op deze manier met gregoriaans kennis willen maken. Ook beginners zijn dus van harte welkom. Er is aandacht voor zang en theorie, maar zeker ook voor de spiritualiteit van de zanger als wezenlijk element van gregoriaans!
De cursus begint op zaterdag 23 september en wordt vervolgens om week gegeven tot en met 18 november. De bijeenkomsten zijn telkens van 13.00 tot 15.00 uur in het pittoreske kerkje van Bemelen aan de Sint-Laurentiusstraat 1. Kosten voor de gehele cursus: € 50,-.
Na twee succesvolle reeksen bieden de Sint-Gregoriusvereniging en de Koorkring Venray dit najaar opnieuw een serie van vijf stemvormingsbijeenkomsten aan onder leiding van bariton Vincent Kusters.
Het doel van de bijeenkomsten is stemvorming voor bestaande koorleden, nieuwe zangers enthousiasmeren, het reactiveren van koren na de coronacrisis. Vincent is een veelzijdig musicus met voorliefde voor het klassieke lied. Hij is regelmatig te horen in liedrecitals en als solist in concerten met professionele koren en ensembles. Al tijdens zijn studie ontwikkelde Kusters zich tot een veelzijdig zanger die zich thuis voelt in diverse genres en stijlen. Sinds zijn afstuderen won hij verscheidene prijzen, waaronder tweemaal de Vocallis Liedprijs. Kusters is lid van de Schola Maastricht, een ensemble gespecialiseerd in het Gregoriaans, en dirigent van de Bartholomeuskerk in Eckelrade. Daarnaast is hij als vaste organist verbonden aan de Sint-Martinuskerk in Gronsveld.
Enige voorwaarde voor deelname is: graag zingen. De cursus stemvorming vindt telkens plaats op maandagmorgen van 10.30 uur tot 12.00 uur in de Galmhut van het koor Zangers van Sint Frans aan de Langeweg 92 in Venray. Deelname aan de cursus kost € 50,-- voor de vijf bijeenkomsten.
Dit najaar worden er in Gulpen drie vormingsavonden voor lectoren uit Zuid-Limburg aangeboden. Dit is een vervolg op de cursus ‘Liturgische Vorming’ die vorig seizoen met veel succes werd gegeven.
Vanuit de deelnemers zijn na afloop verschillende onderwerpen aangereikt voor een voortzetting. Een van die onderwerpen was de wens voor meer vorming van lectoren. In de drie geplande bijeenkomsten wordt is er aandacht voor het theoretisch kader bij dit liturgisch dienstwerk, maar wordt er vooral veel geoefend, zoals dat in de voorbije jaren ook in Noord-Limburg op verschillende plaatsen is gebeurd. Daar mochten de bijeenkomsten op veel belangstelling rekenen!
De vormingsbijeenkomsten voor lectoren in Zuid-Limburg zijn op drie woensdagavonden 27 september, 25 oktober en 8 november, telkens van 19.30 uur tot 21.30 uur in de Petruskerk in Gulpen. Als bijdrage in de kosten wordt € 5,- gevraagd, ter plekke te voldoen. Doorgaans zijn deze kosten bij het eigen kerkbestuur te verhalen.
Aanmelden (vermeld uw naam en de parochie(s) waar u uw als lector actief bent).
Elk mens vraagt zich in zijn of haar leven wel eens af waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan. Wat is de zin van ons bestaan? Tijdens de workshop ‘Zingeving en muziek’ gaan Ad en Dominique Voesten door middel van muziek met de aanwezigen op zoek naar mogelijke antwoorden. De avond kan deelnemers misschien iets over zichzelf en over de ander leren. Alles wat nodig is voor deze bijeenkomst is een luisterend oor en een open geest!
De workshop vindt plaats op dinsdag 17 oktober vanaf 19.30 uur in de Paterskerk aan de Leunseweg 5 in Venray (ingang via pastorie achterom). Deelname kost € 5,-, ter plekke te voldoen
Vandaag komt de tv-mis van KRO-NCRV op NPO2 weer vanuit de H. Hartkerk in Roermond. Voorafgaand aan de mis is deken Rob Merkx van Sittard te gast in het Geloofsgesprek.
9.45 uur: Geloofsgesprek
10.00 uur TV-Mis
Wereldgebedsdag voor het behoud van de schepping. Tevens start van de ‘periode van de schepping’ (tot 4 oktober).
Op zondag 3 september wordt in Roermond de kerkwijding van de kathedraal gevierd. 's Middags is er een gezongen vesperdienst met het kathedraal kapittel.